Terug naar startpagina

 


Streptococcen

dag martyn, mijn jaarlingen hebben in het begin van het seizoen strepococcen gehad, ze zijn behandeld door een dierenarts, maar ze vlogen niet goed, een week onderweg van een vlucht , ik heb terug 6dagen moeten behandelen van de dierenarts, mijn vraag is nu , zou deze ziekte nadelige invloeden hebben op hun prestaties, of moet ik deze duiven verwijderen ? dank bij voorbaat , een zeer leerrijke site, doe zo voort.jean-pierre


Jean P behandeling kan genezing brengen mits de juiste antibiotica wordt gebruikt voor de stam de uw duiven belagen, daarom overleg met uw dierenarts om te onderzoeken welke stam streptococcen hier in het spel is, of gebruik zeker een breedspectrim antibiotica, eens genezen dan kunnen de duiven volgend jaar na een goede winterrust weer presteren, belangrijk, voldoende lng en zwaar kuren, ivm resistent worden van de streptococcen. 6 dagen lijkt me (te) kort


Nogmaals over streptococcen

dag martyn, bedankt voor uw antwoordje, maar ik heb nog een vraagje in verband met streptococcen, heeft dit invloed op de vliegprestaties? hoe krijgen ze deze ziekte? en zet dit voort aan de andere duiven? ik reinig tweemaal daags de bakken en hokken en ook de eet en drinkbakjes, dank bij voorbaat ,jp.

JP hier de visie van dr Lanckriet

Streptococcosis: symptomen, diagnose en behandeling
De ziekte streptococcosis is een frequent voorkomende aandoening bij duiven. Het wordt veroorzaakt door een bacterie Streptococcus gallolyticus en is naast paratyphus en chlamydiose één van de meest voorkomende bacteriële duivenziekten.

Dr Ruben Lanckriet
Wat is streptococcosis
Paratyphus wordt veroorzaakt door een Salmonella-bacterie en chlamydiose of ornitosis door een chlamydophila bacterie. Dit soort ziekten mag men niet verwarren met virale ziekten (veroorzaakt door virussen) zoals circovirose, adenovirose, herpesvirose. Bacteriële ziekten kan men behandelen met antibiotica, virale ziekten niet. Bij virale ziekten kan men enkel preventief werken d.m.v. vaccinatie of secundaire bacteriële infecties behandelen, zoals bijv. bij het ‘adeno-coli’ syndroom.
Streptococcus wordt door duivenliefhebbers meestal verward met paratyphus wat dikwijls een verkeerde behandeling tot gevolg heeft. De bacterie Streptococcus gallolyticus kan bij normale duiven in de darm voorkomen zonder ziekte te veroorzaken. Het is slechts als de bacterie door de darm-bloedbarriëre geraakt m.a.w. in de bloedsomloop terecht komt, dat er min of meer ernstige symptomen kunnen ontstaan. Typisch is de plotse sterfte van een duif die enkele uren voorheen nog compleet gezond oogde. Dit heeft te maken met het feit dat de bacterie, eenmaal in het bloed, zeer snel ernstige ontstekingsreacties in organen en spieren kan veroorzaken. Bij experimentele besmetting van gezonde duiven waarbij men de bacterie rechtstreeks in het bloed inspoot, stierven alle duiven enkele uren na de besmetting. Ook antimicrobiële behandeling net na besmetting kon de snelle sterfte niet tegenhouden.
Symptomen
Bij mildere besmettingen zijn de voornaamste symptomen moeilijkheden met vliegen (door ontstekingsreacties op spieren en pezen), algemeen ziek zijn, slijmerige mest, gebrekkige eetlust. Soms is het enige symptoom sterfte van één of enkele duiven waarbij de andere duiven er compleet gezond uitzien.
Het is nog niet goed gekend welke factoren ervoor zorgen dat de bacterie in het bloed kan terechtkomen. Er is enerzijds de hoge infectiedruk uit de omgeving en factoren zoals stress, darmontsteking, etc… Stress blijkt een heel belangrijke factor bij deze aandoening. Toch blijkt streptococcosis ook wel degelijk een epidemiologisch patroon te vertonen d.w.z. dat er tegelijk in een kolonie meerdere duiven symptomen gaan vertonen. Dit wijst erop dat de besmettingsgraad en hoogstwaarschijnlijk de ziekteverwekkende eigenschappen van specifieke bacteriestammen (het soort van streptococ) ook van groot belang zijn. Daarom is het aangewezen om alle duiven te behandelen, zelfs al vertonen slechts enkele duiven ziekte.
Diagnose
De exacte diagnose kan enkel gesteld worden door lijkschouwing. Men heeft de grootste kans om werkelijk waardevolle informatie te krijgen uit een lijkschouwing van een gestorven of zieke duif. Dit is bij deze ziekte zeker het geval, maar is eigenlijk überhaupt van toepassing bij diagnostiek van problemen in een duivenkolonie. Er kan op basis van de symptomen een waarschijnlijkheidsdiagnose gesteld worden. Dikwijls zullen na twee dagen behandelen de symptomen reeds verdwenen zijn. Toch is het aan te raden de volledige duur van de behandeling te respecteren.
Behandeling
De behandeling bestaat uit individuele of drinkwatertoediening van amoxicilline of ampicilline gedurende 10 dagen. De behandeling werkt zeer goed en de problemen zijn bij de aangetaste duiven snel van de baan.
Hoewel dit niet wetenschappelijk aangetoond is, merk ik toch uit praktijkervaring dat dikwijls kolonies met een paratyphusprobleem (al dan niet opgelost of onderdrukt) gemakkelijker ook met streptococcosis te maken krijgen. Eén van de verklaringen hiervoor zou kunnen zijn dat darmschade door salmonella veroorzaakt, ervoor zorgt dat streptococcus gemakkelijker in de bloedbaan terechtkomt.
Wanneer komt de aandoening voor?
De aandoening komt dikwijls tijdens het vliegseizoen voor en kan oorzaak zijn van slechtere prestaties. Typisch is het verhaal van abnormaal naar huis komen van duiven bij een nochtans normaal verloop van de wedstrijd. Topduiven missen hun prijs plots met uren of komen dagen te laat naar huis terwijl de prijzen zeer vlotjes verdeeld werden. Het prijspercentage is stukken lager dan anders. Soms is er een plots overlijden van een duif tegelijk met deze wedstrijdresultaten of/en kan een duif niet goed meer vliegen. Dikwijls blijft een goede duif achter van een normaal verlopen vlucht. Dit alles heeft te maken met de pijn die de ontstekingsreactie op spieren en pezen veroorzaakt. Soms kunnen zelfs hele stukken van de spier door de hevige ontsteking verloren gaan en vervangen worden door bindweefsel (spiernecrose).
Het spreekt vanzelf dat dergelijke duiven, naargelang de ergheid van de necrose, niet meer geschikt zijn om met succes aan wedvluchten deel te nemen. Als men er snel genoeg bij is en men deze erge spiernecrose kan voorkomen, is het nochtans dikwijls geen probleem om met dezelfde duiven goede resultaten te behalen.



 


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina