Terug naar startpagina

 

Vogelgriep

 

Wat is er gaande met duivenqriep 

Beste er komen in snel tempo  gevallen van hoog pathogeen vogelgriepuitbraken voor, momenteel 8 in België, er zijn restricties, voorlopig alleen in beschermde zone maar  liefhebbers zijn bevreesd voor verdere maatregelen.

Hieronder het persbericht

Persbericht FAVV: Vogelgriep: bijkomende besmettingen in Menen en Ath – Maatregelen

Er werden 2 bijkomende besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een pluimveehandelaar in Menen (West-Vlaanderen) en een hobbyhouder in Ath (Henegouwen). Sinds 1 juni is het virus zo in totaal op 8 plaatsen aangetroffen in België. Bijna allemaal zijn ze gelinkt aan markten. Het FAVV vraagt daarom iedereen die onlangs pluimvee op een markt kocht om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen zodra de vogels ziek worden of plots sterven.

Bijna alle besmettingen die sinds begin deze maand zijn vastgesteld, hebben te maken met de verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten in Aarlen, Bastogne, Florenville, Chimay, Charleroi, Soignies, Boussu, Brussel, Tournai en Ath. Ook de nieuwe haarden zijn gelinkt aan dat circuit en komen dus niet onverwacht. Dezelfde maatregelen zijn dan ook van kracht als bij de eerdere uitbraken.

Rond het bedrijf van de pluimveehandelaar in Menen worden een beschermingsgebied met een straal van 3 km en een toezichtsgebied met een straal van 10 km afgebakend. In de beide zones is alle vervoer van pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden en gelden een reeks aanvullende maatregelen voor de professionele sector. Bovendien wordt elke inwoner die binnen die zones pluimvee of andere vogels heeft gevraagd om binnen de 72 uur aan de burgemeester te melden hoeveel en welke dieren hij houdt. In het beschermingsgebied moet bovendien alle pluimvee opgehokt worden en binnen gevoederd en gedrenkt worden. Deze zones zullen ten minste 3 weken behouden blijven.

In Ath wordt een tijdelijke bufferzone met een straal van 3 kilometer afgebakend. Binnen dat gebied is elk vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. De dieren moeten ook binnen gevoederd en gedrenkt worden. Inwoners, die binnen die zones pluimvee of andere vogels hebben, wordt gevraagd om daarvan binnen de 72 uur een inventaris over te maken aan de burgemeester, waarin aangeven wordt hoeveel en welke dieren gehouden worden. Ook deze zone zal ten minste 3 weken behouden blijven.

In de rest van het land worden geen nieuwe maatregelen opgelegd. Zoals eerder deze week beslist, blijft de verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten wel verboden, net als alle verzamelingen (prijskampen, tentoonstellingen, verkopen, …) met pluimvee. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders ook om waakzaam te zijn en meteen naar de dierenarts te stappen als hun dieren ziek worden.

Abnormale sterfte bij wilde vogels kan nog steeds gemeld worden op het gratis nummer 0800/99777.

Voor de consument is er geen enkel gevaar: alle vlees en eieren van pluimvee is veilig en kan zonder problemen gegeten worden.

Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV:

Alle informatie over vogelgriep: www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/
Informatie voor hobbyhouders: 
www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/hobbyhouders.asp

 

Voorlopige stand en maatregelen

 

Vogelgriep: virus al op 8 plaatsen aangetroffen. De onrust bij duivenliefhebbers neemt toe. In West-Vlaanderen ziet het er bijzonder belabberd uit.

Geplaatst op 15/06/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be
 

De ontwikkelingen in verband met de vogelgriep deinen pijlsnel uit. Nu zijn er ook besmettingen in Menen en Ah vastgesteld. De Gullegemse Duivenmaatschappij reageert meteen en bericht het volgende: "Met pijn in het hart moeten we mee delen dat de vluchten Arras, Clermont en Fontenay van dit weekend afgelast zijn wegens een geval van vogelgriep in Menen waardoor een schutkring ingesteld werd met een algemeen verbod op duivenvervoer binnen de schutkring. We houden jullie op de hoogte indien er wijzigingen zouden optreden in de situatie."

In Oostkamp, Zuienkerke en Quievrain werden eerder deze week besmettingen vastgesteld. Rond deze besmettingen zijn zones afgebakend waarin een vervoersverbod voor alle pluimvee, andere vogels en broedeieren. Rond het bedrijf van de pluimveehandelaar in Oostkamp worden een beschermingsgebied met een straal van 3 km en een toezichtsgebied met een straal van 10 km afgebakend. In de beide zones is alle vervoer van pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden. 
In Zuienkerke en Quiévrain worden tijdelijke bufferzones in een straal van 3 km afgebakend. In deze bufferzones is alle vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. 
Een en ander heeft er voor gezorgd dat de liefhebbers en verenigingen die in de betrokken zones liggen, helemaal voor schut worden gezet. Donderdagavond hebben zich dan ook in West-Vlaanderen taferelen afgespeeld die je niet meer voor mogelijk acht in de 21ste eeuw. Of wat moet je denken van de 86-jarige liefhebber (PD) uit Ardooie die 35km ver naar Aartrijke reed om daar te vernemen dat hij niet mag inkorven wegens wonend in de afgebakende zone. 
In het lokaal van Roeselare-Beveren werden vrijdagmorgen een 100-tal duiven uit de korven gehaald omdat ze waren ingekorfd door liefhebbers uit de afgebakende zone. Dat is ons door de transporteur bevestigd. Die duiven zullen dus niet deelnemen aan de provinciale vlucht uit Chateauroux. 
Wat die afbakeningen betreft: wie de lijn van Oostende naar Brugge trekt zal vaststellen dat aan de ene kant van de straat  wel en aan de andere kant niet mag gespeeld worden. Trouwens, zowel zaterdag als zondag zullen er duiven over (door) de afgebakende zones vliegen. 
En de KBDB? Die verspreidde eerst geen, later tegenstrijdige informatie, en nu dus wel een degelijk, maar veel te laat persbericht. Nu ja, sinds de miserie met de nationale uitslagen zijn de liefhebbers al een en ander gewoon, maar toch. De nationale bond heeft hier opnieuw zijn verantwoordelijkheid niet genomen zoals het hoort. 

De mededeling van de KBDB:

"Er zijn bijkomende besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een pluimveehandelaar in Oostkamp en Zuienkerke. Rond deze besmettingen zijn telkens zones afgebakend waarin een vervoersverbod voor alle pluimvee, andere vogels en broedeieren geldt.

Het provinciaal comité West-Vlaanderen wenst ALLE verenigingen en ook ALLE betrokken liefhebbers te informeren dat:

-          De duivenliefhebbers van BINNEN het beschermingsgebied evenals van BINNEN het toezichtsgebied GEEN duiven mogen inkorven, ook NIET in een vereniging BUITEN deze gebieden

-          De verenigingen gesitueerd BINNEN deze gebieden GEEN inkorvingen mogen uitvoeren

-          De verenigingen van BUITEN het beschermings- en toezichtsgebied GEEN enkele liefhebber mag laten inkorven die zich in deze gebieden (beschermings- en toezichtsgebied) bevinden

 

Gelieve te noteren dat bij elke overtreding van deze maatregelen, sancties zullen worden opgelegd zowel naar de betrokken liefhebbers als naar de betrokken verenigingen.

 

Deze verenigingen zullen worden geschorst om nog verder duiven in te korven en dit tot zolang huidige maatregelen niet werden opgeheven."
 

Willy Borsus, minister van Landbouw: "De situatie is meer dan verontrustend. Ik vraag aan alle pluimveehouders de regels strikt te respecteren. De betrokken handelaar verkoopt enkel aan particulieren, maar de volledige pluimveesector is in gevaar."

 Upd vogelgriep
beste Martijn,
binnenkort beginnen de jonge duiven vluchten. ik verheug me erop omdat dit me eerste vluchten van dit jaar zullen worden. nu lees ik vogelgriep. heeft dit consequenties voor ons?
ik hoop van niet, want dan is al mijn harde werk om ze in super vorm te houden voor niks geweest.
p.s. is vogelgriep ook besmettelijk voor duiven?


Voorlopig geen problemen voor ons, maar er moet niet veel gebeuren( ziektehaarden erbij komen), of België kan dicht gaan voor ons, dan uiteraard wel grote gevolgen, duiven zijn wel vogels, maar geen pluimvee, de kans op besmetting nihil,

  

 


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina