View this email in your browser


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 4 september 2020 | week 36

Voorwoord


Vandaag heb ik drie items die ik graag met jullie wil delen.

Ik wil graag beginnen met de Ladies League. Het goede nieuws is dat er volgend jaar natuurlijk ook weer roze chips beschikbaar zijn, zodat de duiven ook op afstand al herkend kunnen worden. Wij hebben niet gekozen voor een koppeling met de ring, er zijn inmiddels al veel roze chips in omloop. Binnenkort ontvangen de verenigingen bericht om hun bestelling door te geven. Maar er is meer: het bestuur gaat de Ladies League in 2021 een flinke positieve impuls geven. Het zou fijn zijn als er vanuit elke afdeling één of twee dames willen helpen om de Ladies League tot een nog groter succes te maken. Dus dames: laat van je horen! Een berichtje naar info@duivensportbond.nl is voldoende. En ook belangrijk: heren, vertel aan de dames dat er een prachtige Ladies League is waar zonder lidmaatschap aan deelgenomen kan worden met duiven, te herkennen aan de roze chip. Hoe gemakkelijk kan het zijn. Bestel enkele ringen om het te proberen. Er zijn al velen voorgegaan.

Qua respons was onze tweede poll een nog groter succes dan de eerste. We hebben 1372 reacties gekregen. Bedankt voor deze prima respons! De uitslag was ook duidelijk. Het verliezen van jonge duiven is een probleem en velen van U willen dat er wat aan wordt gedaan. Maar eigenlijk begint het dan pas. Dit probleem bestaat al lange tijd en als er een simpele oplossing was dan hadden we dat natuurlijk al gedaan. Het NPO bestuur gaat dit probleem als volgt aanpakken: eerst gaan we in kaart brengen welke onderzoeken en vooral welke feiten er reeds bekend zijn. De WOWD speelt daarbij een belangrijke rol. Als de feiten helder zijn dan gaan we ons buigen over welke opties we hebben. Bij het ontwikkelen van deze opties zullen we ervaren liefhebbers, vervoer functionarissen en deskundigen gaan raadplegen. Het kan ook goed zijn dat we U over deze opties vervolgvragen gaan stellen in Op de Hoogte. Meedenken is gewenst! Met deze werkwijze hopen we dan komend voorjaar met een voorstel te komen.


Het derde item: morgen staat de grootste lossing van postduiven ooit in Nederland op de rol. U vraagt zich wellicht af uit welk land die duiven dan komen? Nou, die komen uit Groningen, Friesland en Drenthe, onze eigen Afdelingen 10 en 11. Deze twee Afdelingen werken al op verschillende gebieden samen en morgen verwachten ze in Sittard tussen de 50.000 en 60.000 duiven te lossen. Het is een concours van Jongen duiven en Natour tezamen. Ik wens alle deelnemers een fijne vlucht. Wie gaat de 1e pakken? Spannend!

Iedereen een fijn weekend toegewenst!


Ben Geerink, voorzitter

 


Op de poll van afgelopen week hebben 1.372 reacties ontvangen. Het resultaat is als volgt:Conclusie
Het merendeel van de respondenten vindt dat drastische maatregelen nodig zijn. Toch is dit geen unanieme mening. Bijna 15% van de respondenten is het namelijk absoluut oneens met deze stelling.

Zoals in het voorwoord al wordt aangegeven door voorzitter Ben Geerink bekijkt het NPO Bestuur hoe men de resultaten van de wekelijkse poll, kan benutten. 

 
 De poll van deze week luidt: 

Wat vindt u van het concept landelijk vliegprogramma 2021?

Het concept vliegprogramma en de uitgangspunten kunt u via het artikel onder deze poll bekijken.

Hoe werkt het? 

 • klik op onderstaande groene button
 • beantwoord de vraag 
 • klik op 'versturen'

Het resultaat
Volgende week ziet u in ODH het resultaat van de poll. 

 

Geef uw mening
 

NPO BESTUUR
Landelijk vliegprogramma 2021


Hoewel het nog ver weg lijkt, is er al hard gewerkt aan het vliegprogramma van 2021. Vorige week hebben we in ODH uitgebreid aandacht besteed aan dit onderwerp. Komende weken kunt u via onderstaande buttons de uitgangspunten en de eerste versie van het vliegprogramma 2021 downloaden als pdf. 

 

Landelijk vliegprogramma 2021 (concept)
Uitgangspunten landelijk vliegprogramma 2021
 

SAMENWERKING
Gezamenlijke lossing Jong en Natour uit Sittard van de afdelingen 10&11 – zaterdag 5 september 2020
 

Aankomende zaterdag zullen de afdelingen 10 en 11 hun jonge duiven en Natour duiven gezamenlijk lossen bij het voetbalstadion van Fortuna Sittard aan de Parijsboulevard in Sittard. De afdelingen 10 en 11 hebben afgelopen winter initiatieven ontplooid om te onderzoeken op welke manieren er kan worden samengewerkt in het vervoer. Daarnaast willen beide afdelingen de gezamenlijke vluchten analyseren om te zien welk effect samen lossen heeft op uitslagen en spelplezier.

De leden van beide afdelingen hebben afgelopen winter toestemming gegeven om de komende vlucht vanaf Sittard daarvoor te gebruiken. Dat betekent dat er dit weekend een van de grootste lossingen ooit in Nederland in het verschiet ligt: er zullen om en nabij 50.000 duiven op exact hetzelfde tijdstip het luchtruim kiezen en hun terugreis naar het noorden maken. Afstand midden afdelingen is ongeveer 200 km. De afdelingen zijn samen ongeveer 100 km diep en 100 km breed.

Voor de samenwerking in vervoer zijn voor aanvang van het seizoen de volgende onderwerpen besproken:
· Hoe ziet het wagenpark er nu uit
· Wat zijn de overeenkomsten tussen de afdelingen als het gaat om het vervoer
· Wat zijn de verschillen tussen de afdelingen als het gaat om het vervoer
· Wat zijn de voordelen van de samenwerking op dit gebied
· Wat zijn de nadelen van de samenwerking op dit gebied
· Hoe zou het vervoer ingeregeld worden als er blanco konden worden gestart

Door te kiezen voor gelijke losplaatsen ontstaan er combinatiemogelijkheden voor het vervoer. Met name dit seizoen als het gaat om de vluchten waarvan de duiven op de donderdagavond worden ingekorfd, is er tijd voor overladen en bijladen van manden in elkaars containers. Dit heeft al meerdere malen geresulteerd tot het uitsparen van een container.

Tegelijkertijd is er de behoefte om de effecten te meten van lossingen op de kortere afstanden. Er is een speciale commissie die het verloop van de vlucht gaat analyseren. Daarvoor is o.a. een speciale tool https://www.friesland96.nl/nieuws/gis-tool beschikbaar die met ondersteuning van het NPO door een ICT-bedrijf is ontwikkeld. De huidige ervaringen van het gezamenlijk lossen zijn dat de concoursen een veel meer spreiding van (kop) duiven geeft.

Het NPO bestuur is enthousiast over deze aanpak en de initiatieven die de afdelingen 10 en 11 ondernemen op het vlak van samenwerking. Zeker in een tijd van teruglopende ledenaantallen zal een verdergaande samenwerking tussen afdelingen niet uitgesloten moeten worden.

 

NPO BESTUUR
Conceptagenda Ledenraad 28 november 


Onlangs hebben we de datum voor de Ledenraad bekend gemaakt: 28 november 2020. Ook hebben we aangegeven dat we u vóór 28 augustus informatie geven over bestuursvoorstellen of voorstellen die op dit moment al ingediend zijn door Afdelingen, Secties, Platforms of (minimaal twee) afgevaardigden NPO.

Hieronder vindt u de conceptagenda: Voorlopige agenda Ledenraad zaterdag 28 november 2020
Locatie: Zaal Verploegen, Woezikestraat 100, 6604 CM  Wychen
Tijdstip: 10.00 uur

 

1. Opening door de voorzitter   10.00 uur
2. Appèl van afgevaardigden   10.05 uur
3. Terugblik op seizoen 2020 bespreekpunt 10.15 uur
4. Hitteprotocol bespreekpunt 10.30 uur
5. IWB bespreekpunt 11.00 uur
6. Nationaal Vliegprogramma 2021 ter stemming 11.15 uur
7. Nieuwe opzet Nationale concoursen ter stemming 12.00 uur
8. Lunchpauze   12.30 uur
9. Kampioenschappen en eerlijk spel ter stemming 13.15 uur
10. Losplaatsen beleid ter stemming 13.45 uur
11. Verkiezing NPO Bestuur ter stemming 14.15 uur
12. Beleidsplan NPO bespreekpunt 14.30 uur
13. Bestuursmodel NPO ter stemming 15.00 uur
14. Meerjarenbegroting en begroting 2021 bespreekpunt 15.15 uur
15. ECS Update bespreekpunt 15.30 uur
16. Rondvraag   15.45 uur
17. Sluiting   16.00 uur
 

NPO BESTUUR 
Vergaderstukken Ledenraad

 
De volgende discussie notities zijn ter voorbereiding van de Ledenraad van 28 november: 
 

6. Nationaal Vliegprogramma 2021
7. Nieuwe opzet Nationale concoursen
10. Losplaatsen beleid
13. Bestuursmodel NPO
15. ECS update
 

LADIES LEAGUE 
Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden: verslag vlucht Roye Uitslagen Ladies League Samenspel Zuid Hollandse Eilanden
 
Uitslagen Nationaal en Sectoraal op website NPO
 

NPO BUREAU
Gezocht: eigenaar


We zijn op zoek naar de eigenaar van duif met ringnummer NL 2013-1718597. Bent u of kent u de eigenaar? Neem contact op met het NPO Bureau.

 

 

NPO BUREAU
Nieuwsbrief 3 Giant Najaarsklassiekers 2020 


Door Simon Zeeman 

Via onderstaande link kunt u de derde nieuwsbrief van Giant Najaarsklassiekers 2020 lezen.

Nieuwsbrief 3 Giant Najaarsklassiekers
 

NPO BUREAU
Informatie voor ringadministrateurs over de ringbestellingen


De bestelperiode voor de vaste voetringen en chipringen 2021 is van 2 september t/m 10 september 2020. Op verzoek van onze liefhebbers en leveranciers is het mogelijk om wederom van bijna alle EC-leveranciers ook de bijbehorende chipringen te bestellen. Wij gaan ervan uit dat deze periode ruim voldoende is om de bestelling in te voeren.

Vanaf 2 september krijgt u het bestelformulier als u inlogt op https://mijn.duivensportbond.nl. Inloggen doet u met uw lidnummer en het door u gekozen wachtwoord. Weet u het wachtwoord niet meer, kies dan voor ‘wachtwoord vergeten’.
 
U kunt per liefhebber aangeven hoeveel vaste voetringen deze wil bestellen. De totale bestelling van de vereniging wordt afgerond op een 20-tal. De reden hiervan is dat de ringen door de leverancier worden verpakt in zakjes van 20 stuks. Voor 2021 kunt u zes soorten chipringen bestellen. Van al deze ringen is voorraad aanwezig. Is een ring uitverkocht, dan ontvangt u een andere soort.  

Voor vaste voetringen en chipringen geld voor 2021 bestel voldoende ringen en voorkom nabestellingen. De kosten voor nabestellingen worden verhoogd tot € 25,00 per nabestelling. Bij deze mail treft u een overzicht aan van alle ringen die voor 2021 besteld kunnen worden.

Het is mogelijk om via IDeal te betalen. Een machtiging afgeven kan ook, maar de voorkeur gaat uit naar IDeal. Dit houdt wel in dat op de rekening waarvan afgeschreven gaat worden, op het moment van bestellen voldoende saldo moet staan en u op het moment van bestellen toegang moet kunnen krijgen tot de rekening. Vanaf 2 september is de ledenadministratie gesloten. Dit houdt voor u in dat al wijzigingen moeten zijn gedaan. Daarna kunnen er voor enige tijd geen mutaties worden gedaan. Wij zullen proberen deze periode zo kort mogelijk te houden. De verenigingen dienen ervoor te zorgen dat de administratie voor 2 september op orde is.
 
Verenigingen die in de komende maanden op houden te bestaan, kunnen op twee manieren omgaan met de ringenbestellingen.

 1. De vereniging bestelt de ringen voor 2021 nog en ze leveren deze uit aan de leden na 1 januari 2021.
 2. Deze vereniging bestelt niet zelf de ringen voor 2021 maar de leden bestellen de ringen bij de toekomstige vereniging De toekomstige vereniging bestelt de ringen als reserveringen en zij worden later op naam gezet. Om extra werk te voorkomen dienen

Deze verenigingen zich af te melden bij het NPO Bureau.

Ladies League 2021
Ook in 2021 zal de Ladies League doorgaan. De ringenbestelling zal wel anders gaan. Ladies League ringen kunnen alleen besteld worden via de vereniging. Deze zullen in een aparte kolom op uw bestelformulier zichtbaar zijn. U dient deze ringen in eerste instantie niet op naam te bestellen. In de regel van de reserve ringen kunt u het totaal aantal per vereniging benodigde Ladies League ringen invullen. Dus beslist niet per lid invullen.

De ringen worden later op naam geregistreerd en dat kan de ringenadministrateur van de vereniging zelf doen. Hoe u de ringen op naam zet, wordt in een later stadium uitgelegd. Per deelnemer aan de Ladies League kunnen maximaal 25 ringen besteld worden.
 

Prijzen vaste voetringen en chipringen 2021
Instructies bestellen ringen 2021
 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar info@duivensportbond.nl. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 

Aanleveren artikel voor Op (de) Hoogte
 


INSTITUUT WEDVLUCHTBEGELEIDING

Het weer voor zaterdag 5 september

Een hoogtetrog passeert in de nacht en vroege ochtend het vlieggebied. Deze storing trekt van west naar oost over België en Nederland Het gevolg is zaterdag tot 08.00 uur a 09.00 uur lichte regen en buien over België en Nederland en een enkele bui in Noord-Frankrijk. Hierna verdwijnt de trog en de neerslag naar het oosten. In het zuidoosten van Nederland en in Oost-België kan de storing nog iets langer blijven slepen. Na trogpassage zaterdagochtend wisselend bewolkt met zon. In de ochtend gaat de wind van WZW naar west 3 Bft. Zondag blijft de wind in de westhoek met in de loop van de dag toenemende bewolking met in de middag weer lichte regenbuien.

Bron: I.W.B. ( 4 september / 12.15 uur)

 

COVID-19 WERKGROEP
Actuele protocollen 


De covid-19 werkgroep heeft recent de protocollen versie 3.0 gepubliceerd. Deze protocollen zijn nog steeds van kracht. U vindt de protocollen hieronder: 
 

Protocol 3.0 'Inkorven, vervoeren, lossen en afslaan tijdens de Coronacrisis'
Technische toelichting op versie 3.0 van het protocol en 'vraag en antwoord'
Alle informatie met betrekking tot duivensport en corona op een rij
 WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 
 

Wie lost waar
 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 3 september 2020


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 

Overzicht aangevraagde duplicaten
 

NPO BUREAU
Adverteren in Op (de) Hoogte 

Wekelijks verschijnt Op (de) Hoogte (ODH), de digitale nieuwsbrief van de NPO. Vrijdag einde dag wordt ODH verstuurd naar bijna 8.500 abonnees. Het is mogelijk om in ODH advertenties te plaatsen in de vorm van een banner. 

Een banner is een afbeelding met daarachter een hyperlink. Door op een banner te klikken, wordt een pagina geopend waar meer informatie over het geadverteerde te vinden is. Met een banner wordt de aandacht van de bezoeker getrokken. De banners in Op (de) Hoogte worden geplaatst tussen de artikelen in. Een banner in ODH is 800 pixels breed, de hoogte kan variëren van 190 tot 250 pixels.

Prijzen

 • 1 week: € 150,00
 • 3 weken: € 400,00
 • 6 weken: € 750,00

Interesse?
Stuur een kwalitatief goede (goed leesbare) afbeelding - die voldoet aan de eisen - per mail naar info@duivensportbond.nl. Geef aan:

 • welke link gekoppeld moet worden aan de banner
 • hoe vaak de banner geplaatst mag worden
 • op welke data de banner geplaatst moet worden 

Meer weten? Klik op onderstaande button.

Adverteren in Op (de) Hoogte
 

AGENDA

Activiteiten in het land


In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website vindt u geplande activiteiten en vergaderingen voor zover bekend. 

Geplande activiteiten en vergaderingen
 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150

info@duivensportbond.nl
Facebook
Twitter
Website
 
Copyright © 2020 Duivensportbond, All rights reserved.
You are receiving this email because you opted in via our website.

Ons mailing adres:
 
Duivensportbond
Papendallaan 60

Arnhem, 6816 VD

Netherlands


Add us to your address bookZelf bepalen hoe u de nieuwsbrief ontvangt?
pas uw voorkeuren aan or afmelden voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp