Terug naar startpagina

 
Merels

Goedenavond,
Wat betreft merels. Ik denk dat wij ons hier gelukkig mogen prijzen. Ik telde vanmiddag hier bij mij 9 merels die zich tegoed deden aan appels (voor hen neergegooid) en allerlei zaden uit de broedschaal welke ik iedere dag weer aanvul.
Ook barst het van de pimpel en koolmezen mussen etc. een lust om ze aan de vetbollen en pindaslingers te zien hangen. Mijn grootste verrassing was de twee grote spechten welke hier kwamen schaften.Ik geloof dat ze dat tegenwoordig KIKKEN noemen
Groet Sander


Triest dat in mijn geboortestad de merels effe weg zijn. Hoop dat dit zich in deze mooie stad snel hersteld

Sander goed weer iets van u te vernemen, inderdaad bij jullie in het Noorden lijken de merels weinig meegekregen hebben van de merelziekte, hier valt het echt op dat de aantallen flink minder zijn, overige vogels zijn wel in behoorlijke mate aanwezig, ook de mussen, na de kernramp in Tsjernobyl leken ze hier uitgestorven maar ze zijn massaal terug, de Turkse tortel neemt weer toe, de roodborst en overige kleine tuinbezoekers zijn er weer, ook de groenvinken, de spechten ( bont en groen), zijn aanwezig, wel misten we de lijsters deze zomer, normaal eten ze de slakken, nu aten de slakken mijn groenten, maar nu zien we weer een koppel lijsters de taxus boom bezoeken, wel helaas veel minder kieviten, zwaluwen, en leeuweriken in de regio, ook de Koekkoek wordt zeldzaam, jammer. Ik denk dat de natuur de tol betaalt van overmatig gebruik van gif, ik lees op het nieuws vandaag dat aardbeien gif coctails zijn, vorige week bleek de Brabantse bijenhoning eigenlijk niet meer geschikt vanwege teveel residuen van gif, ook sterven veel bijenvolken, ook met de komst van de aardappelteelt in deze regio met minstens 1x per week spuiten met fungiciden, is de hazenstand met 80 a 90% teruggelopen, blijkbaar tast het gif de haren en huid aan, en sterven de hazen aan longontsteking de haren zijn niet meer een waterdichte jas, jammer dat de huidige generatie landbouwers alleen nog dollartekens in de ogen hebben, en meer uit zijn op subsidie dan op een gezond landbouwbeleid


Updater Merels

Beste Oomentijn, men vergeet een heel belangrijke oorzaak wat betreft het verdwijnen van merels
en andere tuinvogels. nl. de Eksters die roven alle nesten leeg.
en Eksters zijn er zoveel, ieder jaar komen er meer bij en die rovers worden nog beschermd, ook de
kraaien en (Kouwen ?) en niet te vergeten de roofvogels. en dat hebben wij allemaal te danken aan
die geweldige Dierenbescherming hier in Nederland. wij leven voortaan in een land waar ik als ik een
tiental jaren jonger was direct zou emigreren.
groeten Gerrit.

Gerrit is genoteerd, ik heb het gevoel dat de merelziekte een extra aanslag was op het aantal, maar tevens besef ik dat evenwichten in de natuur verstoord zijn/worden door over bescherming en onnatuurlijke hulp


Update merels

Goede

Toch nog even terug op hetgeen hier weg is buiten merels
Een groot probleem zijn de konijnen en hazen, die zijn er niet meer.
Afgelopen zomer liepen er hier achter een 30, nu op dit moment zijn ze allen verdwenen. Ik heb 2 doden gevonden geen wonden gewoon gaaf.
Nu wordt hier gesuggereerd dat er een ziekte heerst. Maaaaar nu ik jou verhaal lees over insecticide .Ook hier staan, sinds vorig jaar,10 tallen ha.
vol met bloemen o.a. grote en kleine afrikanen, gladiolen ,lelies etc. en ze spuiten zich hier ook wezenloos met gif. Weidevogels zitten ook hier niet veel meer.
Al de jongen en ouden gaan dood of vluchten(hoop ik). Fazanten is ook huilen met de pet op. Ik vraag mij af of de jagers niet eens met natuurmonumenten zouden kunnen praten .Zal ook wel niet veel uitmaken want ze hebben ons als duivenmelkers met onze roofvogel problemen toch ook maar gezien als het lachertje van de week. Dus gewoon zelf jager proberen te zijn, eventueel bij gebrek aan iets beters, met pijl en boog.
Sander


Sander dank voor reactie, nog even over de hazen, ook hier werd gesuggereerd dat hazen stierven aan leverbot, maar onderzoek op kadavers leerde dat er geen leverbot te vinden was, maar longontsteking omdat ze niet in staat zijn hun lichaam droog en op temperatuur te houden, door gif op hun haar en huid, verder wordt het probleem in de natuur steeds groter, de koeien blijven binnen, de weilanden worden intensiever gebruikt, 6 a 7 x maaien is normaal dus de weidevogels hebben 0 kansen om een broed groot te brengen, door de intensievere gebruiken, houden ze grond over waar dan aardappelen, bloemen, moederplant aardbeien, laurier etc gekweekt worden met enorme bestrijding voor alles en nog wat, en onderzoek bij een 50 tal landbouwers werd
geconstateerd dat, er nog veel gif wordt gebruikt wat niet mag, dat de concentraties te hoog zijn, dat er tekort bij waterwegen wordt gespoten etc, verder komt het Europees parlement niet overeen over stoffen zoals round up etc dit heeft tot gevolg dat het nog meerdere jaren gebruikt mag worden, ik ben er zeker van dat als het gifschandaal wat nu onbekend is bekend wordt met de mogelijke gevolgen dat de fipronil affaire , klein bier is.

.
Updater x merels


Hallo

Bij deze wil ik iets proberen recht te zetten waar jullie naar mijn mening gedeeltelijk ongelijk in hebben en wel;

Voor 50 a 55 jaar terug toen stikte het van de zangvogels- hazen-Konijnen-fazanten enz. toen bespoten onze landbouwers alles en nog wat met o.a. D.D.T. en ander spul wat nu uit den boze is om nog te gebruiken.
Echter onze landbouwers waar we zeker drie keer per dag mee te maken hebben( tijdens het eten) krijgen van alles de schuld, zeker van de subsidie slurpende natuurorganisaties.
Ik ben geen landbouwer maar als ik zie dat op ieder stukje weiland of akkerbouw grond wat deze groene jongens kunnen krijgen zogenaamde nieuwe natuur komt dan ben ik er zeker van dat daar nooit meer
etenswaren voor ons op zullen groeien. We zullen dan denk ik onze etenswaren gedeeltelijk moeten importeren uit andere landen waar men nu nog spuit met het spul wat 50 a 55 jaar terug hier gebruikt werd
en via-via hoor ik dat het daar juist nog stikt van zangvogels en wild. Er zit daar wel net als hier voor 50 jaar terug wel bijna geen roofvogel of vos-reiger-kraai-ekster-vlaamse gaai enz.
Als ik afgelopen jaar de opnames in een nestkast van een bosuil in het meinweg gebied zie wat er in de nachtelijke uren naar binnen gesleept is in drie weken tijd dan wordt ik daar niet vrolijk van. Het waren honderden muizen(prima)
en nu komt het in die drie weken 78 of 87 zangvogels(volgens vogelwacht). Hoeveel koppels en soorten uilen zullen er zijn? Dan overdag nog de slechtvalk-havik-sperwer-boomvalk-torenvalk en de cirkel is rond en dan
de mensen die voor ons eten zorgen van alles en nog wat de schuld geven. Het zal me benieuwen wanneer men inziet dat er van deze rovers veel en veel te veel zijn maar dan moet men met de billen bloot en dat zie ik nog niet gebeuren.
Vr.Gr.Pé


Pe is geplaatst dank voor het geven van uw visie  

 

 

  


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina