Terug naar startpagina

 


Overlijden tijdens de kweek

Vraag:

Beste meneer,

Sinds 2 jaar heb ik samen met mijn broer de duiven van mijn opa overgenomen, nadat hij overleden was.
Mijn vraag gaat over het volgende:
Zowel vorig jaar als dit jaar, tijdens het broedseizoen, overlijden er verschillende kwekers
 en weduwnaars bij het grootbrengen van 2 jongen.
De koppels die 1 jong groot moeten brengen hebben nergens last van, maar de koppels die twee jongen groot moeten brengen raken in sommige gevallen erg verzwakt en komen te overlijden.

Kunt u me hiermee helpen? We zouden erg blij zijn als we de oorzaak weten,
aangezien er een aantal zeer goede duiven overleden zijn door dit probleem.

Met vriendelijke groet,

Nick

Antwoord:

Nick, ergens heeft het te maken vaak met bacteriën die duiven verzwakken, het begint vaak met teveel drinken, dunne mest en door de pootjes zakken, zet je een dergelijke duif apart dan is het probleem meestal snel opgelost om bij zware belasting ( azen van de jongen) weer terug te komen, een deugdelijk onderzoek van de duiven zou uitkomst kunnen brengen, zorg voorlopig in ieder geval voor voldoende grit, roodsteen, kleikoek ed, eventueel wat electrolyten toedienen, en stop tijdig met de kweek

Update overlijden bij kweken

en als u aan het kweken ben zorgen dat de duiven voldoende eten in de voerbakken heb staan ik geef ze altijd volle bak heel de dag wand ze pompen bijna alles wat ze eten in de jongen en als ze dan niet zoveel overblijft voor de oude duiven zelf dan verzwakken de duiven ook dan verhongeren ze zelf daarom zou ik zeggen volle bak voer heel de dag en avonds weg halen voor de muizen en de volgende dag weer neer zetten en even onderzoek laten doen mest en keel uitstrijkje maken dan weet je het zo gr johan

Update kwekers overlijden 2

L.S.,

Voor wat het waard mag zijn, een info:

Mijn ervaring , die hier op lijkt, bleek een strepto- of stafylobesmetting. Die (steenpuist)bacteriën reageren niet op onze standaard-ontsmetting of-kuren voor lucht- en darm.
Slecht te zien of vast te stellen, dat het die bacteriën betreft.
Wel voor de gespecialiseerde dierenarts.
Ik vermoed, dat er al contact is geweest met een veearts. Neem die ervaringen (kuur, advies, etc) mee als een betere info voor een vakarts. Hou je dagboekie bij.

Lees internet.
Boskamp schreef in 2008 al duidelijk over dit probleem en later met vervolg. Een Canadees (Chalmers, ofzo) in 2000, maar toen kende men het niet in die mate in de postduiven, hoogstens zomers. Nu komt dit al s'winters voor.

Uiteraard willen we zelf-als melker- wat doen of constateren.
-De eerste les voor de duivenhouder is : Geen 'droge mest'-methode toepassen.
-Opvallend is , dat de ouders dood op het nest kunnen zitten, terwijl de jongen keurig groot komen. Buren blijven ook mooi.
-Het vlees van zo'n slachtoffer is vol, maar spijkerhard, verkrampt en blauw.
-Een oud duivenarts zei ooit, dat de besmetting in de follikels van de slagpennen schade maakt. Ook dat lees je in het verenpak.

Het goede bericht is dat een sufzieke (ziet de scherpe melker!) duif met het juiste antibioticum binnen twee dagen fit is. Het zou geen drager blijven, zoals bij paratyfus.

Een Meelezer.

Meelezer bedankt voor uitgebreide reactie Martijn

 

vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com.

Oudere vragen klik hier....


 





 

 


 

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina