Terug naar startpagina

 
Kuchend en kokkend geluid
Doffer heeft een beetje rauw koerend geluid
Mooie doffer. toch maar in de broei gedaan
Nu na de kweek heb ik zes duiven die kuchen of wel kokken een soort benauwdheid
Het is of ze zich verslikt
Geelkuur gegeven gaat vier dagen beter en dan weer minder
Slijm oplosser door het drinkwater
Druppeltje in de nek
Wormen pil

Niets werkt
Kennis heeft het ook met een doffer meegemaakt
Met de duif naar de dierenarts
Maar de dieren arts na onderzoek wist het ook niet
En de doffer maar inlaten slapen was. te ver heen
Weet U een oplossing


Beste, ik heb niet direct een oplossing, als het een duif betrof zou ik denken aan afwijking luchtpijp, maar bij 6 duiven lijkt het mij toch een infectie, ik zou een uitstrijk laten maken en op kweek zetten, en kijken of er bacteriën in het spel zijn , een andere optie ( niet veel voorkomend) is een schimmelinfectie in de luchtpijp en luchtzakken
 

Verschijnselen

Algemene ziekteverschijnselen

Belangrijk symptoom is dat de duiven het benauwd hebben en een zieke indruk maken. Bij een ernstige aantasting kan de ziekte zich ook uitbreiden naar andere organen. Er kan ook sterfte optreden.

Diagnose

Bij de symptomen die op meerdere ziekten kunnen wijzen, zal bij het voorschrijven van antibiotica kunnen worden opgemerkt dat dit geen enkel resultaat heeft. Als dit het geval is moet men zeker aan aspergillose denken. De diagnose is bij een sectie redelijk gemakkelijk te stellen. Er worden dan grote gele knobbels in de luchtzakken en longen aangetroffen. Ook met röntgenologisch onderzoek en via kijkoperaties kan de diagnose gesteld worden.

Geen vorm

Ook wanneer duiven niet goed in vorm komen en de vliegprestaties te wensen overlaten en onvoldoende trainen mag een schimmelinfectie niet worden uitgesloten. Natuurlijk komen deze verschijnselen ook bij vele andere ziekten voor, maar men moet dan ook aspergillose niet uitsluiten. De gifstoffen die de schimmels produceren kunnen belastend zijn voor de duiven en vermoeidheid veroorzaken.

Vergelijkbare verschijnselen

De ademhalingsproblemen kunnen bij meerdere aandoeningen voorkomen. Denk aan ornithose, ornithosecomplex en luchtweginfecties bij duiven, en een besmetting met het herpesvirus bij duiven. Maar ook aandoeningen zoals leververgroting bij een adeno-besmetting of paratyfus. Ook vet- of vochtophopingen kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken.

Behandeling

Als de diagnose eenmaal gesteld is dan zijn er voor de behandeling anti-schimmelmiddelen beschikbaar zoals bijvoorbeeld Trisporal en Nizoral.

 

 

  


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina