Terug naar startpagina

 

Eieren leggen

Hallo Martijn,
Je weet vast nog dat ik je een anderhalve maand geleden ongeveer mailde over onze geleende duivin die er een aparte leg op nahield. Tussen het 1e en 2e ei zat 6 dagen.
Nu is ze weer aan het leggen.... In 5 dagen tijd heeft ze 3 eieren gelegd. (Nee er is geen anderen duivin in de buurt)
Ik heb hier het hele verhaal uitgetypt met foto’s en meer rare fratsen die ze deze leg heeft uitgehaald en ben erg benieuwd naar jouw mening...


http://www.combinatiebrulsdelaat.nl/legnood-late-leg/
http://www.combinatiebrulsdelaat.nl/de-uitdagingen-van-de-duivin-van-frosty/
http://www.combinatiebrulsdelaat.nl/wat-hebben-nu-aan-onze-duivin-hangen/

Dit is dus het verhaal van de late leg, wat bij jou bekend is en het verhaal wat er nu speelt. Wellicht dat jij (of andere melkers) ons advies en tips kunnen geven?
Groeten Samantha en Erik


Samantha en Erik

Vorige keer dacht ik omdat ze de leghouding aannam dat er een ei opzat en niet afkwam door te groot of geen gladde schaal, nu begin ik te denken aan een andere oorzaak, nml alles in een duivenlijfje wordt geregeld met hormonen, de centrale regelaar is de hypofyse, bij de hersenen, deze geeft signaal aan eileiders om een eisprong te laten plaatsvinden, na aantal uren wordt het eerste ei in de namiddag gelegd, het tweede volgt na twee dagen in de avond, alles op signaal van de hypofyse, een duif die twee eieren legt in 6 dagen, en vervolgens 3 eieren in 5 dagen heeft een storing, ik denk dat de hypofyse wel een signaal stuurt voor een eisprong, maar dat de communicatie, tussen eileiders/ eisprong, en hypofyse niet 100% werkt, de vorige keer kwam het ei te laat, nu komt er een teveel, waar het probleem zit is moeilijk te zeggen, het signaal voor eisprong komt maar niet op juiste tijden, of in juiste proporties, mijn advies ga de duivin na dit legsel laten rusten, de eieren ( 3) die nu zijn en na 10 dagen schouwen, dus er door heen kijken richting licht, zijn er twee bevrucht dan deze laten liggen en onbevrucht weggooien, zijn ze alle bevrucht dan of een wegdoen, of onder ander koppel steken, want 3 koters in het nest is teveel, zeker na een aantal eerder gekweekte rondes, wordt het voor de duivin zwaar


Update eieren leggen
Hallo Martijn,

Bedankt voor je heldere uitleg en reactie. Het klinkt heel logisch wat je schrijft en lijkt ook echt wel bij de duivin te passen. Op het deel na dan van het vele kweken.
Ze is nu pas aan haar 2e ronde bezig. Hiervoor heeft ze als weduwschapsduivin gezeten, maar ik weet eigenlijk niet of dat nu beter of slechter is voor de duivin.
Een update is wellicht op zijn plaats. Er is geen 4e ei bij gekomen en er lijkt ook geen 4e ei te zitten, gelukkig. Wel is het 3e ei sinds vandaag gedeukt. In het nest. Hoe dit kan is ons onduidelijk. We zijn vanochtend weggegaan en bij het nest gekeken en toen waren de eieren intact en toen we terugkwamen, was het ei aan de bovenkant gedeukt. Dit ei lijkt overigens wel bevrucht.
Nu zitten we dus met een 1e ei wat heel smal is en naar mijn inzicht onbevrucht. Een 2e ei wat al stuk is (heeft ze buiten de kom gelegd, getracht met nagellak te redden, maar na 2 dagen dus stuk) en het 3e ei is dus nu ook gedeukt.
Wat is wijsheid? Beide overgebleven eieren omruilen voor kunsteieren en ze hierop laten broeden tot ze er zelf vanaf lopen in de hoop dat het in haar lijf wellicht toch tot rust komt?
Of het gedeukte proberen te redden met een dotje nagellak?
Is de verstoorde leg wellicht ook de oorzaak van de zwakke eieren? Of heb je hier geen idee van?
Het is jammer dat we geen kennis hebben van haar voorgeschiedenis. De eigenaar kende geen legproblemen van haar, maar gaf wel aan dat hij hoopte dat ze tot rust kwam door haar aan ons uit te lenen en ons met haar te laten kweken. Dit lijkt nu heel anders uit te pakken. Ik krijg de eigenaar helaas niet te pakken. Wellicht vakantie.
Gelukkig is Frosty een hele lieve en geduldige partner en Papa. Hij verzorgd zijn duivinnetje heel goed en blijft braaf op de eitjes zitten.
Groetjes Samantha en Erik.


Allereerst dank voor de feedback, wat betreft de legperikelen, ik vermoed niet dat een duivin die een tijdje niet kweekte problemen zou ondervinden, wel als een duivin op leeftijd is, en ze meerdere jaren als oude vrijster heeft doorgebracht, dan zou sleet een probleem kunnen zijn, dan het deuken van eieren, ik verdenk Frosty er van, er zijn doffers die zo fanatiek, de eieren bebroeden, en zoveel zorg willen geven, dat ze zo vast op de eieren gaan zitten, dat ze deze ongewild indeuken, een oud middeltje ter voorkomen is om een aardappeltje net iets groter is dan de eieren, ertussen leggen zodat de eieren niet te zwaar worden aangedrukt, dan nog een tip om gedeukte eieren te repareren, nml bij niet stuk maar wel ingedeukt is om een nieuwe eischaal te maken, neem een vloeitje, scheur een stukje eraf, dat aan alle kanten ca 4 mm groter is dan het deukje, bevochtig het vloeitje,het ei laten ademen plak over het deukje het vloeitje zal bij opdrogen muurvast zitten en toch , nagellaak is minder luchtdoorlatend, ik zou dus een aardappeltje tussen de eieren leggen, de duiven laten doorbroeden en op hoop van zegen, komen ze uit laat ze de jongen nog okomen, komen ze niet uit dan lopen ze er na einde broedtijd wel af, in ieder geval succes en nogmaals op hoop van zegen

Upd eieren leggen

Hoi Martijn,

Een (voorlopig?) laatste update over de duivin en haar eieren.
Helaas waren we te laat om t ei te herstellen met vloeitjes, want het ei was inmiddels dermate onherstelbaar beschadigd dat daar enkel nog gips of verband tegenop had gekund. Ze hadden beide eieren uit de kom gegooid en daar was het inmiddels zwaar gekneusde ei niet tegen bestand. Het gekneusde ei was omgetoverd in een dooier en een plasje drab...
Het andere 1e ei bleek inderdaad onbevrucht, zoals wij al dachten.
Omdat ze beide eieren uit de kom hebben gegooid, hebben we besloten het 1e ei ook niet terug te geven om deze broed uit te laten zitten. Wat de reden is dat ze deze eieren uit de kom hebben gegooid is ons echt een groot raadsel.
We hebben Frosty en de duivin een nieuwe, schone kom gegeven gisteren en we zien ze nu rondlopen in hun hok, maar ze kijken beide letterlijk niet om naar de kom. Deze is nog net zo als toen Erik hem er gisteren inzette met de tabaksstelen.
We hebben helaas geen mogelijkheden om ze uit elkaar te halen, (ruimtegebrek...) anders dan de duivin terug te brengen naar de eigenaar. Maar diep in ons hart willen we dat eigenlijk nog niet, want we willen eigenlijk nog wel meer dan 1 jong van haar...
Hebben we nog een kans? Ze is pas 2 jaar, dus in theorie lijkt me de leeftijd het bezwaar dan toch niet? Ik zet nog steeds mijn 'geld' in op het feit dat ze als weduwduivin heeft gezeten en dat daardoor de hormoonhuishouding zo van de leg is. Kan dit nog goedkomen? Of is t echt reddeloos verloren?
Sorry voor de vele vragen over het mysterie van de duivin.
Groetjes Samantha en Erik

Samantha, allereerst veel vragen is voor mij geen straf dus bij vragen stuur ze maar, verder hebben duiven meer emotie en gevoel dan liefhebbers beseffen, mogelijk dat de duiven aanvoelden het wordt niks met dit legsel dus kappen we ermee, dit doen ze soms ook bij uitputting of extreme koude, ik denk anders dan jullie over het feit van hormoonhuishouding in de war, immers ze is nog een jonge duivin, of het goed komt is koffiedik kijken, persoonlijk denk ik bij een duivin van 2 jaar die wat moeite heeft met leggen in regelmaat aan een afwijking in de vruchtbaarheidscyclus, ik zou ze op rust zetten, de kom en nest materiaal weg, laat ze uitruien, koppel ze niet tevroeg volgend jaar, help ze eventueel, een handje door vanaf 3 weken voor koppelen, tot leg 2e ei , tarwekiemolie te geven, over het voer, dit bevat veel vit E het vruchtbaarheid vitamine, (ik heb wel een flesje voor jullie tegen die tijd, herinner mij er maar aan)
vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina