Terug naar startpagina

 

Vliesje

Vraag:
Op dit moment zijn mijn jonge duiven ongeveer tussen de 10 en 12 weken oud, ze worden verduisterd (elke dag 12 uur), krijgen nog kweekvoer en water met een teentje knoflook, gaan elke dag los (ongeveer 1,5 uur), zitten met 35 stuks in een Dumo duivenhok van 3,65 bij 1,80 meter.
De jonge duiven heb ik de afgelopen 3 weken 6 keer in de mand gehad en afgericht tot ongeveer 5 km.
Nu zag ik bij de laatste keer africhten (ik gooi ze één voor één los) enkele duifjes die iets het vliesje lieten zien (echt minimaal). Omdat ze de lossingplaats wel kenden heb ik ze wel los gegooid (ze zijn allemaal makkelijk thuis gekomen).
Zoals elke dag ga ik het hok in voor een speelkwartiertje met de jonge duiven. Ik vecht wat met ze en pak ze in de handen (kleine controle). Nu zag ik gisteren bij 90% van de duiven heel iets het vliesje in de ogen. Bij enkele kon ik het vliesje blijvend zien zitten en bij andere trekt het na het knipperen traag weg. De neusdoppen zijn schoon, ogen zijn niet nat, ze zitten niet in elkaar, zijn levendig, stront is vast en kleurrijk, er ligt dons. Ze trainen nog steeds goed alleen wel heel iets minder lang dan de voorgaande weken. Verder komen de duiven goed binnen als ik ze roep en eten ze ook allemaal goed. Met andere woorden alleen het vliesje is zichtbaar.
Vraag 1:
Hoe kan ik hier het best mee omgaan.
Vraag 2:
Wat kan de oorzaak zijn? De temperatuur van de laatste week? De ventilatie van het hok? De stress van het wegbrengen? Of .........?

Antwoord:
Algemeen over het vliesje

Een vogel beschikt over 3 oogvliezen, het bovenste en onderste, deze worden gebruikt om het oog vochtig en schoon te houden, het derde oogvlies het knipvlies, is normaal niet te zien, een duif sluit dit tijdens het vliegen, vergelijk het als een motorbril, nu kunnen er omstandigheden zijn dat de ooglid niet goed wordt opgetrokken en zichtbaar is, vooral bij jonge duiven tijdens de eerste vluchten, in de volksmond zegt de liefhebber ze hebben het vliesje. Opmerken dat een gezond knipvlies goed lichtdoorlatend is dus geen zichtbelemmering meebrengt. Oorzaak het vliesje is soms stress die meer vochtafscheiding geeft in het duivenoog, vaak in combinatie met wat ontstekingen rond oog die een extra druk geven, deze maken dat er nog meer vocht afgescheiden wordt, natte ogen, ontstoken traanbuizen, ontstekingen in de voorste luchtwegen, etc. alles bij elkaar spreken we over het ornithose complex, Door deze complicaties zal de duif minder trainen , minder eten, en moeilijker oriënteren, met verliezen tot gevolg, overbrengen ornitose-complex kan gaan via de lucht, direct contact, via drinkpot etc., de veroorzakers zijn bacteriën al deze factoren zijn ruim aanwezig bij de massale eerste inkorvingen, bij begin jonge duiven seizoen. Buiten het seizoen kan uitzieken een mogelijkheid zijn, in het seizoen, en zeker bij zware besmettingen ( uitzieken – 3 wkn ) is de uitziektijd te lang, dan via dierenarts gepast een kuur, voorkomen kan niet altijd, wat wel helpt is, droog hok/geen overbevolking/ goede ventilatie, eventueel In overleg met dierenarts indien de infectiedruk erg hoog is in bepaalde regio, preventief kuren, en wat ook zeer belangrijk is, heb je deze ongemakken bij je duiven korf dan niet in, laat de inkorfcommissie de eerste vluchten met jongen extra alert zijn, komt er een liefhebber met duidelijk zieke dieren, neem die apart, leg deze in rustige nette bewoordingen, het probleem uit, en korf deze duiven niet in
Antwoord op vraag 1
Uit laten zieken en even niet opleren, bij warmer worden zal het overgaan, dit is een van de kinderziekten die ze moeten overwinnen
Antwoord op vraag 2
Waarschijnlijk, wat stress in combinatie met koude temperaturen



vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com.

Oudere vragen klik hier....
 

 


 

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina