Terug naar startpagina

 
One eye cold

Goedemorgen Martijn
Wat doe je aan one eye gold en wat zijn de symptomen
M.v.g
H.pr


Beste hieronder een aantal artikels over dit onderwerp, belangrijk is zorgen voor niet te fel licht in het hok

Ontstoken ogen

Het meest bekende en misschien ook wel voorkomend is de zogenaamde “one eye cold”. Dit gaat gepaard met een volledig nat en gezwollen oog maar heel vaak maar aan één kant. Dit ziektebeeld is typisch voor de zogenaamde ornithosegevallen. Chlamydia, zo heet de ziekte verwekker en is niet zo eenvoudig te behandelen. Een lokaal oogzalfje heeft absoluut geen effect. De duif of beter gezegd duiven moeten behandeld worden met een tetra- of doxycyclinepreparaat en dit voldoende lang. Na enkele dagen echter treedt er al verbetering op. Deze oogontsteking zien wij meestal wel op het voorjaar en winter maar kan ook in de zomer vastgesteld worden. Bacteriële conjunctuvitis In dit geval hangt het oog meestal half dicht. Komt er vanzelfsprekend ook wel vocht uit gelopen maar niet zo veel als in voorgaand geval. Als je het oog goed bekijkt zie je vaak een heel klein rood puntje van waaruit de infectie is ontstaan. De oorzaak is daarom ook een pikletsel in de korf. Het komt daarom ook vooral voor in de maanden juni, juli en augustus. Hier dient men best een inspuiting te geven met linco-spectine en duiven lokaal een oogzalf toe dienen met antibiotica erin(oa rifamycine, clindagel, gloveticol). De prestaties zijn snel weer beter. Men kan de duiven met een letsel best niet spelen. Omdat het probleem steeds begint met een pikletsel kan men ook de duiven voor en na de inkorving een druppel in het oog laten vallen. Preventief is oogwater een zeer gekend en veel gebruikte druppel. Herpes virussen Ook virussen kunnen een ontsteking op de ogen geven. Dit gaat meestal wel gepaard met een sterke roodhuid van de conjunctiva en het derde ooglid het zg “vliesje”. Het komt voor bij jonge duiven. Bij sterke roodheid en zwelling kunnen de prestaties verminderen maar dit is toch eerder gering. Vroeger werd echter aan het vliesje veel belang geschonken maar onterecht zo blijkt nu. Het waren vooral vroeger de cortisonen in de bewuste druppels die de prestaties deden verbeteren dan wel door het verdwijnen van de symptomen. In geval van erge stuwing en roodheid kan men best de duiven dagelijks met oogwater behandelen tot het verdwijnen van de symptomen meestal duurt dit een kleine 7 dagen. Tumoren! Wat men in de praktijk ook nog al vaak tegenkomt zijn tumoren. Deze kunnen vaak beginnen met een ontstoken oog en lijken op het eerste zicht onschuldig maar… Een aantal onder hen zijn wel operabel mits tijdig ingrijpen. Over het algemeen komen deze wel meer voor bij oudere duiven en daarom vaker te zien in de kweek volière. In ieder geval blijkt al snel dat een diagnose stelling via de telefoon haast onbegonnen werk is. Best raadpleegt men daarom zo snel mogelijk een gespecialiseerde dierenarts. In de meeste gevallen is het euvel dan ook snel verdwenen.

De duiven zijn onderweg naar Gien wat een zware vlucht gaat worden de duiven zelf zagen er goed uit ware het niet dat er maandag verschillende met one eye cold zaten.
Eerder dit jaar waren er ook enkele die had ik 3 dagen behandeld met Virgan daarna was het weg ook bij enkele die ik niet behandeld had was het na 3 dagen weg.
Dus ben ik wel tot de conclusie gekomen dat het een virus is dat meestal bij 2 nachten mand een gehele duiven container kan besmetten.
De gevallen met een nat ornithose achtig oog duurt meestal 5 dagen diegene net een lichte verdikking meestal 3 dagen. Enkele van mijn betere duiven zijn mee met een lichte verdikking maar ik weet bijna zeker dat die zaterdag genezen thuis komen maar ik heb ze niet boven aan gezet.
Ook heb ik er enkele thuis gehouden waar het donderdag ochtend op kwam zetten die zullen er misschien hinder van kunnen hebben ik schrijf misschien omdat ik in het verleden al 1e prijzen gewonnen heb met duiven die of met one eye cold weggingen of wel thuis kwamen en zelfs ook op teletekst

One eye cold

Bijna iedere liefhebber kent het verschijnsel van duiven met een nat oog. Deze aandoening wordt ‘one eye cold’ genoemd. Uitscheidingen via de cloaca, via het oogslijmvlies en kropmelk kunnen de besmetting overbrengen. Vaak kan een enkele duif besmet zijn, maar ook zijn uitgebreidere uitbraken mogelijk en wel vooral bij jonge (nest)duiven. Bij jonge duiven is de kans op sterfte groot, maar ook bij oudere duiven is het noodzakelijk om deze te behandelen. Een nat oog kan zonder behandeling leiden tot een veel ernstiger ziektebeeld waarbij etterige oogontstekingen ontstaan en ontstekingen van het neusslijmvlies. Ook de luchtzakken en longen kunnen worden aangetast en de kans op sterfte is dan groot. Feitelijk is er sprake van ademhalingsproblemen bij de duiven die niet zelden gepaard kunnen gaan met conjunctivitis..

 upd one eye cold
beste Martijn,

Ik heb eerder one eye cold gehad, echter komt deze probleem regelmatig terug bij mij. sinds de one eye cold uitbraak oftewel coccidiose vlieg ik amper prijs. de duiven trainen verder goed, en nog een opmerking.. ik mand ze gezond in, en in de mand zie ik er een aantal die weer met een dichte oog zitten, terwijl op het hok niets aan het oog te zien was. Menige liefhebbers zeggen dat het aan het hok licht, maar verluchting is goed, het is alleen een wat donkere hok van binnen, maar dat lijkt me juist geen probleem. De oude duiven hebben hier weer totaal geen last van, zijn enkel duiven van dit jaar. En gek genoeg vlieg ik bijna geen prijs meer.. doordat ze wellicht wat onder de leden hebben (oogproblemen) Maar ik raak er geen 1 kwijt, alles komt naar huis. ik zit met een raadsel


Beste, coccidiose is een darmziekte, one eye cold lijkt meer ornithose, coccidiose is met behandelen klaar, ornithose ligt wat meer complex, het is een jonge duivenziekte waar ze overheen moeten groeien, mogelijk is uw regio momenteel besmet met bacteriën die one eye cold veroorzaken en verspreidt het zich in de reismanden, in de vrachtauto’s


 


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina