Terug naar startpagina

 


Verliezen beschreven door GJB in het spoor laatste week

Vraag:

Is de oorzaak van verlies jonge duiven dat we uit te slechte duiven kweken

Antwoord:

Neen, pure onzin !!, in de jaren 70 / 80 / 90 waren de verliezen beperkt, en kweekten we uit veel minder goede duiven, in het begin dat ik liefhebber was, ringde ik jaarlijks wat duiven op de kerk en bij de plaatselijke mengvoer producent, dit waren zwerfduiven, soms al de 2e of 3e generatie van de verloren duiven, er zaten weinig bruikbare duiven bij maar als we er 40 ringden hadden we als het seizoen om was incl de znb vluchten chateraux en bourges er nog een 35 over, nu zijn de verliezen aan huis en op korte leervluchten, de oorzaak is niet die de heer Beute omschrijft

Update verliezen GJB 1

Verliezen,
Verliezen van Jonge duiven was inderdaad in de 70e en 80e 90e jaren miniem .We hadden toen veel duiven in het hok zitten die eigelijk niet veel waard waren.
Toch hadden we (ik vooral) van de 35 jongen toch op het eind 30 over.
Nu zit je met veel storingen o a telefoons en andere straling en vele roofvogels die een klad duiven uit elkaar slaat en de jonge duiven vaak dolende blijven.
Dus wat G J B schrijft heeft hier geen waarde, d w z als een duif van weinig waarde gezond is hoeft hij natuurlijk niet spoorloos te verdwijnen.

(zonder stralingen en andere ongemak wat ons de laatste jaren dwars zit)

Update Verliezen GJB 2
Martijn
In reactie op GjB wil ik melden dat hij de plank flink mist, ene AS ( veel meer duivenman als Beutje) geeft op zijn site en blog aan dat hij dit jaar vele tientallen jonge duiven verloor, deze kweekt gem uit betete duiven dan de wijsheid GjB dus onzinverhaal

Update verliezen gjb 3

Beste martijn,
Het gaat er niet om of GJB gelijk heeft of niet,het probleem is dat er veel jonge duiven verloren gaan.Ikzelf heb de wijsheid niet om hierover te oordelen maar wat mij wel opvalt dat het aantal duivenmelkers de laatste jaren hard daalt en dat de ringenverkoop hier gem.niet bij aansluit.Ik wil hiermee aangeven dat er met minder duivenmelkers relatief meer ringen gekocht worden dan vroeger.Verder valt het me ook op dat er op de hokken meer jonge duiven gehouden worden dan vroeger op dezelfde ruimte.De duivenmelker selecteert zelf niet meer!!!!!!!!Dan is er ook nog het probleem van de NPO,jonge duivenvluchten boven de 500 km mogen niet meer,belachelijk want Dhr.Schaerlaekens kan het bevestigen jonge kunnen deze afstand goed aan en de verliezen zijn minimaal,kijk maar eens bij onze zuiderburen,uit dit soort duiven kweken we ook geen wegvliegers.Verder meen ik dat we als duivenmelker te voorzichtig zijn geworden,in mijn jeugdjaren werden er geen jonge afgericht maar zo meegegeven op 85 km.Mijn visie is dan ook terug naar het systeem van vroeger,ziek is opruimen en africhten is niet nodig,de slimmerikken moeten we overhouden,terug naar de natuur en niet allerlei kuurtjes om ze gezond te houden,de veeartsen beleven hier het meeste plezier aan.
Gr.Jo

Beste Jo dank voor uw aanvulling

UP verliezen gjb 4

Hallo Martijn, eindelijk ook is iemand die zegt waar het op staat.
<bij de update over verliezen.>
Heel die trubbels die iedereen heeft gaan ook aan mijn hok voorbij. <voorlopig nog tenminste>
Jong duiven zijn voor een mogelijke aanwas van mijn hokbestand oude duiven.
Tevens al die rare opmerkingen over wat moet ik mijn duiven geven voor medicijnen als ze wat dunne mest hebben of een nat oog of niet willen trainen.
Opmerkingen als mijn jonge duiven vliegen niet ik heb staan te zwaaien met een vlag of jaag ze op etc.
Als een duif gezond is vliegt ze wel en anders, niet ook niet met een vlag ofzo.
Als mijn vrouw mij elke keer het huis uitjaagd blijf ik op den duur ook weg.
Kweek gemiddeld ongeveer tussen de 40 tot 50 jonge duiven niet meer daar is mijn hok niet op gebouwd en wil ik ook niet.
Bij andere liefhebbers hoor ik dan er zijn toch ook staanplaatsen <is tevens ook een begin van veel ellende dan.>
Speel mijn jonge duiven op de natour plus orleans begin al jaren met ongeveer 40 jong op de natour en ga met 31 of 32 naar orleans waar ik er hooguit 1 of 2 verspeel.
Hier wordt niet verduisterd of bijgelicht geen medicijnen of alles moet ziek zijn.
Jonge duiven gewoon laten uitgroeien zoals het hoort.
Degene die echt ziek is wordt gewoon verwijderd.
Dus of niet jammeren dat het niet gaat vanwege ziektes en verliezen of gewoon terug naar de roots van duiven houden zoals het ooit geweest is en veel plezier ervan hebben.
Met de groeten van het gupke.
Duivensport <nog steeds> een fijne hobby.

Met vriendelijke groeten,

Ad

Ad bedankt voor update en fijn om ook positieve geluiden te horen

Update verliezen GJB 5

Goede morgen heer Oomen
Mag ik nog reageren op verliezen van jonge duiven.
Wel wat laat maar kom net weer uit het ziekenhuis.
Dat gebeurt paar keer per jaar,dus nu helaas de
duiven moeten opruimen.
Maar wat is de vraag ,speel nu zo,n zes jaar de jonge duiven,
alleen op de natoer.
En,verspeel nooit maar dan ook nooit een jong.
Verleden jaar weer ziekenhuis dus zonder voor africhting
op Meer 120 km.
Ze vliegen redelijk prijs,en komen altijd terug.
En als jaarling een eerste van Orleans en eerste in het raijon
van Nantuil eerste ook jaarling dus het kan allemaal.
Want ook met de navlucht zijn er ook telefoons kabels en vliegtuigen.
En het soort duiven wij zeggen in Amsterdam ras kiekeboe.
Al dat geklets van die betweter niemand weet echt waarom ze weg blijven.
Wens u nog veel succes in goede gezondheid.
Vriendelijke groeten.
J.H.

Joop, hopelijk wil de gezondheid u meewerken, verder dank voor uw reactie

Update verliezen gjb 4

Beste Martijn,

Nog een aantal toevoegingen aan de discussie over het wegblijven van de jonge duiven op wedvluchten.
Het eerste wat ik opvallend vind en nog niet vaak terug gelezen heb: Je zou verwachten dat het massaal wegblijven van duiven van de vluchten een eigenschap is die snel weer verdwijnt bij de duiven. Immers duiven die wegblijven daar kun je niet meer uit kweken. De theorie dat goede duiven minder makkelijk verspelen gaat ook maar deels op. Wat duidelijk blijkt uit het feit dat echte kampioenen ook grote verliezen lijden, en geloof me die doen er veeeeel meer aan dan de gemiddelde liefhebber om ze niet kwijt te raken. Wel zie ik op eigen hok soms koppels waar je snel alles van kwijt bent en koppels waar de duiven makkelijker van overblijven.

De eerste keren dat de massale verliezen plaatsvonden was toch al lange tijd terug. Er staat mij bij dat het begon met de rampvluchten bij oosten wind in de jaren negentig al dacht ik. Oosten wind vluchten die voorheen de mooiste vluchten waren met het beste duivenweer werden ineens vooral voor jonge duiven hele lastige vluchten. Wat is er nu zo bijzonder aan die oosten wind. Kan er niet een expert antwoord geven op die vraag, weet ik veel iemand met verstand van het weer of verstand van straling wat er tijdens een oosten wind anders is dan bij zuidwesten wind. Daar kunnen we mogelijk extra aanwijzingen uit halen.

Helaas het verschijnsel is alleen maar sterker geworden. Het is dus ergens in de jaren 90 begonnen en daarna steeds sterker toegenomen. Dat doet vermoeden dat het iets is wat in diezelfde periode toegenomen is en dat zou heel goed de straling van al het mobiele telefoon verkeer kunnen zijn. Daarnaast is het goed om niet direct andere dingen uit te sluiten dus ook te kijken bv naar evt gebruik van bestrijdingsmiddelen die sinds de jaren 90 gebruikt zijn. Aangezien de bijenpopulatie naar ik heb begrepen ook verschijnselen vertonen van slecht de weg terug kunnen vinden en de wetenschap daar wijst naar bepaalde bestrijdingsmiddelen.

Een ander opvallend verschijnsel vind ik de manier waarop de duiven wegblijven. Met opleren zie je dat vaak het gehele koppel als een doldwaze aan het touren gaat en dan vaak totaal de verkeerde kant op. En dan is het soms hoe gezonder de duiven zijn des te verder lijken ze te gaan zonder omkijken. Tja als een duif van tegenwoordig het op zijn heupen krijgt zit die met windje mee en 2 uur toeren zo diep in Duitsland. Daarna druppelen de duiven tegen de wind in langzaam binnen tot het stopt en er geen een meer terug komt. Iedereen herkent dat verschijnsel helaas.
Ik heb op eigen hok wel gemerkt dat voorzichtig beginnen (Martin van Zon methode) met heel dichtbij de duiven lossen en dan 1 voor 1 lossen zodat ze na moeten denken het aantal verliezen kan beperken. Ook moet ik opmerken dat mensen die hun jongen 15 keer wegbrengen zich ook moeten realiseren dat 16x wegbrengen een 2 keer grote kans geeft op een miskleun dan 8 keer wegbrengen. Simpel een kwestie van kansen. Dus als je duiven het trucje kennen kun je volgens mij beter gewoon met de vluchten mee gaan doen en af en toe nog van heel dichtbij leren tussen de vluchten door. Na 5 tot 10 keer weten ze heus wel wat de bedoeling is.

Wat ik me ook nog afvraag is, hoe zijn de verliezen bij de grote fondliefhebbers? Dit zijn heel andere duiven die, denk ik, minder snel zenuwachtig zullen zijn en ook niet zo snel als een gek gaan toeren. Het soort duiven in het vitesse/midfond spel is tegenwoordig misschien wel erg fel.
Ik heb ook wel eens begrepen dat duiven zich op verschillende manier orienteren, mogelijk is de ene manier een snelle maar niet altijd even betrouwbare methode en de andere een langzamere maar meer betrouwbare manier om te orienteren. Als je altijd selecteert op duiven die meer en meer gebruik maken van de snelle onbetrouwbare manier dan krijg je steeds snellere duiven die je makkelijker verspeelt, met andere woorden, duiven nemen tegenwoordig veel meer risico’s in het orienteren. De fond duiven niet, die kunnen zich dat niet permitteren.
Opvallend is natuurlijk nog het feit dat er minder duiven worden verspeeld later in het jaar, dus de natour. Waarom zijn deze vluchten makkelijker? Veel oude duiven misschien. Helaas valt het mij wel op dat je de jonge duiven die alleen natour hebben gehad wel makkelijker verspeelt in het voorjaar. Dus ik weet niet of je er nu echt iets mee opschiet. Maar blijft opvallend.

Met vriendelijke groeten,

Ben
Ben bedankt voor de samenvatting, verde wil ik opmerken dat bij de fondmannen die krter bij de natuur bleven wat minder verliezen zijn Martijn

 

vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com.

Oudere vragen klik hier....





 

 


 

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina