Terug naar startpagina

 


De Kalander kever
Ik heb afgelopen jaar ervaren dat het een echt klander jaar was, waarschijnlijk heeft het warme weer hier aan bijgedragen.
In meerdere zakken voer heb ik het beestje dit jaar aangetroffen, en elke keer meld ik dit netjes aan mijn voerleverancier die het naar ik hoop weer door geeft aan de fabrikant/handelaar.

Ik weet dat het be-gassen van het voer een gebruikelijke methode is in de voer handel om een besmetting te onderdrukken.

Zelf zet ik en besmette zak voer een week in de diepvries om zeker te zijn dat de klander tot binnen in de zak voer dood is. Na het ontdooien opletten dat er geen condens op het koude voer slaat, en vervolgens in een afsluitbare voerton.

Echter ik vraag mij af of de eitjes in de graankorrel door het be-gassen of in de diepvries wel dood gaan?

De cyclus van ei naar volwassen klander is ongeveer 1 maand,
- mijn zak voer uit de diepvries voer ik normaal aan mijn duiven en is normaal na anderhalve week wel op. Dus na die diepvries behandeling zie ik ze niet meer.
- Echter de nieuwe zak voer van mijn voerleverancier blijft een verrassing, is het een zak uit het pakhuis van dezelfde aanmaak batch (en waarschijnlijk dus met klander), of krijg ik een zak die behandelt is met gas en kunnen daar de eitjes nog uit komen?

Het besmette voer zal in kwaliteit ongetwijfeld ingeboet hebben, maar heb er tot nu toe nog geen nadelige effecten van ondervonden bij de duiven.
Maar om eerlijk te zijn heb ook ik liever een perfecte zak voer zonder beestjes.

Als voer deskundige graag u visie in deze.
Dank U wel,
Herman

Beste Herman, de kalander kever komt vaak voor in de grondstoffen, soms in erg grote getalen, we zien het probleem vaak, met warm weer, dan komt de kever massaal uit de eitjes , in een magazijn hoor je s nachts de kevers knagen, en de zakken voelen warm aan, iedere fabrikant die werkt met granen en zaden heeft er mee te maken.De boodschap is het voer zo koel mogelijk bewaren, dus zeker niet voor een raam in de zon, en in een magazijn zo laag mogelijk, ik bedoel als er in een magazijn meerdere lagen goederen liggen de gevoelige voor kalander, onderaan en niet onder het dak, scheelt een paar graden, maar een beetje kan het verschil maken, verdere opmerking aan winkelier en duivenliefhebber, koop geen grote volumes die bewaard moeten worden ( langere tijd) De fabrikant kan maatregelen nemen, door zo stofvrij mogelijk te werken ( Stof is een levensbron voor kevers, mijten, torren etc) verder als een silo leeg is deze handmatig reinigen zodat er geen graan en zadenresten achterblijven, bij mijn firma waar ik werk, zijn we dit gaan doen, en heeft resultaat, wel is het niet zo dat we geen kalender gekend hebben in 2015, dagelijks gaat er bij ons anderhalf miljoen kilo buiten, hierbij zitten kalanderproblemen, maar is een zeer klein %, Het begassen zal mogelijk gebeuren bij fabrikanten, bij ons niet(meer), granen en zaden voor diervoeders, worden 3x gereinigd, geborsteld en via enorme nieuwe ontstoftoren, aangezien het kalanderprobleem niet groter is zonder begassen denk ik dat de eitjes niet voor 100% geraakt werden met begassen, de grootste winst is grondstoffen inkopen die vers zijn( en geen grondstoffen kopen uit beleggingen die meerdere jaren in schepen op de middellandse zee lagen eigendom van speculanten), en veel hygiëne, in en om de silo’s
Als duiven de kalander kever opeten is er geen enkel probleem, maar in de korrel waar eitjes zaten is de voedingswaarde minder, zitten ze lang in de zak dan lijkt het voer op cement, helemaal kort gevreten, en verpulvert, en verder besmet met uitwerpselen, dan is de kwaliteit geheel weg, bij begin van uitkomen kevers, en koelen/ vriezen is voer bruikbaar, maar laat duidelijk zijn dat kalander niet in voer hoort te zitten.
Bij constateren kalander in voer, neemt u best contact op met uw winkelier, doorgeven lotnummer en houdbaarheid, deze geeft door aan grossier/fabrikant, en kan er een afspraak gemaakt worden hoe oplossen, ook kan dan uitgezocht worden waar eventueel voorraad is van dit lotnummer.
Wetgeving, zegt dat koper binnen 2 werkdagen na aankoop dient te reclameren, aangezien dit in de praktijk niet werkt, worden latere klachten door de meeste fabrikanten, op later tijdstip geaccepteerd
Hieronder nog wat links over dit onderwerp die eerder werden besproken

 

Beestjes in voer - martijn

www.duivenmarktplaats.nl/oomen/vraag3405.htm

o    In cache

Koen dit betreft de kalander kever, eitjes hiervan zitten in zaden en granen en kunnen bij warm weer ontwikkelen tot kevers, de kever is onschadelijk voor ...

Graanklander - martijn

www.duivenmarktplaats.nl/oomen/vraag3528.htm

o    In cache

Wim, duiven hebben van deze kever geen nadelige gevolgen, de ornithose en kevers hebben geen relatie, het nadelige van kalander is dat het voer in ...

[DOC]Klander - Duivenmarktplaats

www.duivenmarktplaats.nl/oomen/vraag3554.docx

o    In cache

Klander. Hallo Martijn,ik lees dit net pas maar wat is in godsnaam klander ik heb er nooit van gehoord ,fijne rubriek trouwens gegroet Willie. Klander of kalander ...



vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina