Terug naar startpagina

 
Merels

beste Martijn

Ik las het stukje van u (voor geÔnteresseerden) en viel me op dat u zegt dat er weinig merels zijn. En ik wil dit ook aan u bevestigen. Ik zie er geen 1 meer. letterlijk geen 1! Terwijl de tuinen voor maanden terug vol met vogels en merels zaten. Heb vogelhuisjes met voer en bollen, en komen alleen mussen en pimpelmezen op af. Ook niet zoveel eigenlijk als dat ik gewend ben. Waar zijn deze vogels heen Martijn? Is me enige tijd geleden al opgevallen.


Beste, in het voorjaar bleek er onder de merels een ziekte te zijn erg besmettelijk, ook andere vogels zouden deze ziekte kunnen krijgen maar blijkbaar waren merels de grootste pechvogels, de ziekte rukte op vanuit Limburg, naar Brabant etc, het begon allemaal in BelgiŽ, het betreft het het USUTUVIRUS


Merel-ziekte treft vogels in Brabant, Gelderland en Limburg

DEN BOSCH - Het Usutu-virus richt volgens de vogelbescherming en het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) een ware slachting aan onder merels en laplanduilen in Brabant, Gelderland en Limburg. De ziekte wordt ook wel merel-ziekte genoemd omdat het vooral die vogelsoort treft. Het virus wordt overgebracht door muggen en is ongevaarlijk voor mensen.

Alleen bij mensen met een verminderde afweer en bij ouderen zou de infectie kunnen opspelen en gepaard kunnen gaan met koorts, hoofdpijn en huiduitslag.

Herkennen Sinds augustus zijn bij het DWHC meer dan 40 meldingen binnengekomen van sterfte onder merels, met name vanuit Brabant, Gelderland en Limburg. Besmette merels zijn volgens de vogelbescherming eenvoudig te herkennen. Ze zien er mager en verzwakt uit en hebben een slordig verenkleed. De zieke merels zijn makkelijk te benaderen. Na ongeveer drie dagen gaan ze dood aan het virus. Volgens de vogelbescherming is de verwachting dat de merels uiteindelijk immuun zullen worden voor het virus. Hoe lang het zal duren voor de vogels zich hebben aangepast, is niet duidelijk.

Herkomst Het van oorsprong Afrikaanse Usutu-virus duikt voor het eerst in Europa op in 2001. Sindsdien verspreidt het virus zich over het continent. In 2012 maakte het meer dan 30.000 slachtoffers onder de merelpopulatie in Duitsland.


Upd merelziekte

Hallo Martijn
Wou dat ik kon zeggen dat er weinig merels waren
Hier zijn er genoeg een tijd terug in 1 dag alle kersen van de boom
Nu de druiven van de boom, je kan niet achter huis komen of er zijn er
merels
En van de zomer zaten ze steeds aan de aard beien ze eten ze half op en
dan blijven ze liggen
Gr Gerrit


Gerrit ik was gisteren in Reusel en omstreken, en ook daar geen merel te bekennen, blijkbaar heeft zuid Nederland het ergste te maken gehad met de merelziekte, bij ons zijn dit jaar de druiven netjes blijven hangen, verder fruit was veelal bevroren, maar we hopen toch dat er weer merels terugkomen, want ze horen erbij, stuur er maar enkele richting Zuiden


Upd merels

Update merels hier waren de laatste tijd ook geen merels te zien evenals vorig jaar veel dood maar niet allemaal net als vorig jaar beginnen er weer terug te komen volgens mij doordat de mais wordt geoogst en de merels vooral tijdens de rui in de mais zitten

Frans dank voor info, hier staat de mais nog hopelijk komen er daar na oogst nog enkele tevoorschijn

Upd merels
Merels komen er echt aan vorige week 2 gezien nu vanmorgen al 5 terwijl nu 75 procent van de mais er af is


Frans dank voor info, helaas hier nog geen waargenomen, maar rond het huis nog veel mais op het land, we wachten hoopvol af.
 

 

 

  


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina