Terug naar startpagina

 


Over doping visie Rob

Martijn,

Ik ben blij dat je zo tegen het gebruik bent van stimulerende middelen. Maar de natuur is soms zeer vrijgevig voor duiven of paarden. Ik bedoel, je hebt nu eenmaal witte raven, die van nature bv als vanzelf hun gekristalliseerde melkzuur oplossen. Alleen om dat ze daar een exra gen voor hebben in hun afweersysteem. Zo'n duif noemen we dan een superduif; die in feite kan beschikken over een extra motivatie om zijn natuurlijk orientatievermogen intact te houden.

Kijk, al misschien na 150 km beginnen de spieren en na 300 km de hersenen te verzuren. Te minste bij een gewone wedstrijdduif. Dus die verliest aan snelheid en helder oriëntatievermogen. Heb je het geluk dat je een paar koppels kwekers hebt zitten die van nature over die extra gen kunnen beschikken. En ze geven dit op 2-3 jonge duiven door op de 10. Dan ben je een superheld. Maar in werkelijkheid heb je gewoon iets meer geluk dan een ander. Of je bent een gewiekste zakenman en je koopt links en rechts witte raven op...! Zie de Kleine dirk enzovoort.

Maar de ware superkampioenen weten stofjes vrij te maken bij hun duiven door een combinatie van spelen met passie, juiste aankopen en strenge selectie. Koppel dit aan het talent om met duiven goed om te gaan. En je bent voor 10-20 jaar een superheld. Totdat de passie afneemt. Dan verdwijnen hiermee ook de prima resultaten.

Kortom, zo zie ik het :-)

Gr. Rob

PS. In Nederland is over de afgelopen 3-4 jaar niet een positief geval gemeld, zie NPO site. Dan hebben we het over ca. 300 liefhebbers die dus zijn gecontroleerd. Echter, onverlet blijft dat ik van mening ben dat er ook in ons duivenlandje enorm wordt aangerommeld met verboden en toegestane stimulerende middelen. Al zijn het maar de gewone pijnstillers zoals asperine. Die zijn goedkoop. En zeer effectief. Ik schat dat 2/3 e van alle melkers dit verboden middel weleens heeft toegepast. Maar geen platte prijs meer erdoor heeft kunnen vliegen...gelukkig maar!



Rob bedankt, de goede superduif van nature in combinatie met goede verzorging, zal het moeten doen, moeilijk begrip doping want men denkt aan prestatie bevorderend, ook vitamines kunnen bevorderend zijn etc, maar in het belang van de duivensport moet er klaarheid komen, misschien valt doping meer onder dierenmishandeling dan onder prestatiebevordering, daarom pleit ik voor een goede duidelijk en omschreven lijst van verboden produkten, internationaal, en dan ook de gepaste controles, dan kunnen we zien en ervaren of er doping is en effecten heeft, en het eventuele gebruik uitbannen, Rob nog een opmerking op pipa heb ik gereageerd op de inkom beurs Houten, ik maakte een fout en mijn opmerking kwam onder die van u, bedoeld was dat hij kwam staan onder de reactie van de negatieven, ik denk dat de mensen die de inkom te duur vonden, nooit op de beurs zijn geweest maar willen meepraten. Groeten Martijn


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

Terug naar startpagina