Terug naar startpagina

 

Radicaal veranderen

Radicaal veranderen
Dat de massa van invloed is op de trek van de duiven is een gegeven. Duiven die (ver) buiten de massa hun thuisbasis hebben, hebben minder kans op winst en op het behalen van punten voor de diverse kampioenschappen. Vluchten met gelijke kansen voor iedereen bestaan niet. Aan het weer kunnen we niets veranderen; de ene keer heeft de ene voordeel, de andere keer een ander. Maar aan de invloed van de massa kunnen we wel wat doen.
Geredeneerd vanuit de wens om gelijkere kansen voor de kampioenschappen te creëren, zou het mooi zijn als iedereen voor het behalen van punten evenveel, bijvoorbeeld maximaal zes duiven, zou inkorven. Het idee is om de vluchten te splitsen, bij voorbeeld in Bourges 1 en Bourges 2. Bourges 2 wordt, afhankelijk van het vertrek van de duiven van Bourges 1, op dezelfde dag maar wat later gelost.
Voor Bourges 1 worden maximaal zes duiven per liefhebber ingekorfd. Zij strijden voor het beste drietal (eerste drie van de lijst), het beste zestal, voor de aangewezen kampioenschappen en voor de duifkampioenschappen.
Voor Bourges 2 is het aantal in te korven duiven onbeperkt. De deelnemende duiven doen alleen mee voor de duifkampioenschappen.
Voor de duifkampioenschappen geleden dus de punten behaald op Bourges 1 of op Bourges 2.
Willen we de duivensport voor de toekomst behouden, dan is radicaal aanpassen van de kampioenschapssystemen voorwaarde. Het is aan niet of startende duivenliefhebbers niet uit te leggen, dat de ene liefhebber met slechts enkele duiven mee, voor een kampioenschap concours tegen anderen, die met twee- of misschien wel driehonderd duiven meedoen en soms ook nog in elkaars buurt wonen. Het maakt de duivensport belachelijk. Als Rusland tegen Nederland voetbalt spelen ze, ondanks dat Rusland keuze uit meer voetballers heeft om een elftal samen te stellen dan Nederland, allebei met één elftal. Daar kan iedereen begrip voor opbrengen.
Voor de kampioenschappen spelen met de eerste 10, 20 of 30 van de poellijst lost, in relatie tot eerlijkheid, niets op. Ook met het gemekker over teruglopende ledenaantallen komen we niet verder.
Willen we de duivensport voor een breed publiek interessant houden, dan moeten we, voor bepaling van de kampioenschappen, radicaal veranderen. Dan kunnen we laten zien dat we met een eerlijke, toegankelijke sport bezig zijn. Misschien wel net als ‘vroeger’, maar nu met de wetenschap van vandaag. Dat maakt de duivensport wellicht nog boeiender dan in het grijze verleden, met veel liefhebbers en kleine aantallen duiven.
Wat vindt u?
Met vriendelijke groet,
Wim

Beste Wim, uw voorstel is prima, komt in grote lijnen overeen met idee M v Zon, enig probleem voor mij is hoe meer lossingen hoe meer kans op kruisconvooien, maar dergelijke ideeën zijn broodnodig voor een meer gelijke duivensport, waar groot en klein beide plezier aan de hobby beleven, zodra de sportbeleving positief is zullen leden minder snel stoppen, en zullen beginners gemotiveerd zijn om door te gaan





vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina