Terug naar startpagina

 

Reiger Elixer
Hallo Martijn, een vraagje ik gebruik al jaren het elixer van de reiger
maar heb nu een nieuwe fles gekocht maar ruik niet meer die typische
jodium geur.
Heb ik nu de verkeerde fles of is hij vernieuwd weet iemand van de
lezers dat misschien ?
Gebruikte vroeger altijd aviol maar is toen ook veranderd en miste toen
ook die typische geur van jodium.
Heb nog wel een fles jodium staan maar weet niet hoeveel er op een
drinkpot van 1 1/2 liter kan.
Groetjes en al vast bedankt en een gezond nieuwjaar toegewenst, Gupke

Gupke voor jullie ook goede jaarwisseling
Of de fles verandert is weet ik niet, mogelijk kunnen lezers opheldering verschaffen, ik weet dat diverse verzoergingsproducten zijn aangepast ivm ontoelaatbare stoffen of teveel leunen tegen medicijnen

Upd de reiger

het gaat over de reiger ik heb gebeld met de eigenaar van de reiger komt uit België in België worden de duiven gezien als etenswaren en daar mogen geen jodium in zitten van daar dat ze de jodium er uit gehaald hebben moest van de regering
 

Op het hok Vanhee wordt alles in acht genomen om de duiven gezond te houden. Alle duiven ontsnappen niet aan deze zeer belangrijke voorzorgsmaatregel.

Wie kan het beter weten dan vader en zoon Vanhee, die dagelijks het beheer van 400 tot 500 duiven hadden. Om deze reden hechten zij een buitengewoon belang aan het drinkwater.

Vooreerst worden alle drinkbakken tweemaal per dag schoongemaakt. De ene dag worden ze gewoon met de hand schoon gemaakt, en de andere dag uitgewassen met ontsmettend water of bleekwater zoals het in de volksmond wordt genoemd onder de franse naam "Eau de Javel".

Buiten de dagen dat de duiven noch kuren noch vitaminen in het water toegediend worden, krijgen ze iedere dag een iodium-oplossing (of jodium) in het drinkwater, waarvan wij de bereiding en toediening beschrijven. Vooraf wensen wij er de nadruk op te leggen dat de aangegeven hoeveelheden bij de bereiding en de hoeveelheid bij het toedienen aan de duiven strikt in acht moet genomen worden. De bereiding en het toedienen aan de duiven is sinds jaren op de hokken Vanhee uitgetoetst.

Mijdt U dus van overdrijving in de bereiding of te hoge hoeveelheid wanneer het bij het drinkwater wordt toegevoegd.

Ziehier hoe er te werk wordt gegaan :
Men haalt bij een apotheker in een bruinkleurig flesje :

§  5 gram iodium en

§  10 gram calcium iodide

Deze twee produkten worden in een fles van 1 liter gebracht waaraan 300 cc warm water op handtemperatuur wordt gevoegd. De inhoud van de fles wordt aldus geschud tot de twee produkten opgelost  zijn. Vervolgens wordt de fles gevuld met 700 cc gewoon koud water zodat er een hoeveelheid van 1liter iodiumoplossing bekomen wordt. Van deze iodium- en calcium iodide-oplossing krijgen de duiven iedere dag, en zoals voorgeschreven, 1 koffielepel op 10 liter water in de drinkbak. Dit is een bijzonder aandrijvend middel om de forme te bekomen en op te drijven. Het versterkt de duif, maakt ze biezonder levenslustig, maar het doet vooral de duiven haar soepele spieren behouden.

De oplossing iodium - calcium iodide bevat vooral ijzererts en calcium, dat de duiven een rijk en zuiver bloed bezorgt en vooral de duiven zeer levenslustig houdt. Het is dus om het zo te mogen noemen een aandrijvend middel om de forme bij de duiven in de hand te werken.

Jodium, ontdekking, gebruik

Het element werd in 1811 ontdekt door de Franse wetenschapper Bernard Courtois. Hij was de zoon van een salpeterproducent (kaliumnitraat, essentieel onderdeel van buskruit). Rond die tijd was Frankrijk verzeild geraakt in meerdere oorlogen en de vraag naar buskruit was groot. Salpeter werd gewonnen uit zeewier dat werd gedroogd, verbrand en de as werd vervolgens gewassen met water. Om de salpeter verder te zuiveren werd zoutzuur toegevoegd. Op een dag schoot Courtois uit met het zuur waarbij een wolk van paarse damp opsteeg. Het viel Courtois op dat de damp neersloeg op koude oppervlakken en daarbij donkere kristallen vormde. Hij vermoedde een onbekend element te hebben ontdekt, maar beschikte niet over voldoende middelen om verder onderzoek te verrichten. Wel gaf Courtois monsters aan enkele vrienden van hem waaronder Joseph Louis Gay-Lussac en André-Marie Ampère. Op 6 december 1813 maakte Gay-Lussac op een bijeenkomst bekend dat het een nieuw element óf een zuurstofverbinding betrof. Ampère had een deel van zijn monster aan Humphry Davy gegeven die na enkele experimenten opmerkte dat het een nieuw element was dat veel overeenkomsten vertoonde met chloor. Over wie het element voor het eerst ontdekte, konden Gay-Lussac en Davy het niet eens worden, maar beiden gaven toe dat Courtois jodium als eerste isoleerde.

De naam is afkomstig van het Griekse Iodes, wat violet betekent. In een mengsel van water en ethanol opgelost wordt jodium gebruikt voor het ontsmetten van wonden en bij operaties.


Upd de reiger

Hallo Martijn, dat was een zeer uitgebreide uitleg over jodium.
Alleen weet de schrijver ook hoeveel jodium 2% ik moet gebruiken op zeg maar 10 liter water of hoeveel er bij een liter nieuwe reiger bij moet doen.
Jodium is een zeer goed ontsmettingsmiddel maar teveel verbrand je je duiven mee
Vervolg update

Sorry Martijn foutje van deze kant.
Teveel jodium verbrand de duiven wat meer voorkomt dan je denk door teveel medicijnen en ontverantwoord gebruik van alles.
Daarom is het voor mij belangrijk dar ik weet hoeveel ik moet gebruiken.
De beantwoorden van mijn vorige mail dus hardstikke bedankt.
Groetjes, gupke
Gupke is geplaatst, fijna avond met de jaarwisseling

Upd de reiger

hallo Martijn,ik was 20 jaar oud en zat lekker bij een kennis van mij buiten in de warme zomerzon,ineens explosies in de voorraadafdeling waar ook voer e.d. lagen,het waren de flessen de reiger die ontploft waren en de rest stond op knappen,snel deur gesloten maar ik heb nooit gene reiger meer gehad[ben nu 60 jaar].
groetjes en een goed 2017,Hennie.

HEnnie dank voor reactie, ik begrijp dat het oppassen is ( was)met dergelijke flessen, koel bewaren, kan misschien helpen

 


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina