Terug naar startpagina

 


Jonge doffers op broedbakken krijgen

Graag jullie ervaring en tips over het volgende:
Mijn vlieghokbestand bestaat momenteel uit: 4 doffers en 7 duivinnen op weduwschap.
In de doffer afdeling heb ik 10 vakken. De duivinnen zitten op schapjes.
Wegens het hebben van weinig vliegdoffers, en nog enkele late jonge doffers van vorig jaar lees: onbevlogen, wel uitgewende, zit ik te denken om het vlieg doffer hok aan te vullen met enkele van deze onbevlogen doffers om ze eind dit jaar op de natour vluchten mee te doen. Vraag: Hoe kan ik dit het beste doen om de onbevlogen doffers op vak te krijgen? Overigens zitten de 4 vliegdoffers wel op een vast vak.
Alvast bedankt voor jullie meedenken!
Mvg
Tim

Update
Beste Tim,
Tijdens het vlieg seizoen moet je niets veranderen. Doorgaan zoals je nu doet en vliegen met die duiven die er nou zitten op het hok. Je moet zorgen voor rust op het hok en dit vooral zo laten. Pas als je bent uitgevlogen met die 4 doffers zou ik de late doffertjes op het hok erbij plaatsen, maar niet op weduwschap spelen. Dat haalt niks uit en raak je er hoogstwaarschijnlijk ook nog veel kwijt. Ik zou ze vanaf het nest spelen. Dit is hun leerjaar, dus prijs halen hoeft niet persé. En africhten…veel africhten nu, zorgen dat het vizier in de kop recht staat alvorens ze de vrachtwagen ingaan. Ik ga er wel van uit dat ze nu op een hok zitten waar ze dagelijks buiten komen natuurlijk.
Nog een tip wellicht voor volgend jaar, je schrijft dat je met doffers en duivinnen speelt. Als deze 2 hokken naast elkaar zijn kun je makkelijk rouleren. Maar de duivinnen zitten dan overdag niet op de schapjes. Die zitten afzonderlijk opgesloten in de broedbak. De doffers zitten overdag in de schapjes. Dit geeft het grote voordeel dat de duivinnen onderling niet aanlopen en zeer tam worden. De doffers laat je buiten trainen en komen dan iedere dag dan op het hok waar ze hun bak hebben binnen en dit is bevorderend voor de motivatie. En ze eten daar terwijl de duivinnen buiten trainen. Daarna naar het hok ernaast met de schapjes en weer op rust. Ik maak het hok altijd schemerig door middel van een rol gordijntje naar beneden te schuiven. Als de duivinnen zijn uit getraind meteen weer binnen halen en gezamenlijk eten geven en daarna weer op sluiten in de bakken. Dit hok maak ik ook schemerig omdat met name jonge duivinnen wel eens de nijging hebben om tegen de spijlen te blijven springen. Ik heb dit systeem van de hardst spelende liefhebber hier in de regio.
 Werkt echt perfect. Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Succes en sportieve groet,
Gijs

Update
een bedankje aan Gijs voor het beantwoorden van mijn vraag, een zeer bruikbaar antwoord!
Mvg Tim
 


 

vragen-Antwoorden via info@duivenmarktplaats.nl

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina