Terug naar startpagina

 

Kefir

Martijn ik lees bij AS over kefir, wat is kefir

 

Beste,  ziehier

Wat is nou precies kefir?


Kefir is een melkdrank. Het is gemaakt van gefermenteerde melk. Het komt oorspronkelijk uit Kaukasus, een gebergte tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.
Kefir ontstaat door aan (gepasteuriseerde) melk, gisten en melkzuurbacteriën in de vorm van kefirkorrels of -poeder toe te voegen. Vervolgens moet de melk rijpen en gisten en vormt zich melkzuur, koolzuurgas en een heel klein beetje alcohol (±0,05%). Kefir heeft net als karnemelk een zure smaak, maar daarnaast is het ook prikkelend door het gevormde koolzuurgas en de alcohol. Hoe langer de melk rijpt en gist, hoe zuurder de drank wordt. Meestal laten ze de melk 24 uur rijpen en gisten.
Kefir is makkelijk zelf te maken en erg leuk om een keer te doen. Kefirkorrels en -poeder zijn onder andere online te koop, bijvoorbeeld bij
kefir.nl.

 

Nog een uitleg

Wat is kefir en waarvoor is het goed?


De drank uit de Kaukasus die 100-jarigen maakt.

Omdat kefir zo uitgebalanceerd en voedzaam is, draagt het bij aan een gezond immuunsysteem. Om die reden wordt het gegeten door patienten die lijden aan aids, het chronisch vermoeidheidssyndroom, herpes en kanker. Het kalmerende effect op het zenuwgestel heeft al velen die lijden aan slapeloosheid, depressies en AHDH verlichting gegeven. Regelmatig gebruik van kefir kan helpen bij de verlichting van alle darmproblemen; het kan de beweegbaarheid van de darmen bevorderen, winderigheid verminderen en zorgen voor een gezonder spijsverteringssysteem. Daarnaast helpt het reinigende effect dat kefir op het gehele lichaam heeft bij het verkrijgen van een beter uitgebalanceerd innerlijk ecosysteem, een optimale gezondheid en het bereiken van een hogere leeftijd. Kefir kan ook helpen de sterke hang naar ongezond voedsel te elimineren doordat het lichaam beter gevoed en meer in balans is. De uitstekende voedingswaarde van kefir biedt aan iedereen, in welke lichamelijke conditie dan ook (zwangere en zogende vrouwen,ouderen en kinderen), genezing en de handhaving van een goede gezondheid.

Een van de voordelen van een hogere zuurtegraad in de darm is dat voorkomen wordt dat parasieten en andere onvriendelijke organismen kunnen overleven. Nieuw onderzoek toont ook aan dat maagzweren (vaak veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori) kunnen voorkomen worden met kefir.

Andere voordelen van kefir zijn het hoge gehalte aan essenti?le aminozuren en vitamine B1 en B12, een tekort aan biotine kan spierpijn, droge huid en depressie veroorzaken, vitamine b12 wordt in het lichaam afgebroken door de anticonceptiepil, antibiotica en stress vitamine B1 (thiamine) heeft een gunstige werking op het zenuwstelsel en het mentale evenwicht, is ook essentieel voor het stabiliseren van de eetlust, bevordert het verteren van zetmeel, suiker en alcohol. Kefir maakt de huid zacht en soepel. Zelfs uitwendig (aangebracht als masker) kan kefir weldoend werken voor zowel een vette als een droge huid. Na een antibioticakuur is het goed om veel kefir te gebruiken om zo het bacterieel evenwicht in de darmen terug te herstellenBenodigdheden: kefirkorrels, een WECK-pot, melk (koemelk, geitemelk of sojamelk), twee (plastic) zeven met (plastic) lepel en drinkglazen of een bewaarfles.

Doe de kefirkorrels in de weckfles en vul de fles voor maximaal driekwart met gekookte of gepasteuriseerde melk (bij voorkeur op een temperatuur van rond de 20?C). (De weckfles mag niet tot de rand worden gevuld. Doe je dit wel, dan kan de pot knappen.)

Sluit de pot en laat hem minimaal 24 uur op een donkere plaats op kamertemperatuur (bijvoorbeeld in een keukenkastje) staan.

Na 24 uur giet je de kefirkorrels met -drank via een grove zeef in een kom. De korrels die in de zeef achterblijven spoel je onder de kraan met koud water schoon (als het water warm is bederven de korrels!); de gespoelde korrels gaan dan in de schone weckfles met een nieuwe hoeveelheid melk.

De gezeefde drank giet je door een fijne zeef in drinkglazen of een bewaarfles. Je start met ongeveer een kwart liter melk en een handjevol kefirkorrels. Naarmate de plantjes groeien zal de kefirdrank zuurder worden; door bij de volgende kweek meer melk te gebruiken krijg je ook meer kefirdrank. Vind je de hoeveelheid kefirdrank voldoende en is de zuursmaak naar wens, dan kun je minder korrels in de melk doen. Omdat de korrels vrij snel groeien kun je regelmatig kefirkorrels weggeven of weggooien. Houdbaarheid Kefir is vijf dagen houdbaar in de koelkast (circa5?C). De geweekte korrels zijn zonder vocht 48 uur houdbaar. Als je de korrels langer wil bewaren kun je ze in de koelkast in melk bewaren, invriezen of drogen. Belangrijk is dat bij het maken van kefir zeer hygi?nisch te werk wordt gegaan. Zo niet, dan kunnen ongewenste bacteri?n zich in het product ontwikkelen en bederft de kefir.1) Bewaren van de korrels

Als je, bijvoorbeeld in vakantietijd, een pauze wilt inlassen in de bereiding van kefir, kun je verschillende werkwijzen hanteren, afhankelijk van de tijd van de rustperiode.

Rustperiode tot maximaal zeven dagen Doe de korrels in een weckfles met dezelfde hoeveelheid melk die je voor 24 uur zou gebruiken. Zet de weckfles in de koelkast voor maximaal een week. Zeef de kefir na de rustperiode; de drank kun je gewoon voor consumptie gebruiken. Als je weer wilt beginnen met het maken van kefir op kamertemperatuur, hebben de korrels tijd nodig om weer optimaal te gaan werken. Normaal gesproken duurt dat een paar dagen (wel gewoon elke dag verversen). Hoe langer de rustperiode geduurd heeft, hoe langer de korrels nodig hebben om weer actief te worden. Rustperiode van meer dan een week

Doe hetzelfde als bij de rustperiode van zeven dagen, en herhaal dit proces elke week. Als je de melk niet wekelijks kunt (laten) verversen, ga je als volgt te werk: voor elke week dat de kefir langer moet blijven rusten, voeg je 50% extra melk toe. In principe moet je de drank zo twee maanden kunnen laten staan, maar geadviseerd wordt om voor periodes van meer dan een maand over te gaan tot het invriezen van de korrels. Rustperiode van meer dan een maand.

De beste manier om de kefirkorrels goed te houden voor een periode tot twee maanden is invriezen. De werkwijze: spoel de korrels en droog ze voorzichtig met behulp van keukenpapier of een schone theedoek. Doe de korrels in een bakje of zakje, met toevoeging van poedermelk. Voeg genoeg poedermelk toe om de korrels volledig te bedekken en plaats het geheel dan in de vriezer. De poedermelk heeft een beschermende werking. Als de korrels langer dan twee maanden ingevroren blijven, kunnen gistcomponenten verloren gaan. Als je de korrels weer wilt gaan gebruiken, ga je als volgt te werk: doe de korrels een paar minuten in een glas koud water en doe ze dan over in een zeef. Spoel met koud water de poedermelk van de korrels. Doe de korrels in een weckfles en voeg melk toe (in een hoeveelheid van ongeveer 1:3 korrels:melk). Zeef de melk elke 24 uur en blijf dat doen, ook als de korrels nog niet werken - dit kan wel een week of langer duren. Als het gistingsproces op gang komt, kun je langzaam weer melk gaan toevoegen tot de gewenste hoeveelheid kefir bereikt is. Lange rustperiode (tot maximaal anderhalf jaar).

Spoel de korrels en droog ze voorzichtig tussen keukenpapier of een schone theedoek. Leg de korrels op een warme plaats (bijvoorbeeld boven de radiator van de centrale verwarming). De korrels schrompelen door het drogen. Ze moeten gedroogd worden tot ze hard worden; afhankelijk van de temperatuur en de grootte van de korrels kan dit ??n tot drie dagen duren. Droge korrels worden gelig, dat is normaal. In een goed gesloten flesje, bij voorkeur in de koelkast, kunnen ze ongeveer anderhalf jaar worden bewaard. Wanneer je de gedroogde korrels weer opnieuw wilt gebruiken, moet je ze eerst weken. Doe de droge korrels in een pot met een glas melk en herhaal dit dagelijks met gezeefde korrels, of het gistingsproces nu op gang is gekomen of niet. Gedroogde korrels weer ' tot leven wekken' kan vier tot tien dagen duren. Korrels die tijdens dit proces niet boven komen drijven zijn niet meer bruikbaar.Doe in een Mixer:

1 Lt Kefir (gewoon of met aardbei, framboos of citroen)
120ml havermout
2 theelepels vloeibare honing
Koel serveren (4 tot 6 porties)



vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina