Terug naar startpagina

 


`Roofvogelproblematiek

Het is geen directe vraag, maar dusdanig belangrijke brief dat ik deze regels graag wil plaatsen met dank aan Steven

Mijne heren,


Het deed mij plezier dat de NPO op zo’n korte termijn de roofvogelproblematiek voortvarend aanpakt met een invulformulier richting de leden. Ik heb dit dan ook direct ingevuld. Toch meen ik dat het formulier niet helemaal compleet is. Ik zal proberen dit toe te lichten omdat ik de problematiek met roofvogels als de grootste bedreiging ervaar voor onze sport. Ik denk dat de organisatie hier met een meersporenbeleid voortvarend mee aan de slag moet omdat hier in de buurt veel liefhebbers op het punt staan met de sport te stoppen.

Ik ben zelf woonachtig middenin de stad Hilversum en heb tot vorig jaar december praktisch geen last van roofvogels gehad. Toen kwam daar verandering in door aanvallen van slechtvalken die gehuisvest(!) werden op de toren van de grote Vitus kerk hier 750 m vandaan. Van vogels die normaliter hier hun natuurlijke habitat niet hebben. Vanaf begin december tot februari heb ik voor het eerst in deze periode, en dat in 38 jaar, mijn duiven binnen moeten houden omdat ze absoluut geen partij zijn voor slechtvalken. Liefhebbers die hier aan de rand van de stad wonen of in de omliggende dorpen hebben hier al jarenlang hevige hinder van. Sommigen zelfs het hele jaar door. Dit laatste mis ik op het formulier om aan te vinken: tijdsperiodes.

Toen kwam begin februari het moment dat de oude en jonge duiven naar buiten moesten voor hun training of om te worden uit gewend. Vanaf dat moment was het wekelijks enkele malen feest met de roofvogels en kon ik geen moment meer bij de hokken wegblijven omdat er roofvogels moesten worden verjaagd. Ondanks dat heeft dat vele slachtoffers geëist en heeft het hele goede duiven totaal onbruikbaar gemaakt voor de vluchten omdat ze eenvoudigweg het hok niet meer uit durven. Sinds een kleine 2 weken is het min of meer gestopt nadat de grote vogeltrek, dit jaar heel laat, op gang was gekomen en hiermee ook roofvogelsoorten zijn vertrokken die gedurende de winter in de stad hebben gebivakkeerd.
Mijn persoonlijke visie is het dan ook om een maand later te starten met het vliegseizoen. Dat betekent jonge en oude duiven een maand minder lang blootstellen aan roofvogels. Ik denk dat door deze maatregel vele liefhebbers voor de sport kunnen behouden. Doen we dit niet dan lopen we een grote kans dat trekkende roofvogels zich definitief hier vestigen en dan hebben we exact dezelfde problemen zoals in Duitsland waar dit al op grote schaal is gebeurd. Op deze manier kunnen we dus ook zelf het probleem positief beïnvloeden!

Wat ik ook mis op het formulier zijn de aanslagen van roofvogels op van de wedvlucht terugkerende duiven. Van de eerste 2 wedvluchten keerden hier 3 duiven deerlijk gehavend terug die ten slachtoffer waren gevallen aan de roofvogel. Een ervan was daarbij zelfs een oog kwijtgeraakt. Tijdens het gehele vorige jaar heb ik slechts 1 duif gewond vanwege een roofvogelaanslag thuis gekregen. Nu op 1 week tijd al 3. En ik was niet de enige liefhebber in mijn club met die ervaringen. Ik vind dat zeer zorgwekkend.
Ik onderhoud met liefhebbers uit vele landen goede contacten. Met name vanuit landen als Engeland en Australie ontvang ik berichten dat losplaatsen totaal ongeschikt zijn geworden om duiven te lossen omdat roofvogels zich in de directe nabijheid hebben gevestigd om de duiven bij de lossing al direct aan te vallen. U kunt zich de chaos onder de duiven zeker voorstellen. Ik wil hiermee aangeven dat we in de toekomst goed zullen moeten rond kijken naar roofvogels rondom de losplaats alvoren de duiven te kunnen gaan lossen.

Tenslotte het volgende. Ik ben van mening dat de roofvogel inventarisatie in de verenigingen nadrukkelijker moet worden gepromoot om betere uitkomsten te verkrijgen want de sport is ermee gediend. Ik heb getracht dit in mijn club ter sprake te brengen maar het bestuur houdt slechts van goed nieuws en slecht nieuws daar mag je niet over van gedachten wisselen. Dit laatste was voor mij reden om deze email rechtstreeks aan u te richten en ik hoop dat ze in vruchtbare aarde valt.

Met sportieve groet, Steven
Naschrift Martijn aan alle liefhebbers, clubs en afdelingen, laat deze inventarisatie niet voorbijgaan, het gaat hier over de toekomst van de duivensport, wijs hier ook uw collega liefhebbers op !!!!!! Martijn

Update roofvogels

Hallo Martijn, het is misschien niet de bedoeling dat er op een bericht wordt gereageerd maar betrefd de roofvogelproblematiek wil ik dat toch even wel.
Heb er zelf bijna geen last van maar ik kweek ook geen ronde winterjong om als roofvogelvoer te dienen.
Ik laat mijn oude duiven s,winters zoveel mogelijk los maar zodra er een roofvogel in het spel is stop ik daar mee.
Als alle duivenmelkers hun duiven 1 of 2 jaar s,winters binnen houden is het probleem opgelost omdat er voor de roofvogel geen voedsel mee is.
Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan maar volgens mij de enige oplossing.
We zullen toch zoveel mogelijk via de natuurlijke weg een oplossing moeten zoeken.
Al wie vroeger voor 2 februari zijn duiven koppelde was niet goed wijs nu wordt er een heel jaar door gekweekt dus ook een heel jaar door eten genoeg.
3 of 4 maanden je duiven ophokken in de wintermaanden en geen een roofvogel die dat overleeft.
Wens iedereen een goed seizoen toe.
Groetjes DE GUP

Bedankt voor reaktie, ik wil toevoegen dat ik andere ervaring heb nml we hebben geen roofvogelvoer gekweekt, maw geen winterjongen, verder de duiven van nov tot begin april binnengehouden pas toen het opleerprogramma al bezig was de duiven de vrijheid gegeven, dus gedaan wat u voorsteld en…. Binnen 14 dagen 3 duiven verloren aan de havik, in de periode dat het seizoen dus feitelijk al begonnen was,in mijn directe kennisen kring werden toen zeker 40 duiven verloren, uw redenering wil ik volgen maar dan moet het vluchtprogramma zeker een maand later starten dan kan het effect hebben
 

vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com.

Oudere vragen klik hier....


 





 

 


 

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina