Terug naar startpagina

 

Ziek

Beste Martijn,

Deze morgen zaten er 3 kweekduiven ( vastzitters ) futloos op de grond in het hok. Onmiddellijk Henk De Weerd gebeld en mocht direct afkomen. Henk zelf heeft de duiven onderzocht, niks te vinden dwz. geen tricho, geen coccidiose enz. Hun jongen meegenomen, die groeien als kool, niks mis mee. Een paar andere duiven meegenomen waaronder een doffer van 10 jaar oud, zien er blakend gezond uit. Vandaar dat Henk denkt aan een vergiftiging. Meststaal en bloedstaal wordt onderzocht en zieke duiven hebben een cocktail injectie gekregen en moeten apart.
Heb jij soms dit fenomeen reeds eerder gehoord ?

sportieve groeten, Eddy

aanvulling

Beste,

Had u deze morgen een mail gestuurd ivm mysterieuze ziekteverschijnselen bij enkele van onze kweekduiven. Nu verneem ik van mijn compagnon dat hij nestmatjes gebruikt bij de kwekers. Meen ooit gelezen te hebben op dmp of pipa dat sommige ervan vergiftigingsverschijnselen bij de duiven kunnen veroorzaken. Tevens heeft mijn partner sinds enkele dagen een ander merk " emmer allerlei " aan de duiven gegeven daar er geen Beyers voorhanden was.
sportieve groeten, Eddy


Klopt, ooit waren er zwarte matjes giftig vanwege ontsmetting van de zeecontainer waar ze in hadden gezeten, echter het probleem was sterfte van jongen, of de allerlei de reden is, kan ik niet bevestigen, het kan, vaak wordt er door bepaalde privat label producenten er van alles in gestopt, maar de gekende merken zouden goed moeten zijn, of de emmer zou niet gesloten moeten zijn, verdere vraag, kunnen de vastzitters planten pikken die rod hok of ren staan ???
 

Upd ziek

Beste

Onze vastzitters kunnen nergens aan pikken binnen of buiten hun ren. Volgens Henk Deweerd moeten de klassiekers zoals tricho, coccidiose na onderzoek uitgesloten worden. Paratyfus eveneens omdat ze 1) inggent zijn in december 2) hun jongen er dan niet zo goed zouden uitzien ( zijn ook onderzocht en niks mis mee ). De enige mogelijkheid die volgens hem blijft is ofwel vergiftiging ofwel Adeno type 2 ( enkel bij oude duiven ). Vandaar dat er bloedstaal is genomen voor onderzoek. Duiven hebben inspuiting gekregen en zijn apart gezet.
Een collega duivenliefhebber vertelde mij nog dat er in die " emmers allerlei " soms veel anijs gestopt wordt waaraan de duiven zich dan ziek kunnen eten. En zoals je schrijft de private labels, is goedkoper maar wat stoppen ze erin ? In principe kopen wij altijd Beyers voor de " emmer all in " maar was vorige zaterdag niet voorhanden. En het is wel eigenaardig, zondag voor het eerst aan de kwekers gegeven en vandaag woensdag 3 doodziek in het kweekhok.

sportieve groeten, Eddy

Eddy, ook groot nadeel in div eigenmaaksels bak allerhand is het grote zoutgehalte, duiven nemen het goed op, maar teveel zout kan als sluipmoordenaar werken
 


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina