Terug naar startpagina

 


Enkele vragen over het systeem met de jonge garde

Beste Martijn,

Ik heb niet echt een probleem met de duiven maar meer een voor mij belangrijke vraag waar ik niet uit kom.

Op het huidige adres ga ik nu voor de derde jaar met duiven vliegen. Ik doe dit alleen met de jonge duiven omdat de ruimte ontbreekt om alles goed te kunnen vliegen. De keuze is toen gemaakt om het jongeduivenspel goed op te gaan pakken. In de winter worden de duiven vervolgens overgewend naar een andere liefhebber.

Het eerste jaar was het duivenhok niet goed en de duiven dus ook niet. Veel geprobeerd en uiteindelijk wel de juiste aanpassingen gedaan aan het duivenhok (te laat).

Het tweede jaar was een goed jaar. De jonge duiven kwamen geweldig af (bijna elke keer top 20 in de vereniging). De duiven werden op het schrabje gespeeld en niet gescheiden met het gevolg dat de jonge duiven op nest kwamen. Nadeel van jonge duiven op nest is dat ze niet meer trainen en dat het moeilijker wordt om ze in de winter over te wennen naar een ander hok/liefhebber.

Dit jaar wil ik het anders gaan doen en de jonge duiven op een soort van weduwschap spelen. Zelf zat ik te denken aan het volgende:
1. Twee weken na het spenen (zo goed als mogelijk) de jonge doffers scheiden van de jonge duivinnen (ongeveer 25 om 25);
2. Doffers en duivinnen gescheiden los laten;
3. Altijd alleen de doffers of alleen de duivinnen meenemen voor een africhting;
4. Na elke africhting de duiven even bij elkaar laten en dan weer scheiden;
5. Ook de eerste twee vluchten de duiven zo inkorven;
6. Vanaf de derde vlucht de duiven de hele inkorfdag bij elkaar laten.
7. Natuurlijk zijn de duiven verduisterd geweest en na de langste dag zullen ze worden bijgelicht.

Het lijkt mij een goed systeem maar niemand in mijn vereniging heeft ervaring met het bovengenoemde spel (vandaar deze mail).

Vragen die ik o.a. heb:
1. Hoe zijn de verliezen met bovengenoemde spelsysteem?
2. Hoe zijn de ervaringen van anderen?
3. Moet ik nog wat veranderen aan het systeem?
4. Waar moet ik nog extra aandacht aan besteden?

Het jongeduiven spel is het enige spel wat ik speel vandaar dat ik het graag 100% goed wil gaan doen. Als mensen het systeem afraden hoor ik het ook graag.

Met Vriendelijke Groet,
Gerard

Antwoord:

Gerard, een voordeel u denkt er goed over na, u zoekt een systeem, vwb verliezen, is niet in te schatten zolang we de redenen van massale verliezen niet kennen, in en met alle systemen komen er grote verliezen voor, belangrijk in deze is de duiven tijdig in de mand zetten en daarin voeren en drinken geven, de stress in de mand is minder en een belangrijke factor dorst valt wat weg, verder een punt wat ik vaak hoor van bijv N-J Koenders is, om met succes op de deur te spelen moeten de jonge duiven punt 1 oud genoeg zijn en punt 2 er moeten koppels zijn,( leggen ze een eitje dan dit verwijderen) alvorens er gescheiden wordt, zijn er geen koppels dan is er geen motivatie, dus is het wel nuttig om kort na het spenen te scheiden ???, extra aandacht verduisteren niet te lang als het dek gegooid is dan stoppen, achteraf bijlichten werkt dan net zo goed, extra aandacht, vroeg opleren mits ze gezond zijn en selecteren op gezondheid, opmerking het jonge duivenspel is een specialistisch iets geworden, u moet er veel energie insteken, persoonlijk kan ik het niet opbrengen, de resultaten zijn dan ook navanant, ik denk dat we over de laatste 3 jaren nog geen 10% prijsvliegen, terwijl er later bruikbare duiven tussenzitten, wel heb ik altijd spijt als het seizoen bezig is dat ik er niet meer aan deed, vooral als er kritische mails komen, u weet het zo goed en u komt niet op de uitslag, maar daar zullen we boven staan, nog verdere tips, geef ze wekelijks biergist over het voer, doe een knoflookteen in de drinkpan, zo min mogelijk preventief kuren, maar bij ongemak niet twijfelen dan ingrijpen, zorg voor een droog hok, zonder tocht, wel zuurstof, en met uw inzet moet u met een beetje geluk ( zonder vaart niemand wel) tot succes komenm, verder belangrijk tijdens periode van verduisteren zorg voor vit d, dit maken ze normaal mbv zonlicht, bij verduisteren is dit moeilijker, vit d belangrijk voor utgroei, botten en zeker belangrijk, voor opbouwen weerstand, denk aan adeno/ coli succes
 


Update systeem jonge duiven

Martijn,

Bedankt voor de snelle reactie m.b.t. mijn vorige mail. Maar n.a.v. uw antwoord heb ik
nog wel drie punten die ik even aan wil stippen:

punt 1: "Als er geen koppels zijn dan is er ook geen motivatie"

Zelf denk ik dat je het anders moet zeggen: "als er koppels zijn dan is er ook motivatie"
Ik denk namelijk dat het vormen van koppels niet de enige motivatie voor een duif hoeft
te zijn. Voor een jonge duif kan het al een motivatie zijn als de afdeling ineens 2x zo groot
is en dat er ook nog eens duiven bij zitten van het andere geslacht.

Het hok is drukker en er valt meer te beleven.

Verder wil ik de duiven sowieso 2x in de week africhten oven een kleine afstand zodat ze
telkens weerkomen in een gezellig hok (de jonge doffers en jonge duivinnen zien elkaar
dan ook geregeld (3 -5 dagen in de week))

(bijkomend voordeel is dat ik in mijn woonwijk dan geen koppel van 50-60 duiven rond
heb vliegen maar wel 2x 25-30 duiven)

punt 2: "biergist en vitamine D"
Jonge duiven krijgen geen preventieve kuur tegen het één en ander wel ga ik ter voorbereiding
op de vluchten bij de dierenarts langs voor controle.

Verder krijgen de jongen alleen grit in de voerbak en knoflook in het water.

Mijn duivenhok staat op het westen gericht. Met het gevolg dat er weinig direct zonlicht in
de hokken komt. Het is voor mij dan ook wel handig om extra vitamine "d" te gaan geven net
als biergist (producten worden toegevoegd aan mijn schema/planning)

punt 3: "Jonge duivenspel is een specialisme geworden"
Dit is precies de reden waarom ik deze vraag heb gesteld. Het jonge duivenspel is het
enige spel dat ik speel. Ondanks dat ik een jong gezin heb is er tijd genoeg om aandacht te
besteden aan de jonge duiven.

Gerard

U ook bedankt om een extra woordje uitleg te geven, punt 2 en 3 zijn duidelijk en over punt 1, ja ik geef toe dat motivatie kan komen van meerdere kanten, alhoewel voor mijn gevoel de vorming van koppels erg belangrijk is, maar ook uw systeem is het probeten waard, houd me eens op de hoogte hoe het lukt, nog een tip, als u ze bij elkaar laat geef ze een handje nestmateriaal dit kan stimulerend werken succes

Upd systeem jonge duiven

Hallo,

Als je winterjongen hebt is het goed om deze vroeg te scheiden en ze later te koppelen aan de oude duiven.
Dit systeem word veel toegepast in België maar daar beginnen ze al in mei.

Voor Nederland, is het beter om de jonge duiven gewoon bij elkaar te laten, dit is ook makkelijk als je ze (vaak) gaat opleren, na de 2e officiële vlucht, dan zijn ook de meeste jongen gepaard de duiven scheiden, de duivinnen op het kapelletjes hok en de doffers op het hok met de broedbakken, loslaten vanuit hun eigen afdeling.
Dag van inkorven: ’s morgens volle bak voer 1 uur laten staan, ’s middag om 13.00 uur de duiven ruim snoepvoer geven en de waterbak van het hok halen, deze plaats je na een goed uur weer terug, als ze het weten dan zullen de meesten nog even gaan drinken(dit heb je dus al meerdere weken gedaan) dus ze kennen het systeem.
Dan het hok gezellig maken met stro, tabakstelen, dozen, ect. broedschalen terug plaatsen op de zelfde plaats als de week ervoor.
Laat ze 1 a 2 uur bij elkaar en dan inkorven.
Op Zaterdag als ze thuis zijn laat je ze bij elkaar tot zondagmorgen dan even uitlaten vliegen en een bad en daarna weer scheiden. Als ze buiten zijn ruim je ook de dozen en het stro het weer op, (dit is de motivatie voor de volgende week)

Succes iedereen en hopelijk heel weinig verliezen, Groeten Cor

Cor bedankt voor tips en uitleg

 

vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

Terug naar startpagina