Terug naar startpagina

 


Licht en duisternis door Rob

Hoi Martijn,

Ik heb gelezen over een licht en verduisteren vraag van Jeroen. En jij antwoordde op zoals altijd objectieve wijze, maar als ik naar dit onderdeel van de duivensport kijk. Dan bekruipt me een beetje onprettig gevoel naar mijn idee, want licht en duister is nogal wat. Ik bedoel, er wordt zo gemakkelijk over gedacht en soms ook mee omgesprongen. Want ga maar is na: duisternis betekent voor de natuur, dat het zonlicht afneemt en meestal maanlicht hiervoor in de plaats komt. Behalve... bedoel ik, als een zwaar wolkendek het voorkomt. Maar de natuur o.a. planten, bomen en onze duiven rekenen altijd op een heel klein deel maanlicht. Wat ze nodig hebben om hun afvalstoffen op eenvoudige wijze kwijt te kunnen. Kijk, zonlicht activeert vnl. de groei en opbouwprocessen in de natuur, maar maanlicht doet het noodzakelijke afbreken van wat overdag is opgebouwd. Want, stel dat we in de natuur en duiven alleen maar opbouwlicht of zonenergie te verduren zouden krijgen, zonder dat de maan dit een klein beetje tegen gaat. Dan zouden we binnen de kortste keren niet meer kunnen spreken van een balans of evenwicht. Tussen op- en afbouw activiteiten, in bomen, planten en dus onze duiven. Dat zou een ecologische ramp betekenen. Kortom, zon en maanlicht is nodig om de natuur en duif in balans te houden.

Het is misschien een goed idee om jonge duiven, die nu jaarlijks bijna worden "uitgeroeid" door de coli familie. Om die is bij te lichten tot ongeveer 3 maanden na het afspenen met een lichte UV lamp. Gewoon een simpele uitvoering ervan, die winkeliers gebruiken om vals geld uit te selecteren. Plaats die in een witte houten of plastic doos (voor de weerkaatsing). Deze UV-doos zet je gewoon tussen de net afgespeende jd. En dan ben ik benieuwd welke jd richting deze lichtpaarse lichtbron zullen trekken. Waarom? Om dat die nare coli familie een bacterie is die niet houdt van een hoog magnetische bron; dat remt hun vermeerderingsdrift nl. enorm af. In de horeca is het al jaar en dag een probaat middel om de groei van o.a. salmonella bac. af te remmen. En om dat die ook toebehoren aan de grote coli familie. Is het niet ondenkbaar dat jd met een aanleg voor e-coli instinctief richting een UV-lichtbron trekken om de eventuele aanstaande uitbraak te voorkomen. Of af te remmen.
Mvg

Rob


Rob een interessant verhaal, om over na te denken, als we in het achterhoofd houden dat we in de duivensport met de jongen, veel verliezen lijden en bijna niet meer om adeno en coli heen kunnen, dit is stelselmatig de laatste jaren erger geworden, maar we zijn ook stelselmatig de duiven verder van de natuur gaan weghalen, ik noem u de kweek, we doen dit buiten het natuurlijke om nml vroeger vanaf 3 febr, hedentendage koppelen de meeste voor nieuwjaar, dan gaan we de diertjes scheiden, ook in de natuur gebeurdt dit niet, dan gaan we of verduisteren of uitlichten dus de natuurlijke daglengte verstoren en daarmee ook de hormoonhuishouding, om de diertjes in de veren te houden om ze te spelen op zgn NPO vluchten, in de tijd dat de natuurlijke rui zou moeten aanvangen, ook willen we ze dan nog een nestje laten krijgen op het moment dat de natuur via de invallende rui een signaal geeft stop met voortplanten, dus uw idee is helemaal nog niet zo slecht alle beetje extra zorg kunnen de jonge duiven gebruiken in hun jonge onnatuurlijke leventje bedankt voor uw inzending


 

vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

Terug naar startpagina