Terug naar startpagina

 


Fles v Gust

Vraag:

hoi martijn
voor de fles van gust
bedoel je met 6 bollen knoflook echt 6 bollen of 6 tenen?
en zou jij mij misschien het complete recept nogmaals willen/kunnen mailen?
kan ik heir mee beginnen voor de kweek?
m.vr.gr. nico

Antwoord;

Bij deze nog eenmaal, het zijn 6 bollen geen tenen

De fles van Gust

In "duifke lacht" van juni 2004 lazen wij over de kruidenthee van de bekende duivenliefhebber Gust Steemans uit Herselt (België). Deze geeft de hier omschreven kruidenthee al sedert 1998 tot volle tevredenheid. Volgens de reportage in genoemd blad is hij er zeker van, dat de thee de gezondheid van de duiven bevordert en dat ziekten als trichomoniase, coccidiose en/of wormen worden voorkomen. Sedert 1998 hebben zijn duiven naar zijn zeggen nooit meer last van genoemde ziekten gehad en ook anderen, die de fles gebruiken, hebben dezelfde ervaring. De bekende dierenarts uit Vogelwaarde, die ik over deze thee advies vroeg, schreef ons, dat er met deze elixer niets mis is en dat deze veel in België wordt gebruikt. Hij vergeleek de fles van Gust met de Prange Suppe.

Dit lezende hebben wij direct de thee nagemaakt en sedert augustus 2004 geven wij de fles van Gust tot volle tevredenheid. Sedertdien zijn wij enkele malen naar de dierenarts geweest en deze constateerde, dat onze duiven geen tricho, cocc. en/of wormen hadden zonder tegen deze ziekten te hebben gekuurd. Wij kennen ook anderen, die de fles zijn gaan gebruiken en er nog goed bij vliegen ook.

Voor belangstellende sportvrienden geven wij de samenstelling, zoals wij de thee voor de eerste keer hebben gemaakt: zes bollen knoflook, zes flinke uien, 200 gram aluinpoeder, 1 kg kandysuiker, 40 gram dennenthee en twee soeplepels jodiumtinctuur of lugol.

Je gaat als volgt te werk. Drie liter water met daarin de knoflook en de uien aan de kook brengen. Als het water kookt ook de dennenthee en eventuele andere kruiden erin doen. Daarna alles plm. 20 minuten laten "pruttelen". Hierna gaat het brouwsel door een fijne zeef met een doek erin om het vocht eruit te persen. Het overblijvende vocht opnieuw aan de kook brengen en de aluinpoeder toevoegen. Nadat dit is opgelost de thee laten afkoelen. Wanneer de thee is afgekoeld, wordt de jodiumtinctuur of lugol toegevoegd. De thee wordt vervolgens in flessen gedaan en in de koelkast bewaard.

Sedertdien heeft Gust Steemans zijn thee nog verder vervolmaakt door nog enkele kruiden toe te voegen t.w. een halve soeplepel koreander, een halve soeplepel jeneverbessen en telkens drie soeplepels rabarberwortel, wilde tijm en zoethout. Dit alles wordt eveneens al in het begin (na het koken) in het water gedaan.

Toen wij de thee voor de tweede maal maakten, hebben wij er uit eigen beweging ook enige kruiden aan toegevoegd, t.w. tijm, salie, zoethout, wilde marjolein (oregano) van elk 25 gram en een flinke rode biet. Wij geven deze thee het gehele jaar door twee dagen per week en wel een soeplepel (plm. 15 ml) per kg voeder of per 1 liter water.


Ons bevalt de thee uitermate goed. De duiven zien er steeds perfect uit en ook de mest is prima. Voor degenen, die ook aan het koken willen slaan, wat let. Het kost weinig, alleen een beetje moeite. In ieder geval is het goedkoper, dan al die dure flessen, die je in de handel kunt kopen en die van alles beloven. Succes ermee.

Eigenlijk hoort er nog ¾ liter vlierbessensap bij, en 2 citroenen

 

vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

Terug naar startpagina