Terug naar startpagina

 


Opvangers en opgeven
Hallo mijnheer Oomen,
Heb u bij het begin van het jonge duivenseizoen geïnformeerd over de vele jongen die gemeld werden door de liefhebbers van Terneuzen tot Maastricht waar een duifje binnengelopen was. Heb zo dit jaar een flink aantal vermiste jongen kunnen ophalen.
Van leden uit onze vereniging hoor ik heel vaak: Ik hoor niks, er wordt geen duif gemeld hoewel ze even veel kwijt zijn als wij.
Kreeg nu weer een duifje gemeld (Midden oktober) door de heer Piet Janssen uit Venray. Ben het uiteraard gaan halen.
Toen we bij de heer Janssen het duifje uit het hok gingen pakken bleek dat hij nog 3 opvangers had zitten.
Op mijn vraag waar die vandaan kwamen kon hij me dat niet zeggen.
Wat bleek, de heer Janssen is 87 jaar oud en heeft al 77 jaar duiven, maar wat de heer Janssen niet heeft is een computer waarmee hij de telefoonnummers van de eigenaar kan opzoeken.
Hij zei dat hij opvangers altijd enige dagen verzorgd en ze dan op enige afstand los laat behalve als de duif een telefoonring heeft want dan wordt de eigenaar onmiddellijk geïnformeerd zoals dat ook met ons duifje gebeurd is.
Heb me toen gerealiseerd dat wij heel veel oudere duivenliefhebbers hebben die geen toegang hebben tot internet omdat ze daarmee niet bekend zijn.
De conclusie die we hieruit kunnen trekken is wel dat de kans dat een duif gemeld wordt veel groter wordt als deze voorzien is van een telefoonring wat waarschijnlijk ook het geval is bij liefhebbers die geen zin hebben om telefoonnummers op te zoeken maar waarschijnlijk wel even een telefoontje willen plegen als het nummer direkt beschikbaar is.
Bij navraag bij onze leden bleek dat niet een zijn duiven van een telefoonringetje voorzien had. Wellicht zou dit kunnen helpen om de vraag te beantwoorden: Waar blijven onze duiven?
Met vriendelijke groet,
Cees


Beste Cees, allereerst mijnheer Oomen is wat hoog gegrepen, Martijn is ook prima, maar concreet, u hebt wel gelijk, we kunnen mensen die duiven opvangen het wat makkelijker maken, grote kostten zijn het niet, en in het belang van de duiven misschien onbetaalbaar, er zijn prima telefoonringen in de handel, stripjes die op de chip geplakt kunnen worden, en losse plastic gegraveerde ringetjes, als we eens in grote getalen afspreken om tel ringetjes aan te schaffen, eventueel in club verband, en dan ook de opvangers sneller en meer te melden aan de hand van de telefoon ring/ strip, dan dienen we de duivensport en kan het plezier alleen maar vergroten, tip, bestel in het stille seizoen als voorbereiding op de kweek een telefoon ring/ strip. Cees dank voor uw mail


Opvangen opgeven

Hallo Martijn,

Graag zou ik even willen reageren op het artikel.
Vooropgesteld is dat ik mijn jonge duiven een telefoonstripje of knijpringetje om blijft doen, ondanks wat er nu volgt.
Eerst een anekdote.
Voor het tijdperk telefoonstrips of knijpringetjes stempelde wij onze duiven altijd onder de vleugel met telefoonnummer of een tekstje.
Zo had ik een stempel laten maken met de tekst; svp bel mijn baasje en dan het telefoonnummer.
Wordt er op een goede dag gebeld door een meneer, die had dit dus gelezen.
Gaande het gesprekje, bleek het dus iemand te zijn die een paar straten verderop een geruide pen had gevonden met het stempel hierop en zodoende dus even belde.
Kon de man uitleggen hoe het zat en we konden er mee lachen.
Maar even terug naar het onderwerp.
Al jaren krijgen mijn jongen dus een telefoonringetje om en zolang als dat ze in mijn hok zitten blijft dat erom.
Afgelopen jaar is er bij de oude duiven een stripje op de chip geplakt, omdat ik geen clips meer gebruik bij de oude.
In de beginjaren kreeg ik nog wel eens een telefoontje en wij gaan ze ook altijd ophalen.
Zo zijn wij, mijn vrouw en ik al door heel het land gereisd, met leuke contacten.
Maar de jaren verstreken en het aantal meldingen werden minder en minder.
Zo ook afgelopen jaar, 26 jongen gekweekt, nu nog 7 in het hok ( landelijk probleem ).
Zegge en schrijven 1 telefoontje gehad en dat was nog op een afstand van een 25 km.
Nogmaals er blijft een telefoonnummer aan de duiven toegevoegd worden, maar helaas een garantie voor opgeven geeft dit niet.
De verantwoording ligt nog steeds bij de opvanger of deze bereid is een paar cent uit te geven aan een telefoontje.
Wel vele euro's aan duiven uitgeven, maar geen cent voor een telefoontje.
Misschien tegen beter weten in houd ik de moed erin, misschien gaat het tij nog eens keren.

Vriendelijke groet Jan.

Jan, uiteraard bent u afhankelijk van het toeval waar de duif binnenloopt, een gedeelte loopt niet binnen, verongelijkt, gaat op een boerderij of toren als zwerfduif wonen, de roofvogel zal er pakken , er zullen duiven doodgereden worden etc., maar ik ben wel overtuigd als een opvanger , binnenloopt en deze is gemakkelijk te melden dat het een positieve invloed heeft, een garantie zeker niet, stempelen kan ook nog perfect, en naar aanleiding van uw anekdote heb ik er ook een, nml in de beginjaren dat ik duiven had een zeer warm jaar, werden er 2 km van mijn hok sloten gegraven en er ontstond daar een strandje, mijn duiven waren uren weg, en kwamen in de avond krakend terug, ze bleken de krop vol kiezels te hebben, voor mij een raadsel, tot dat ik een wandeling maakte, bij de nieuwe sloot kwam, en zag dat er schelpjes en kiezels in de gegraven grond zaten, dit was niet het enige, er lagen meerdere pennen met mijn gestempeld telefoonnummer.

Update opvangers
Beste Martijn, in Duitsland is het vanaf dit jaar verplicht dat duiven een telefoonstrip of ring om hebben waar dit op vermeld staat. Navraag bij mijn Duitse vrienden is dat er vanuit Duitsland wel meer duiven worden opgegeven maar vanuit het buitenland niet.gr.Jo
Jo dank voor info, mogelijk kunnen we hier uit opmaken dat ringetjes strips werken bij beter melden opvangers.


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina