Terug naar startpagina

 
Jodium

Hallo,

Kunt u mij vertellen hoeveel ml. Jodium ik
Moet gebruiken om drinkwater te ontsmetten.
M.vr.gr. Ria

Beste

□ Jodium doodt bijna alle probleemveroorzakers, inclusief de meeste parasieten. Gebruik jodiumtinctuur of 2% jodiumoplossing. Dit is verkrijgbaar bij de apotheek voor wondontsmetting. Povidon-jodium (o.a. Betadine-jodium®) is niet geschikt voor waterdesinfectie ). Voeg 0.4 ml (8 druppels) jodiumoplossing toe aan 1 liter te desinfecteren water. Wacht 10 minuten alvorens het te laten drinken. toe. Ook kunt u kant-en-klare jodiumkristallen gebruiken, verkrijgbaar bij enkele buitensportzaken. Let op: Jodium houdende producten kunnen bij te hoge dosering lichamelijke problemen veroorzaken.

Zo doen ze het bij Van Hee

Ziehier hoe er te werk wordt gegaan : Men haalt bij een apotheker in een bruinkleurig flesje :

§ 5 gram iodium en

§ 10 gram calcium iodide

Deze twee produkten worden in een fles van 1 liter gebracht waaraan 300 cc warm water op handtemperatuur wordt gevoegd. De inhoud van de fles wordt aldus geschud tot de twee produkten opgelost zijn. Vervolgens wordt de fles gevuld met 700 cc gewoon koud water zodat er een hoeveelheid van 1liter iodiumoplossing bekomen wordt. Van deze iodium- en calcium iodide-oplossing krijgen de duiven iedere dag, en zoals voorgeschreven, 1 koffielepel op 10 liter water in de drinkbak. Dit is een bijzonder aandrijvend middel om de forme te bekomen en op te drijven. Het versterkt de duif, maakt ze biezonder levenslustig, maar het doet vooral de duiven haar soepele spieren behouden.

De oplossing iodium - calcium iodide bevat vooral ijzererts en calcium, dat de duiven een rijk en zuiver bloed bezorgt en vooral de duiven zeer levenslustig houdt. Het is dus om het zo te mogen noemen een aandrijvend middel om de forme bij de duiven in de hand te werken.

Jodium, ontdekking, gebruik

Het element werd in 1811 ontdekt door de Franse wetenschapper Bernard Courtois. Hij was de zoon van een salpeterproducent (kaliumnitraat, essentieel onderdeel van buskruit). Rond die tijd was Frankrijk verzeild geraakt in meerdere oorlogen en de vraag naar buskruit was groot. Salpeter werd gewonnen uit zeewier dat werd gedroogd, verbrand en de as werd vervolgens gewassen met water. Om de salpeter verder te zuiveren werd zoutzuur toegevoegd. Op een dag schoot Courtois uit met het zuur waarbij een wolk van paarse damp opsteeg. Het viel Courtois op dat de damp neersloeg op koude oppervlakken en daarbij donkere kristallen vormde. Hij vermoedde een onbekend element te hebben ontdekt, maar beschikte niet over voldoende middelen om verder onderzoek te verrichten. Wel gaf Courtois monsters aan enkele vrienden van hem waaronder Joseph Louis Gay-Lussac en André-Marie Ampère. Op 6 december 1813 maakte Gay-Lussac op een bijeenkomst bekend dat het een nieuw element óf een zuurstofverbinding betrof. Ampère had een deel van zijn monster aan Humphry Davy

gegeven die na enkele experimenten opmerkte dat het een nieuw element was dat veel overeenkomsten vertoonde met chloor. Over wie het element voor het eerst ontdekte, konden Gay-Lussac en Davy het niet eens worden, maar beiden gaven toe dat Courtois jodium als eerste isoleerde.

De naam is afkomstig van het Griekse Iodes, wat violet betekent. In een mengsel van water en ethanol opgelost wordt jodium gebruikt voor het ontsmetten van wonden en bij operaties.


Upd jodium
Beste Martijn,
Ik heb met interesse jouw info gelezen m.b.t. Jodium ontsmetting.
Je geeft aan dan van Hee een samenstelling maakte met 1 liter water.
Hoeveel ml zit er in het flesje wat zij toevoegen op 1 liter water.
Want dat is wel bepalend voor de sterkte van toediening.
De aangegeven 5gr. Jodium en 10gr. calcium iodine zit dat gemengd in 1 flesje of moet je dat zelf mengen.
Ben benieuwd of je me kan helpen met de vragen.
Alvast bedankt.
M.vr.gr.
Hans

Hans hier hele verhaal
https://www.pipa.be/nl/newsandarticles/pigeonandloft/een-belangrijke-voorzorgsmaatregel-proper-drinkwater


Beste Martijn
Ik heb een vraag over zo doen ze het bij v hee is dit jodium of iodium zoals u beschrijft
Bij voorbaat hartelijk dank jan

Beste jan beide producten die u noemt worden gemengd zie link
  

 

 

  


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina