Terug naar startpagina

 
Hangende vleugels

Beste Martijn.


Een duivenvriend van mij heeft een aantal duiven die er gezond uit zien maar een vleugel laten hangen, hij beweert zeker te zijn dat ze geen paratyfus hebben, maar weet ook niet wat ze dan wel hebben. Heeft U enig idee wat dat zou kunnen zijn?
Tevens heeft U mij uit genodigd om lid te worden van "LinkedIn" maar daarvoor is mijn Engels onvoldoende.
Bij voorbaat dank.
m.v.g. A.


Beste allereerst is er een fout gemaakt , bij de selectie uitnodiging link in, daarvoor excuses, er zijn een aantal uitnodigingen meegegaan onbedoeld uit opgeslagen contacten, verder over de vleugels, ik ben niet zeker dat het geen paratyfus is, ik kan niet direct iets anders bedenken, op een of andere manier is er een aantasting van zenuwgestel, indien ze niet onderzocht zijn, vermoed ik dat bij op kweek zetten van mest, er mogelijk toch paratyfus uitkomt ook al ogen ze (nog) gezond, een ding kan ook nog nml een andere bacterie

Wat is streptococcosis
Paratyphus wordt veroorzaakt door een Salmonella-bacterie en chlamydiose of ornitosis door een chlamydophila bacterie. Dit soort ziekten mag men niet verwarren met virale ziekten (veroorzaakt door virussen) zoals circovirose, adenovirose, herpesvirose. BacteriŽle ziekten kan men behandelen met antibiotica, virale ziekten niet. Bij virale ziekten kan men enkel preventief werken d.m.v. vaccinatie of secundaire bacteriŽle infecties behandelen, zoals bijv. bij het Ďadeno-colií syndroom.

Streptococcus wordt door duivenliefhebbers meestal verward met paratyphus wat dikwijls een verkeerde behandeling tot gevolg heeft. De bacterie Streptococcus gallolyticus kan bij normale duiven in de darm voorkomen zonder ziekte te veroorzaken. Het is slechts als de bacterie door de darm-bloedbarriŽre geraakt m.a.w. in de bloedsomloop terecht komt, dat er min of meer ernstige symptomen kunnen ontstaan. Typisch is de plotse sterfte van een duif die enkele uren voorheen nog compleet gezond oogde. Dit heeft te maken met het feit dat de bacterie, eenmaal in het bloed, zeer snel ernstige ontstekingsreacties in organen en spieren kan veroorzaken. Bij experimentele besmetting van gezonde duiven waarbij men de bacterie rechtstreeks in het bloed inspoot, stierven alle duiven enkele uren na de besmetting. Ook antimicrobiŽle behandeling net na besmetting kon de snelle sterfte niet tegenhouden.

 

 

 

  


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina