Terug naar startpagina

 
Licht

Geachte heer Oomen,

Mijn buurman heeft een lamp aan de achterzijde van zijn huis die aan gaat zodra het gaat schemeren en uit gaat zodra het licht wordt.
Hierdoor wordt ook mijn tuin grotendeels enigszins verlicht, en wordt het niet echt donker in mijn hok.
Met de jongen vang ik dit op door na het spenen te verduisteren.
Ik vroeg me af in hoeverre ik de afdelingen van de weduwnaars en de duivinnen tegen schemer moet verduisteren?
Zowel in deze rustperiode als in het vliegseizoen.
Graag uw reactie.
Mart.

Mart, of duiven er last van hebben ? Ik geloof niet dat het invloed heeft, het is iedere dag , en het gaat mee op het natuurlijke ritme van licht en donker worden, dus de lamp volgt het natuurlijke licht en donker worden, zijn er mensen die hier ervaring mee hebben dan horen we dat graag, ik heb er zelf geen ervaring mee

Update licht


Hoi Martijn, Denk dat het niet echt best is voor de duiven omdat ze in de nacht licht hebben en onrustig zijn. Ken zelfs een liefhebber die de kap van een straatlantaarn aan de kant van zijn hok heeft zwart geverfd. Zelf heb ik in de tuin ook beweging sensoren op de lampen dus als ik in de avond door de tuin loopt flitsen de lampen ook aan. Nu hecht ik daar nog geen waarde aan maar als het seizoen nadert gaan er houtplaten voor de ramen en zorg ik dat ik het licht in de vroege ochtend op het hok ken regelen zoals ik het wil.


Kees allereerst dank voor reactie, ik heb in mijn regio, eens nagedacht over welke liefhebbers hebben in de nacht licht in het hok door de straatverlichting, en dat zijn er best wat, natuurlijk wordt het hok niet echt verlicht maar het binnenvallend licht maakt het toch minder donker dan het natuurlijke , ik zie dat er prima presterende zijn, die ( ik vroeg het na) de meesten doen geen inspanning om invallend licht te voorkomen, maar om zeker te zijn, kan ik uw verhaal volgen en kan je afschermen bijv door luikjes die voor de ramen gedraaid of geschoven kunnen worden, als je wil afschermen, dan best van buiten uit zodat je niet in het hok onrust gaat maken, mogelijk komt bij afschermen nog een voordeel bij, nml we willen de temperatuur op het hok zo constant mogelijk houden, de warmte die overdag op het hok heerst kan in de nacht verdwijnen en gaat temperatuur omlaag dus schommeling, de meeste warmte gaat verloren door het materiaal met de laagste K waarde, dit is glas, dus met luik of plaat houdt je mogelijk ook de temperatuur meer constant, misschien zijn we nu spijkers in laag water aan het zoeken, maar als aan alle voorwaarden wordt voldaan, kan een kleinigheid het verschil maken.


Upd licht  


Hallo Martijn, wat het extra licht van buitenaf betreft heb ik dat ook gehad door een flat aan de voorkant van mijn hok. S, avonds en s,nachts waren mijn duiven nog volop in beweging en vlogen door het hok. Heb maar een houten schutting voor het hok geplaatst op 1,50 meter voor het hok en nu is het een stuk rustiger s,avonds en s,nachts. Een kennis van mij had van de lantaarnpaal zoveel last dat hij halfweg het seizoen moest stoppen vanwege de vergevorderde rui. Groetjes, gupke .

Gupke dank voor reactie, blijkbaar heeft licht toch impact, natuurlijk zal ook meespelen hoeveel licht binnenkomt, schutting is oplossing , ik was vandaag bij liefhebber, die wat licht van lamp binnenkreeg zonder veel problemen, nu hij op pensioen gaat wil hij de sport nog serieuzer oppakken en heeft gordijnen voor de ramen gemaakt die hij van buitenaf kan bedienen, dus sluiten en openen zonder de duiven te storen, voornaamste reden om ook de oude duiven in april tot 1 mei te verduisteren, om ze op de dagfond top te hebben

  

 

 

  


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina