Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 28 augustus 2020 | week 35

Voorwoord


Ik wil graag beginnen met het bedanken van alle leden die afgelopen week hebben gereageerd op onze eerste poll. In totaal waren er maar liefst 1205 reacties op de stelling 'Het NPO bestuur stelt het welzijn van de duif centraal in haar beleid', met een score van bijna 80% met een 6 of hoger en zelfs 65% met een 8 of hoger is dat een mooie steun in de rug voor het bestuur. Het totale resultaat van deze poll vindt u iets verderop in deze editie. Natuurlijk is er ook deze week weer een poll. Degenen die vorige week hebben meegedaan weten hoe simpel het werkt, dus….. doe mee!

Verder in deze nieuwsbrief de voorlopige agenda van onze Ledenraad op 28 november a.s. Als bestuur zijn wij druk bezig om alle stukken af te ronden. Voor het bestuur zijn deze stukken de basis, die moet eerst helder en op orde zijn voor wij verder kunnen. Zie het als onze startdocumenten. Als wij het daarover eens zijn, kunnen wij ons buigen over de noodzakelijke vernieuwingen in onze sport. Alle stukken verschijnen tijdig in Op (de) Hoogte en Het Spoor der Kampioenen, zodat iedereen weet wat er aan de orde komt. Zo staat vandaag het voorstel voor de nieuwe opzet van de Nationale Concoursen volledig afgedrukt in deze editie. Het zou fijn zijn als er zoveel mogelijk leden meedenken en input geven aan de afgevaardigden van de Ledenraad. Wij gaan voor een gedragen en helder resultaat.

Het vliegseizoen loopt langzaam ten einde. Laten we hopen op nog een aantal mooie vluchten voor onze jonge duiven. Voor iedereen die meedoet veel succes. Geniet vooral van de thuiskomst van de duiven!


Ben Geerink, voorzitter

 De poll van deze week luidt: 


Vindt u dat er drastische maatregelen genomen moeten worden om de verliezen bij de jonge duiven te verminderen?


Hoe werkt het? 

 • klik op onderstaande groene button
 • beantwoord de vraag 
 • klik op 'versturen'

Het resultaat
Volgende week ziet u in ODH het resultaat van de poll. 

 

Geef uw mening
 


Op de eerste poll hebben we maar liefst 1205 reacties ontvangen. Een mooi resultaat voor de eerste poll. 

Het resultaat van de poll van vorige week:


Verreweg het grootste deel van de respondenten is van mening dat het welzijn van de duiven centraal wordt gesteld. Bijna 15% van de respondenten is het absoluut oneens met deze stelling.
 
 

NPO BESTUUR
Conceptagenda Ledenraad 28 november 


Onlangs hebben we de datum voor de Ledenraad bekend gemaakt: 28 november 2020. Ook hebben we aangegeven dat we u vóór 28 augustus informatie geven over bestuursvoorstellen of voorstellen die op dit moment al ingediend zijn door Afdelingen, Secties, Platforms of (minimaal twee) afgevaardigden NPO.

Hieronder vindt u de conceptagenda: 

 

NPO BESTUUR
Toelichting nieuwe opzet Nationale Concoursen


Inleiding
De NPO kent sinds jaar en dag Nationale en Sector concoursen. Waar deze wedstrijden het hoogtepunt van het seizoen dienen te zijn is er de laatste jaren sprake van een wat tanende belangstelling en onvoldoende beleving. Onvoldoende promotie en aandacht voor deze wedstrijden is een van de oorzaken, een overvolle vluchtkalender een andere. Dit voorstel is bedoeld om een ommekeer ten goede te bewerkstelligen en de Nationale vluchten een flinke oppepper te geven.

Uitgangspunt
Het NPO bestuur en de Ledenraad stellen vluchten vast die het predicaat Nationale vlucht krijgen. Dat hoeven niet altijd perse vluchten te zijn die op dezelfde losplaats in Nationaal verband worden gelost. De vluchten worden voor meerdere jaren vastgesteld, hebben een vaste datum in de vluchtkalender, krijgen een aansprekende naam en krijgen maximaal aandacht van de NPO, afdelingen, secties en media. Ook komen er goed herkenbare logo’s voor de Nationale en NPO Concoursen. Per nationale vlucht zijn er 4 winnaars, 1 per sector. In de media en OdH zal er niet alleen aandacht zijn voor de winnaar maar ook voor de top 10 en beste hokprestatie. Voor de vluchten zal er ook aandacht in OdH en media zijn door een voorbeschouwing, interviews met kanshebbers etc. Voor de Nationale vluchten met een gezamenlijke losplaats en lossing zal er speciale aandacht zijn voor de overall winnaar.

Alle duiven die worden ingekorfd voor de Nationale vluchten staan automatisch in het Nationale concours. Voor de vluchten met een gezamenlijke lossing (St Vincent, Issoudun, Bergerac) dient de liefhebber in een NIC in te korven. Voor de overige vluchten mag in eigen vereniging worden ingekorfd mits er 7 leden inkorven. Op alle Nationale vluchten is een mandenlijst verplicht. De winnaars van de vluchten mogen het predicaat Nationale winnaar voeren.

Alle duiven die worden ingekorfd voor de overige Sector vluchten staan automatisch in het Sector concours. Op de overige Sector vluchten is inkorven in een NIC niet verplicht. Men mag in eigen vereniging inkorven mits er 7 leden inkorven. Op alle Sector vluchten is een mandenlijst verplicht. De winnaars van deze vluchten mogen het predicaat NPO winnaar voeren.

De Secties hebben mede de taak om “hun” vluchten te promoten en interessant te maken. Dat kan op meerdere manieren. Publicitair kan het via OdH, media zoals het Spoor en mail lijsten. Ook kun je de vluchten interessant maken door bijvoorbeeld grote hoofdprijzen te vervliegen. Het prijzenpakket kan extra aantrekkelijk gemaakt worden door het zoeken van sponsors per spelsoort. De eerste sponsors hebben zich al gemeld. Ook kan er een klassement worden opgemaakt per spelsoort en per duif. De Ladies League kan gekoppeld worden aan deze vluchten. Je kunt een breed publiek betrekken bij de vluchten door het buddy systeem. Daarbij worden duiven nationaal of lokaal toegewezen aan niet duivenliefhebbers. Kortom de vluchten bieden een scala aan mogelijkheden voor interessant spel, spel plezier en het op een positieve manier uitdragen van de duivensport. En uiteraard hoort bij dit alles een stijlvolle prijsuitreiking.


Commissie Nationale Concoursen
Het NPO bestuur overweegt een Commissie Nationale Concoursen op te richten waarbij het uitgangspunt is dat de Secties hun bijdrage leveren aan deze commissie.

Samenwerking met het Spoor der Kampioenen
Het Spoor is bereid samen te werken om zo de Nationale vluchten optimaal te promoten. De bijdrage van het Spoor zal bestaan uit het vooraf promoten van de vlucht in het blad en online, het maken van de reportages van de winnaars en het plaatsen van de reportages in het blad, online en in OdH. De bijdrage van het NPO zal bestaan uit het verlenen van het predicaten Nationaal en NPO, promotie van de vlucht in ODH en het zorgen voor film impressies van de winnaars. Deze film impressies zijn vervolgens beschikbaar op de site van de NPO en het Spoor. Naast de reportage van de winnaar besteedt het Spoor ook aandacht aan beste hokprestatie (Grootmeester) en winnaars per afdeling.


Wat levert dit alles op
a. Een beperkt aantal goed herkenbare vluchten met het predicaat Nationaal.
b. De Nationale vluchten zijn onderdeel van het Nationaal vliegprogramma.
c. Voor iedere spel discipline zijn er Nationale vluchten.
d. Het gaat niet om meer vluchten maar om de vluchten die we organiseren attractiever te maken en de winnaars en liefhebbers welke goed presteren de eer te geven die ze toekomt.
e. De Secties Marathon, Dagfond , Vitesse/Midfond en Jong richten zich op “hun Nationals” om ze attractief en herkenbaar te maken. De beste ideeën gaan we delen.
f. Optimale promotie van de Nationale vluchten voor en na de vlucht.
g. Een ieder (NPO , Secties, Afdelingen, Spoor) werkt samen en doet waar hij of zij goed in is.

Het NPO bestuur ziet bovenstaande als een stap om onze sport attractiever te maken voor alle liefhebbers. Deze discussie nota gaat het NPO bestuur bespreken met de Secties en Afdelingen. Ook de liefhebbers zullen we naar hun mening vragen via het online “polling”’ tool in OdH.

Laten we de handschoen oppakken en onze sport nog attractiever maken. Als we het goed doen dan zal over onze Nationale vluchten met ontzag en bewondering worden gesproken in binnen- en buitenland. En het belangrijkst van alles, we beleven er zelf meer plezier aan.


Het NPO bestuur

 

NPO BESTUUR
Landelijk vliegprogramma 2021


Hoewel het nog ver weg lijkt, is er al hard gewerkt aan het vliegprogramma van 2021. Vorige week hebben we in ODH uitgebreid aandacht besteed aan dit onderwerp. Komende weken kunt u via onderstaande buttons de uitgangspunten en de eerste versie van het vliegprogramma 2021 downloaden als pdf. 

 

Uitgangspunten landelijk vliegprogramma 2021
Landelijk vliegprogramma 2021 (concept)
 

WEDSTRIJDEN
Winnaars Golden Classic Marathon 2019/2020 bekend 

 
Door P.V. De Luchtbode uit Hendrik-Ido-Ambacht, organisatorGolden Classic Marathon

Dick en John Bakker uit Poortugaal zijn de trotse overwinnaars van de 2e Golden Classic Marathon 2020 van het concours vanuit Bergerac van 14 augustus. ‘Voetsie 192’wint deze zware vlucht die onder tropische omstandigheden werd vervlogen. Ze werd op de verkoop van de Golden Classic Marathon (Kweker-Speler competitie) in maart 2019 aangekocht voor € 100,-.


Samen met de kwekers gebr. Voets uit Rotterdam mogen ze € 3.000,- verdelen. € 1.500,- voor Dick en John en € 1.500,- voor gebr. Voets. De vader van deze duif komt van Ton Pot uit zijn succesvolle Dirk Pals duiven. De moeder is gekweekt door Gebr. De Zwart uit Delft, soort Cees van der Laan.


Het relaas van John
Ik doe samen met Jaco de Bruijn en Willem Seton mee aan de GCM voor de fond en de jonge duiven en af en toe aan een 1-hoks-race. Willem en Jaco hebben de jongen gekocht, ik kwam later. Eerst was de naam ‘Foetsie’ , maar nu wordt het ‘Voetsie’. Het duifje is een duivin en is in het begin even weggeweest. Toen ze terugkwam is ze tegen een andere duivin aangelopen en is tot en met Blois 14 dagen voor Bergerac mee geweest. Ze zat met Bergerac op een jong van een week.

Wout van der Berg en Henk Verheij uit Hendrik-Ido-Ambacht winnen het zilver met de ‘118’, ze mogen € 1400,- verdelen. De 3e prijs, € 700,- gaat naar José en Frans Belleter uit Nispen, de duif werd gekweekt door J. & Ad van Breugel uit Vught. De 4e prijs gaat naar Wout van der Berg met een duif van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit Veenendaal. De 5e en laatste prijs, € 350,- gaat naar Nico Duindam uit Noordwijkerhout gekweekt door Walter Verheij Hendrik-Ido-Ambacht.

In verband met Covid-19 hebben we dit jaar geen verkoop kunnen organiseren. We zijn nog aan het nadenken hoe we volgend jaar toch een competitie op kunnen zetten, dit keer niet met aangeschafte duiven, maar met eigen duiven die van te voren opgegeven moeten worden.
Heb je een idee, kom ermee!

 
Uitslagen Nationaal en Sectoraal op website NPO
Uitslagen Ladies League op website NPO*
*Momenteel wordt er gewerkt aan de standen. Zodra deze volledig zijn, worden ze gepubliceerd. 
 

NPO BUREAU
In memoriam Ben Werink 


Op woensdag 26 augustus is Ben Werink op 87-jarige leeftijd overleden. Ben Werink was eind jaren 90 secretaris van de NPO. Verder heeft hij lange tijd bestuursfuncties uitgeoefend in de vereniging en was hij jarenlang centrumleider voor de nationale concoursen. Vanwege zijn verdienste voor de duivensport heeft Ben de Gouden Speld van Verdienste ontvangen van de NPO.

Wij wensen de familie veel sterkte bij dit verlies.

Bestuur NPO

 

NPO BUREAU
Nieuwsbrief 2 Giant Najaarsklassiekers 2020 


Door Simon Zeeman 

Via onderstaande link kunt u de 2e nieuwsbrief van Giant Najaarsklassiekers 2020 lezen. 
 

Nieuwsbrief 2 Giant Najaarsklassiekers
 

NPO BUREAU
Informatie voor ringadministrateurs over de ringbestellingen


De bestelperiode voor de vaste voetringen en chipringen 2021 is van 2 september t/m 10 september 2020. Op verzoek van onze liefhebbers en leveranciers is het mogelijk om wederom van bijna alle EC-leveranciers ook de bijbehorende chipringen te bestellen. Wij gaan er vanuit dat deze periode ruim voldoende is om de bestelling in te voeren.

Vanaf 2 september krijgt u het bestelformulier als u inlogt op https://mijn.duivensportbond.nl. Inloggen doet u met uw lidnummer en het door u gekozen wachtwoord. Weet u het wachtwoord niet meer, kies dan voor ‘wachtwoord vergeten’.
 
U kunt per liefhebber aangeven hoeveel vaste voetringen deze wil bestellen. De totale bestelling van de vereniging wordt afgerond op een 20-tal. De reden hiervan is dat de ringen door de leverancier worden verpakt in zakjes van 20 stuks.
Voor 2021 kunt u zes soorten chipringen bestellen. Van al deze ringen is voorraad aanwezig. Is een ring uitverkocht, dan ontvangt u een andere soort.  

Voor vaste voetringen en chipringen geld voor 2021 bestel voldoende ringen en voorkom nabestellingen. De kosten voor nabestellingen worden verhoogd tot € 25,00 per nabestelling.
Bij deze mail treft u een overzicht aan van alle ringen die voor 2021 besteld kunnen worden.

Het is mogelijk om via IDeal te betalen. Een machtiging afgeven kan ook, maar de voorkeur gaat uit naar IDeal. Dit houdt wel in dat op de rekening waarvan afgeschreven gaat worden, op het moment van bestellen voldoende saldo moet staan en u op het moment van bestellen toegang moet kunnen krijgen tot de rekening.
Vanaf 2 september is de ledenadministratie gesloten. Dit houdt voor u in dat al wijzigingen moeten zijn gedaan. Daarna kunnen er voor enige tijd geen mutaties worden gedaan. Wij zullen proberen deze periode zo kort mogelijk te houden. De verenigingen dienen ervoor te zorgen dat de administratie voor 2 september op orde is.
 
Verenigingen die in de komende maanden op houden te bestaan, kunnen op twee manieren omgaan met de ringenbestellingen.

 1. De vereniging bestelt de ringen voor 2021 nog en ze leveren deze uit aan de leden na 1 januari 2021.
 2. Deze vereniging bestelt niet zelf de ringen voor 2021 maar de leden bestellen de ringen bij de toekomstige vereniging De toekomstige vereniging bestelt de ringen als reserveringen en zij worden later op naam gezet. Om extra werk te voorkomen dienen

Deze verenigingen zich af te melden bij het NPO bureau.

Ladies League 2021
Ook in 2021 zal de ladies league doorgaan. De ringenbestelling zal wel anders gaan. Ladies league ringen kunnen alleen besteld worden via de vereniging. Deze zullen in een aparte kolom op uw bestelformulier zichtbaar zijn. U dient deze ringen in eerste instantie niet op naam te bestellen. In de regel van de reserve ringen kunt u het totaal aantal per vereniging benodigde ladies league ringen invullen. Dus beslist niet per lid invullen.

De ringen worden later op naam geregistreerd en dat kan de ringenadministrateur van de vereniging zelf doen. Hoe u de ringen op naam zet zal in een later stadium worden uitgelegd.  Per deelnemer aan de Ladies League kunnen maximaal 25 ringen besteld worden.
 

Prijzen vaste voetringen en chipringen 2021
Instructies bestellen ringen 2021
 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar info@duivensportbond.nl. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. 

Aanleveren artikel voor Op (de) Hoogte
 


INSTITUUT WEDVLUCHTBEGELEIDING

Het weer voor zaterdag 29 augustus en zondag 30 augustus
 

De (onweers)buien op de trog boven Nederland vrijdagmiddag en vrijdagavond trekken weg. In de nacht naar zaterdag veel bewolking boven zee maar boven land weinig bewolking en waarschijnlijk droog. In de loop van de ochtend komt de bewolking en buien van zee over land. Het eerst en de meeste neerslag over zuid- en midden-België. Zaterdag overdag in de kustprovincies ook buien van zee. In het oosten van het vlieggebied waarschijnlijk lang droog en gunstiger omstandigheden. Op zaterdag is de wind west en op zondag uit noordelijke richtingen . Zondag opnieuw regenachtig met de lagedrukkernen voor de kust. Alle weervoorspellers geven aan dat het een situatie is waarin tijd en plaats van de gebeurtenissen zeer moeilijk zijn te voorspellen.


Bron: I.W.B. ( 28 augustus 2020 / 16.00 uur)

 

COVID-19 WERKGROEP
Actuele protocollen 


De covid-19 werkgroep heeft recent de protocollen versie 3.0 gepubliceerd. Deze protocollen zijn nog steeds van kracht. U vindt de protocollen hieronder: 
 

Protocol 3.0 'Inkorven, vervoeren, lossen en afslaan tijdens de Coronacrisis'
Technische toelichting op versie 3.0 van het protocol en 'vraag en antwoord'
Alle informatie met betrekking tot duivensport en corona op een rij
 WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 
 

Wie lost waar
 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 26 augustus 2020


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 

Overzicht aangevraagde duplicaten
 

NPO BUREAU
Adverteren in Op (de) Hoogte 

Wekelijks verschijnt Op (de) Hoogte (ODH), de digitale nieuwsbrief van de NPO. Vrijdag einde dag wordt ODH verstuurd naar bijna 8.500 abonnees. Het is mogelijk om in ODH advertenties te plaatsen in de vorm van een banner. 

Een banner is een afbeelding met daarachter een hyperlink. Door op een banner te klikken, wordt een pagina geopend waar meer informatie over het geadverteerde te vinden is. Met een banner wordt de aandacht van de bezoeker getrokken. De banners in Op (de) Hoogte worden geplaatst tussen de artikelen in. Een banner in ODH is 800 pixels breed, de hoogte kan variëren van 190 tot 250 pixels.

Prijzen

 • 1 week: € 150,00
 • 3 weken: € 400,00
 • 6 weken: € 750,00

Interesse?
Stuur een kwalitatief goede (goed leesbare) afbeelding - die voldoet aan de eisen - per mail naar info@duivensportbond.nl. Geef aan:

 • welke link gekoppeld moet worden aan de banner
 • hoe vaak de banner geplaatst mag worden
 • op welke data de banner geplaatst moet worden 

Meer weten? Klik op onderstaande button.

Adverteren in Op (de) Hoogte
 

AGENDA

Activiteiten in het land


In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website vindt u geplande activiteiten en vergaderingen voor zover bekend. 

Geplande activiteiten en vergaderingen