Terug naar startpagina

 

Verliezen jonge duiven

Geachte heer Oomen,

Minder een vraag als wel een suggestie aangaande het gedeeltelijk voorkomen van de vele verliezen van jonge duiven.

Er zijn natuurlijk een aantal redenen dat er jonge duiven verloren gaan en ik zou over twee mogelijke redenen een opmerking willen maken.

VERLIEZEN VAN OPLEREN EN VLUCHTEN.

Vaak wordt na een gevoelig verlies gezegd, ik begrijp het niet ik heb ze wel 20 keer opgeleerd.
Bij navraag blijkt dan meestal de procedure te zijn:

1-Duiven in de mand. (duurt bij 100 duiven waarschijnlijk ten minste een uur)
2-Met de auto naar de losplaats liefst 40 of 50 km. (duurt een uur)
3-Snel manden uitladen en naast elkaar op de grond zetten om ze zo snel mogelijk gelijktijdig los te kunnen laten. Manden in de auto. Duurt bij elkaar 15 minuten.
4-Snel naar huis om ze te zien komen. (duurt ook weer een uur)

Alles bij elkaar zijn er ruim 3 1/2 uur mee gemoeid. En wat is het resultaat? Twee keer niks!
Zoals bij een dropping of een zoektocht van schoolkinderen zijn er altijd 2 of 3 van een hele klas die het initiatief nemen om de groep naar het doel te brengen. Die lezen de instrukties en de rest, 20 of 30 kinderen, hobbelt er kletsend en ongeintresseerd achter de initiatiefnemers aan. Zelf hebben ze geen notie waar de tocht langs gaat.

Denk je niet dat het bij onze jonge duiven net zo gaat? De één vliegt de staart van de ander achterna en en slaakt een zucht van verlichting als ze weer boven het hok belanden. Hoe ze er gekomen zijn weten ze waarschijnlijk niet.
Gaat er echter onderweg iets fout, komen ze in een andere groep terecht of voert de wind ze uit elkaar dan hebben veel niet voldoende initiatief en ervaring om alsnog thuis te komen.

De verliezen zijn een feit.

Er zit echter nog een ander facet aan deze groepslossingen.

VERLIEZEN VAN HET HOK.

Je 20 jonge duiven zijn los welke rond het hok vliegen en wat gebeurd er? Er komt plotseling een klad van 100 of meer duiven over welke die aardige liefhebber op een paar honderd meter van je hok, bij de afrit van de autoweg, in één keer loslaat.
Weg een groot deel van je jongen! Over dit punt is in uw rubriek al diverse malen geschreven.
Een volkomen zinloze zaak om al die manden in een keer open te trekken. Je duiven leren er weinig of niets van en andere liefhebbers worden er door gedupeerd.

Als je al 3 1/2 uur bezig bent om je duiven op te leren kunnen dan die 20 minuten extra er niet meer van af om je duiven in groepjes van b.v. 5 stuks per keer los te laten? Je verkomt hiermee ook dat die jonge duiven die rond het hok vliegen meegenomen worden en je eigen duiven zullen er veel meer van leren.

Laat het graag an u over om te bepalen of dit zinvol is in uw rubriek te vermelden.

Met vriendelijke groet,

Cees

Beste Cees , deze update is zo zinvol dat ik hem apart plaats, nadat de jonge gewend zijn aan de mand en enkele malen in groep naar huis gevlogen zijn, is wat u zegt zeer zinvol, opleren moet meer zijn dan in klad de voorste volgen, zelf denk ik eraan om in 2014 met enkele liefhebbers af te spreken om samen te gaan opleren, en dan per keer enkele duiven van verschillende liefhebbers te lossen, bijkomend voordeel zal zijn men hoeft niet zo vaak te rijden, ( toerbeurt)

 

vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com.

Oudere vragen klik hier....





 

 


 

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina