View this email in your browser


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 25 september 2020 | week 39

Voorwoord

 

Vorige week heb ik in het voorwoord aandacht geschonken aan de pollresultaten met betrekking tot ons imago. Gezien het resultaat is er de nodige ruimte voor verbetering aanwezig. Toeval bestaat niet of het is alsof de duivel ermee speelt. De tekst was nog niet opgedroogd of er komt een mail binnen waar ik mij diep voor moest schamen. Ik kan het in mijn eigen woorden vertalen, maar wat is er nu beter dan een deel van de letterlijke tekst van de mail over te nemen. Voor het laatste heb ik gekozen:

“Tot onze grote verbazing vonden wij daar enkele zegels van de duivensport. Wij zeiden meteen dit kan toch niet! Toen we dat eenmaal gezien hadden en wat duivenveren zagen liggen gingen we wat beter kijken. Toen mijn zus een rood kaartje opstak, vonden ik en mijn zwager er ook meteen een.

Dus toen was het helemaal zeker dat dit van de duivensport was, waar we overigens al niet over twijfelden. We hebben maar drie kaartjes gevonden, dus de overige kaartjes zullen al wel weggewaaid zijn. Maar toen vonden we weer wat zegels en nog meer en nog meer. Pfff te triest voor woorden dat een duivensport dit achterlaat. Ook wetende dat hier over een paar dagen/weken weer het gehele gebied afgezet wordt en er schapen in te zetten. Deze komen het gebied maaien zeg maar dus mooi op een natuurlijke manier gras maaien. Maar je moet er toch niet aan denken, dat daar al die metalen (aluminium) plaatjes in het gras liggen. Sowieso slaat het helemaal nergens op dat men dit (inclusief kartonnen labels) in de natuur achter laat. Maar die schapen kunnen hun tong er wel afsnijden met die scherpe plaatjes, nogmaals te triest voor woorden. We hebben er meer dan 40 gevonden en wie weet hoeveel er nog liggen die in het gras zitten!”

Tot zover dit citaat.

Uiteraard heb ik direct contact opgenomen met de voorzitter van de betreffende Afdeling. Deze heeft vervolgens actie ondernomen. Hij heeft de lossingsplaats bezocht, gecontroleerd en er vervolgens de nodige loodjes gevonden. Niet alleen van zijn eigen Afdeling maar ook van andere Afdelingen. De lossingsplaats niet op dezelfde wijze achterlaten zoals het bij aankomst was is echt niet acceptabel. Niet in ons eigen land en ook zeker niet in het buitenland, nergens! Als NPO bestuur zullen wij drastische maatregelen moeten nemen bij dit soort onacceptabel gedrag. Natuurlijk zullen wij het afstemmen met de Ledenraad. Een ding is duidelijk in alle geledingen moeten wij verbeteren. Bij niet voldoen, wie niet horen wil moet maar voelen!

Nu het vliegseizoen praktisch ten einde is wordt er door sommigen alweer nagedacht over de mogelijkheid om tentoonstellingen te organiseren, ook in deze coronatijd. Door de Covid-19 werkgroep wordt er op dit moment gewerkt aan een protocol om tentoonstellingen mogelijk te maken. Het verbieden van tentoonstellingen zou kunnen, maar waarom zou je het voor iedereen verbieden terwijl er wellicht, met in acht nemen van de regels, mogelijkheden zijn om het door te laten gaan? Denk ook aan de leden die het hele jaar bezig zijn om bij de Keizer van de Show hoge ogen te gooien. Wordt vervolgd!

Ik eindig graag met de positieve uitslag van de poll van vorige week. Ruim 80% van de respondenten geeft aan dat gezelligheid in eigen vereniging belangrijk is. Dat sluit perfect aan bij de opvatting van het huidige NPO bestuur.

Allen een fijn weekend toegewenst!Ben Geerink, 
Voorzitter 

 


Op de poll van afgelopen week hebben 1.224 reacties ontvangen. Het resultaat is als volgt:


Conclusie
Overduidelijk resultaat deze week. Bij onze sport is een gezellige vereniging heel belangrijk. Ruim 80% geeft een 8 of hoger, terwijl slechts 8,7% een rapportcijfer 5 of lager geeft.
 De poll van deze week luidt: 

Wilt u de duiven online kunnen volgen op hun reis naar huis?


Hoe werkt het? 

 • klik op onderstaande groene button
 • beantwoord de vraag 
 • klik op 'versturen'

Het resultaat
Volgende week ziet u in ODH het resultaat van de poll. 


 

Geef uw mening
 

NPO BESTUUR 
Informele bijeenkomst over toekomst duivensport, beleidszaken en andere relevante onderwerpen
 

Op zaterdag 3 oktober organiseert het NPO bestuur een informele bijeenkomst om te spreken over de toekomst van de duivensport, beleidszaken en andere relevante onderwerpen. De bijeenkomst wordt mede georganiseerd als voorbereiding op de Ledenraad van 28 november.

De deelnemers aan de bijeenkomst zijn:
Afgevaardigden van de Afdelingen             Afgevaardigden van de Secties
Afgevaardigden van de Platformen           Afgevaardigde van het IWB
Afgevaardigde van het WOWD                     Het NPO bestuur
Kandidaat leden NPO bestuur                      Pers

De bijeenkomst vindt plaats in Zaal Verploegen, Woeziksestraat 100 te Wijchen. We hebben voldoende ruimte tot onze beschikking om de dag geheel volgens de coronaregels te organiseren.
 
Als opzet van de dag hebben we gekozen om in workshops een 8-tal onderwerpen nader uit werken. Een aantal onderwerpen staan ook op de agenda van Ledenraad van 28 november. Deels zijn het onderwerpen waar het NPO bestuur graag over van gedachten wil wisselen.

De geselecteerde onderwerpen zijn:

 1. Kampioenschappen en eerlijk spel
 2. Losplaatsen beleid
 3. Maatregelen om verliezen met jonge duiven tegen te gaan
 4. Nieuwe opzet Nationale concoursen
 5. Hoe betrekken we de liefhebbers bij de toekomst van de duivensport
 6. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waar de afdelingen mee te maken krijgen
 7. Waar verspillen we nodeloze energie aan in de duivensport en moeten we dus mee stoppen
 8. Hoe kunnen we de duivensport beter en positief profileren en hebben we een gedragscode nodig.

 
Annette Espeldoorn, Peter Pennekamp, Menko Rittersma en Hans van Dijk zijn de workshopleiders.

Programma zaterdag 3 oktober
10.00 uur    Ontvangst door dagvoorzitter Ben Geerink en kennismaking
10.30 uur    Workshops 1e sessie      
12.00 uur    Lunch
13.00 uur    Workshops 2e sessie
14.30 uur    Feedback, conclusies en eindverklaring
16.00 uur    Einde programma
 
Het NPO bestuur

 

 

WEDSTRIJDEN
Lest best voor Bart Goering


Door Thijs Boomkamp

Zaterdag 19 september stond de laatste vlucht van 2020 op het programma voor de Haaksbergse duivencoaches. De duiven werden om 9 uur gelost. Net als afgelopen week in de Belgische stad Quievrain, hemelsbreed 287 kilometer vanaf Haaksbergen. In totaal deden er bij De Vale Doffer 166 duiven mee aan deze wedvlucht.

Hoewel de losplaats hetzelfde was, waren de omstandigheden compleet anders. Een noordoostenwind en strak blauwe hemel zijn normaliter de ingrediënten voor een pittige vlucht aangezien de duiven tegen de wind in moeten vliegen. Dat kost kracht en doorzettingsvermogen. Niets bleek minder waar. Waar vorige week vanaf hetzelfde lossingsstation nog snelheden van 100 kilometer per uur werden behaald, was nu de snelheid van de eerste duif amper 68 kilometer per uur. 

Bart Goering wilde nog eenmaal “shinen” vanaf zijn huidige adres. Volgend jaar betrekt Bart samen met zijn vriendin zijn nieuwe woning in Haaksbergen en hij zal daar opnieuw starten met de duiven op een nieuw hok. De duiven van Bart stelden hem niet teleur, want om 13.13 uur kwam als een speer naar beneden zijn eerstgetekende duif, een minuut later gevolgd door de nummer twee van Barts lijst. Een afsluiting in stijl: met plek 1 en 2 in de vereniging en 9 van de 10 duiven in de prijzen was dit een meer dan waardige seizoensafsluiter.

Bart kreeg namens De Vale doffer de taart overhandigd voor plek 1 en 2 en die zal hem zeker smaken, al dan niet tezamen met de bouwvakkers die in zijn huis bezig zijn. Andre Siegerink deed ook goede zaken door plek 3-4-5 voor zich op te eisen. Op plek 5 won Andre de rollade die werd gesponsord door keurslagerij Boenders en Ingo Sievers die dit jaar in prijzen grossiert, won ook een rollade gesponsord door eerdergenoemde slagerij op plek 10. Nu kunnen de duiven en hun coaches genieten van een welverdiende rustperiode waarin de duiven lekker kunnen ruien en voor kunnen worden bereid op een nieuw seizoen in 2021.

Hierbij dankt de vereniging De Vale Doffer alle sponsoren die dit jaar een prijs hebben geschonken.

 

WEDSTRIJDEN
Coen Brugman wint 2e Elfstedentocht voor Postduiven


Zondag 20 september zijn er 475 duiven gelost verdeeld over de 11 Friese Steden. De eerste editie in 2019 kende 238 deelnemende duiven en werd gewonnen door Fransisca S. Büchner uit Drachtster Compagnie. Twee konvooien vertrokken iets voor 9 uur vanuit Drachten richting Dokkum en Sneek. De eerste twee losplaatsen van de tweede editie van de Elfstedentocht voor Postduiven. Het vliegweer was prachtig met een lichte wind uit het oosten. De deelnemers uit de hele provincie Friesland, Groningen en de Noordoostpolder konden gaan wachten op hun ingezette duiven toen de eerste lossing om 09:20 van uit Dokkum werd verricht. Kort daarop volgde de lossing in Sneek. Om 12:45 werden de laatste duiven vanuit Workum gelost. De eerste duiven vanuit eerder geloste steden waren inmiddels weer thuis.

Voordat de deelnemers aanspraak kunnen maken op medaille dient men uit elke stad tenminste 1 duif te constateren voor 17:00. Bij 21 van de 26 deelnemers is dat gelukt. Vier deelnemers constateerden geen duif uit alle 11 steden of deze duiven kwamen te laat aan bij het hok.

Coen Brugman uit Luttelgeest kende al een fantastisch duivenseizoen in 2020 en als kers op de taart wist hij vanuit 6 steden de snelste duiven te constateren. Hij won daarmee de 2e editie van deze Elfstedentocht voor Postduiven. Wim Wittebol uit Oosterwolde werd 2e gevolgd door nummer drie Alex van der Veen uit het dorpje Baars vlakbij Steenwijk.

De uitslagen per stad:

 • Dokkum: 1. Alex van der Veen - Baars, 2. Coen Brugman - Luttelgeest, 3. Wim Wittebol - Oosterwolde
 • Sneek: 1. Coen Brugman - Luttelgeest, 2. Wim Wittebol - Oosterwolde, 3. Jaap Koehoorn - Twijzel
 • IJlst: 1. Coen Brugman - Luttelgeest, 2. Booy-Vredeveld - Lemmer, 3. Wim Wittebol - Oosterwolde
 • Leeuwarden: 1. Coen Brugman - Luttelgeeste, 2. Booy-Vredeveld - Lemmer, 3. Wim Wittebol - Oosterwolde
 • Franeker: 1. Booy-Vredeveld - Lemmer, 2. Coen Brugman - Luttelgeest, 3. Mikel Post - Haskerhoarne
 • Sloten: 1. Jan Kooiker - Buren(Ameland), 2. Germ Dijkstra - Drachten, 3. Dijkstra jr - Drachten
 • Harlingen: 1. Coen Brugman - Luttelgeest, 2. Mikel Post - Haskerhoarne, 3. Bert Visser - Steenwijk
 • Stavoren: 1. Coen Brugman - Luttelgeest, 2. Comb Bruning-Lourens - Twijzelerheide, 3. Jouke Hansma - Drachten
 • Bolsward: 1. Mikel Post - Haskerhoarne, 2. Coen Brugman - Lutelgeest, 3. Wim Wittebol - Oosterwolde
 • Hindeloopen: 1. Coen Brugman - Luttelgeest, 2. Alex van Veen - Baars, 3. Jan Kooiker - Buren(Ameland)
 • Workum: 1. A & J Engberts en Joran - Hoornsterzwaag, 2. Wim Wittebol - Oosterwolde, 3. Coen Brugman - Luttelgeest


In september 2021 vindt de derde editie van de Elfstedentocht voor Postduiven plaats.

 

NPO AUTOMATISERINGSCOMMISSIE
Onderzoek naar het stroomlijnen en kwalitatief verbeteren rondom organiseren wedvluchten 


De NPO automatiseringscommissie is een onderzoek gestart naar het stroomlijnen en kwalitatief verbeteren van de organisatie rondom het organiseren van wedvluchten in alle geledingen van onze organisatie, dus makkelijker voor liefhebber, vereniging, samenspel, afdeling en nationaal niveau. Een NPO Cloud, een centrale opslag of database met alle informatie van liefhebbers, hoklijsten, wedvluchten, etc. wordt hierin als een belangrijke voorwaarde gezien. Het bijgevoegde document, een Request for Information (RFI), is een eerste verzoek aan leveranciers om informatie te geven over hun organisatie en hun mogelijkheden om invulling aan de NPO Cloud. Het doel van deze RFI is het onderzoeken van de haalbaarheid van een NPO Cloud in termen van planning, techniek, beheer en financiën.

Document Request for Information (RFI)
 

NPO BESTUUR 
Vacature medewerker NPO Bureau 


Wij zijn op zoek naar een enthousiaste medewerker die voor 32 uur per week het team van het NPO Bureau komt versterken. 

Het NPO bureau ondersteunt de landelijke organisatie administratief. Sinds de afgelopen jaren de aandacht voor dierenwelzijn is toegenomen, is ook het beleidsmatige werk belangrijker geworden. 

Wij zijn op zoek naar kandidaten die voldoen aan de volgende eisen:

 • Afgeronde HBO opleiding
 • Bekend met administratieve processen
 • Aantoonbare ervaring met online media
 • Communicatief sterk
 • Glas is altijd halfvol mentaliteit!
 • Ervaring met het doorvoeren van verbeterprocessen.
 • Initiatiefnemer
 • In staat om zelfstandig te werken
 • Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid in Nederlandse- en Engelse taal
 • Kennis van de Franse taal en ICT toepassingen is een pré.

Interesse?
Uw schriftelijke reactie voorzien van CV kunt u binnen 7 dagen na het verschijnen van deze advertentie mailen naar info@duivensportbond.nl

 

NPO BESTUUR
Conceptagenda Ledenraad 28 november 


Onlangs hebben we de datum voor de Ledenraad bekend gemaakt: 28 november 2020. Ook hebben we aangegeven dat we u vóór 28 augustus informatie geven over bestuursvoorstellen of voorstellen die op dit moment al ingediend zijn door Afdelingen, Secties, Platforms of (minimaal twee) afgevaardigden NPO.

Hieronder vindt u de conceptagenda: Voorlopige agenda Ledenraad zaterdag 28 november 2020
Locatie: Zaal Verploegen, Woezikestraat 100, 6604 CM  Wychen
Tijdstip: 10.00 uur

 

1. Opening door de voorzitter   10.00 uur
2. Appèl van afgevaardigden   10.05 uur
3.  Notulen vorige Ledenraad  bespreekpunt 10.10 uur 
4. Terugblik op seizoen 2020 bespreekpunt 10.15 uur
5. Hitteprotocol bespreekpunt 10.30 uur
6. Voorstel Afdeling 10 'Duif gevonden' bespreekpunt 10.45 uur 
7. Voorstellen Afdeling 3  bespreekpunt 10.50 uur
7a. Voorstel splijtleden    
7b. Voorstel buitenlandse lossingen    
8. IWB bespreekpunt 11.00 uur
9. Nationaal Vliegprogramma 2021 ter stemming 11.15 uur
9a. Reactie Afdeling 8 Nationaal vliegprogramma 2021    
10. Nieuwe opzet Nationale concoursen ter stemming 12.00 uur
11. Lunchpauze   12.30 uur
12. Kampioenschappen en eerlijk spel ter stemming 13.15 uur
12a. Reactie Afdeling 10 Kampioenschappen en eerlijk spel    
13. Losplaatsen beleid ter stemming 13.45 uur
14. Verkiezing NPO Bestuur ter stemming 14.15 uur
15. Pilot elektronisch stemmen Secties  ter stemming 14.20 uur
16. Beleidsplan NPO bespreekpunt 14.30 uur
17. Bestuursmodel NPO ter stemming 15.00 uur
18. Meerjarenbegroting en begroting 2021 bespreekpunt 15.15 uur
19. ECS Update bespreekpunt 15.30 uur
20. Rondvraag   15.45 uur
21. Sluiting   16.00 uur

 

       
 

NPO BESTUUR 
Vergaderstukken Ledenraad

 
Via onderstaande buttons zijn de volgende discussienotities beschikbaar ter voorbereiding van de Ledenraad van 28 november. Deze week zijn nieuw toegevoegd:

 

3. Notulen vorige Ledenraad
5. Hitteprotocol
6. Voorstel afdeling 10 "Duif gevonden"
7a. Voorstel splijtleden
7b. Voorstel buitenlandse lossingen
9. Nationaal Vliegprogramma 2021
9a. Reactie Afdeling 8 Nationaal vliegprogramma 2021
10. Nieuwe opzet Nationale concoursen
12. Kampioenschappen en eerlijk spel
12a. Reactie Afdeling 10 Kampioenschappen en eerlijk spel
13. Losplaatsen beleid
14. NPO Kandidaat bestuursleden
15. Pilot elektronisch stemmen Secties
16. Beleidsplan NPO
17. Bestuursmodel NPO
19. ECS update
 
 
Uitslagen Nationaal en Sectoraal op website NPO
 

IN DE MEDIA
PV De Vredesduif in verweer

artikel Eindhovens Dagblad 19 september 2020 

Postduivenclub in verweer tegen valken (Eindhovens Dagblad)
 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar info@duivensportbond.nl. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 

Aanleveren artikel voor Op (de) Hoogte
 

INSTITUUT WEDVLUCHTBEGELEIDING
Het weer voor zaterdag 26 september en zondag 27 september


Op zaterdag trekt er een front van noordwest naar het zuidoosten over Belgie. Het is nog niet te voorspellen hoever deze storing zaterdagochtend gevorderd is. Zeker is dat aan de kust bij Zeeland en de Belgische kust een stormachtige wind staat uit WNW. Wind tot 75 km. per uur. In het binnenland beduidend minder wind. In België een groot gedeelte van de dag buiige neerslag. Nederland blijft volgens de verwachtingen er net noordelijk buiten liggen.

Op zondag opnieuw herfstachtig weer, maar de neerslag valt dan hoofdzakelijk over het oosten en zuidoosten van het vlieggebied. De wind komt dan uit noordelijke richting.
 

Bron: I.W.B. (25 september / 12.00 uur)

 

COVID-19 WERKGROEP
Actuele protocollen 


De covid-19 werkgroep heeft de protocollen versie 3.0 gepubliceerd. Deze protocollen zijn nog steeds van kracht. U vindt de protocollen hieronder: 
 

Protocol 3.0 'Inkorven, vervoeren, lossen en afslaan tijdens de Coronacrisis'
Technische toelichting op versie 3.0 van het protocol en 'vraag en antwoord'
Alle informatie met betrekking tot duivensport en corona op een rij
 

NPO BUREAU
Schitterende prestaties op het EK in Mira en het WK in Arad


Door Jo Vos 

Deze week startte de eerste race voor het E.K. te Mira. Een schitterende uitslag voor ons team in het E.K. klassement top 50.

9e J.M. Laban met duif no:1470624 
21e A. Siegerink (1162424)
22e J.M Laban (1470627)
31e Comb. vd Wiel-Schreuder (1649092)
35e Coen Brugman (1108704
36e GebrDekker (2023283)
38e S&Pv. Helden (1507506)
40e Ivo vd. Lee (1443557)

Ga zo door Boys. Op naar het Europees Kampioenschap!

Op het W.K. ging het ook cresendo in de semi-finale met een:
7e plaats voor J.M. Vos met duif no:1752178,
8e plaats Thea's Loft (1752162),
14e Corvo ( 1752157),
38e Team Brabant Racers (1752169). Die ook de 1e in de Grandprix OLR Arad had en ten slotte met de 50e plek Sjaak Buwalda (1478119).

Volgende week woensdag is de grande finale en zullen we weten of we de W.K. titel binnengehaald hebben.

Met vriendelijke sportgroet,
Jo Vos

 WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 
 

Wie lost waar
 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 24 september 2020


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 

Overzicht aangevraagde duplicaten
 

NPO BUREAU
Adverteren in Op (de) Hoogte 

Wekelijks verschijnt Op (de) Hoogte (ODH), de digitale nieuwsbrief van de NPO. Vrijdag einde dag wordt ODH verstuurd naar bijna 8.500 abonnees. Het is mogelijk om in ODH advertenties te plaatsen in de vorm van een banner. 

Een banner is een afbeelding met daarachter een hyperlink. Door op een banner te klikken, wordt een pagina geopend waar meer informatie over het geadverteerde te vinden is. Met een banner wordt de aandacht van de bezoeker getrokken. De banners in Op (de) Hoogte worden geplaatst tussen de artikelen in. Een banner in ODH is 800 pixels breed, de hoogte kan variëren van 190 tot 250 pixels.

Prijzen

 • 1 week: € 150,00
 • 3 weken: € 400,00
 • 6 weken: € 750,00

Interesse?
Stuur een kwalitatief goede (goed leesbare) afbeelding - die voldoet aan de eisen - per mail naar info@duivensportbond.nl. Geef aan:

 • welke link gekoppeld moet worden aan de banner
 • hoe vaak de banner geplaatst mag worden
 • op welke data de banner geplaatst moet worden 

Meer weten? Klik op onderstaande button.

Adverteren in Op (de) Hoogte
 

AGENDA

Activiteiten in het land


In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website vindt u geplande activiteiten en vergaderingen voor zover bekend. 

Geplande activiteiten en vergaderingen
 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150

info@duivensportbond.nl
Facebook
Twitter
Website
 
Copyright © 2020 Duivensportbond, All rights reserved.
You are receiving this email because you opted in via our website.

Ons mailing adres:
 
Duivensportbond
Papendallaan 60

Arnhem, 6816 VD

Netherlands


Add us to your address bookZelf bepalen hoe u de nieuwsbrief ontvangt?
pas uw voorkeuren aan or afmelden voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp