Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 21 augustus 2020 | week 34

Voorwoord


Voor deze Op (de) Hoogte zijn er voldoende onderwerpen om iets over te schrijven. Ik start graag met aandacht voor onze jubilaris Frank Marinus. Frank was afgelopen week, 18 augustus om precies te zijn, 40 jaar in dienst bij onze NPO. Uiteraard is er door het bestuur en door zijn collega’s aandacht aan geschonken. Frank is voor de NPO een vaste waarde, en de man met ontzettend veel kennis die iedereen graag wil voorthelpen. Frank kan ook de nodige prachtige anekdotes vertellen over alles wat hij door de jaren heen heeft meegemaakt. Frank, bedankt voor jouw inzet voor de NPO, en voorlopig blijf je nog even onze wandelende encyclopedie! 
 
Afgelopen zondag was Bergerac het laatste Nationale concours van dit jaar. Het is een pittige maar faire vlucht geworden met de volgende winnaars Fam. Jacobs, Beek (sector 1), J. Burggraaf, Krimpen a/d Lek (sector 2), H. Zwiers, Den Ham (Nationaal winnaar) en D. Kreileman, Nieuwleusen (sector 4). Winnaars van harte gefeliciteerd met deze topprestatie, geniet er van.
 
Vorige week heb ik het al aangegeven, wij zijn er klaar voor, en gaan starten met wekelijkse polls. Iedere week een stelling waar u van mag aangeven wat u er van vindt. Het geeft ons als bestuur inzicht in wat er leeft in het land. Dat krijgt extra waarde naar mate er meer leden meedoen aan de poll. Het kost minder dan één minuut om uw mening kenbaar te maken. Het gaat over onze eigen hobby waar we elke dag tijd steken en er alles aan doen om onze duiven zo goed mogelijk te verzorgen en in topconditie te krijgen. Baas op eigen hok zeg ik wel eens, dat is een groot goed. Door mee te doen aan de poll, levert u een bijdrage aan de ontwikkelingen van de duivensport in de toekomst. Volgende week in deze nieuwsbrief de resultaten van de stelling van deze week. Ik zie er naar uit!

Ben Geerink, voorzitter

 

 

Frank Marinus: 40 jaar NPO


  

 In de vorige editie van ODH kondigden we het al aan. We gaan regelmatig in Op (de) Hoogte een poll plaatsen over een onderwerp dat leeft en als NPO Bestuur, Secties/Platforms horen we graag wat onze lezers er van vinden.
 

De vraag van deze week:

Het NPO Bestuur stelt het welzijn van de duif centraal in haar beleid. Bent u het daar mee eens?

Hoe werkt het? 

 • klik op onderstaande groene button
 • beantwoord de vraag 
 • klik op 'versturen'

Het resultaat
Volgende week ziet u in ODH het resultaat van de poll. 

 

Geef uw mening
 

NPO BESTUUR
Landelijk vliegprogramma 2021


Hoewel het nog ver weg lijkt, is er al hard gewerkt aan het vliegprogramma van 2021. Via onderstaande buttons kunt u de uitgangspunten en de eerste versie van het vliegprogramma 2021 downloaden als pdf. 

Uitgangspunten

 • Uniformiteit en daarbij dus voor iedere liefhebber gelijke kansen.
 • Minder vluchten dan seizoen 2019, om daardoor zowel de liefhebbers als de vrijwilligers minder te belasten.
 • Voldoende mogelijkheden tot spel(vreugde) voor de disciplines zoals vertegenwoordigd door de secties.
 • Opbouwmogelijkheden voor iedere speldiscipline
 • In verband met de logistiek de ruimte om bij uitzondering op zondag te kunnen concoursen, zoals gebruikelijk bij sommige Afdelingen.
 • De 6e Dagfond vlucht overlaten aan invulling Afdelingen, waarbij samenwerking om tot sectorlossing te komen de voorkeur heeft.
 • Eerste vluchten voor de jonge duiven zijn wedvluchten, om daarmee ook de deelname te bevorderen en door de beperkte afstanden voldoende instapmogelijkheden.
 • Natour in stand houden als spelmogelijkheid voor oude en jonge (opleer) duiven.

Afspraken

 • Start officiële vliegseizoen 10/11 april. Einde officiële vliegseizoen 11/12 september.
  • Vitesse vluchten, 5 van de 6 tellen. Start Vitesse 10/11 april. Einde Vitesse 5/6 juni.
  • Midfond vluchten, 6 van de 7 vluchten tellen. Start Midfond 8/9 mei. Einde Midfond 10/11 juli.
  • Dagfond vluchten, 5 van de 6 vluchten tellen. Start Dagfond 22/23 mei. Einde Dagfond 31 juli/1 aug.
  • Marathon vluchten starten op vrijdag 11 juni met de vlucht St. Vincent. Er tellen 3 vluchten voor het duifkampioenschap en 4 van de 5 voor het hokkampioenschap.
  • Jonge duiven programma start 3/4 juli. Einde Jonge duiven programma 11/12 september. Voor het kampioenschap tellen 6 van de 8 vluchten in de periode van 24/25 juli tot 11/12 september.
 • Kilometergrenzen per categorie op de minimale afstand per Afdeling/Sector bij de berekening van de Nationale Kampioenschappen.
  • Vitesse              100 tot 350 kilometer *
  • Midfond             300 tot 500 kilometer *
  • Dagfond             500 tot 750 kilometer *
  • Marathon           vanaf 700 kilometer
  • Jonge duiven     minimale afstand 100 kilometer en maximale afstand rekening houdend met de losplaatsen genoemd in het NPO
   Wedvluchtreglement.
 • Voor de Olympiade tellen respectievelijk minimumafstanden van 100, 300 en 500 km met 5% marge. Vluchten onder de 95, 285 en 475 km tellen dus niet meer voor die discipline voor de Olympiade, eventueel wel voor een andere discipline.
 • Alleen de vluchten welke tellen voor het Nationaal kampioenschap tellen ook voor de Olympiade.
 • Op de jonge duiven vluchten zijn alleen jonge duiven toegestaan.
 • Als de duiven niet op de geplande losplaats gelost kunnen worden (een zogenaamde terugvlucht) dan blijven de bovengenoemde minimale afstanden van kracht, om de vlucht mee te laten tellen voor het betreffende kampioenschap.
 
Uitgangspunten landelijk vliegprogramma 2021
Landelijk vliegprogramma 2021 (concept)
 

WEDSTRIJDEN
Winnaars Bergerac op een rij


Winnaar Bergerac Sector 1: Fam. Jacobs (Beek)

Winnaar Bergerac Sector 2: J. Burggraaf jr. (Krimpen a/d Lek)


Winnaar Bergerac Sector 3/Nationaal winnaar: Harold Zwiers (Den Ham)

foto: Falco Ebbben


Winnaar Bergerac Sector 4: D. Kreileman (Nieuwleusen)Film met dank aan Falco Ebben
 

WEDSTRIJDEN
Uitslagen Nationaal/Sectoraal

Uitslag Bergerac sector 1
Uitslag Bergerac sector 2
Uitslag Bergerac sector 3
Uitslag Bergerac sector 4
Uitslag Bergerac Nationaal
 

Deze zomer verschijnt ODH op de volgende data:
 • week 35 - vrijdag 28 augustus - aanleveren kopij voor donderdag 27 augustus 17.00 uur
Aanleveren kopij Op de Hoogte
 

IN DE MEDIA
Liefhebber Marcel Buijsse (Oostburg) aan tafel bij Scheldemondig
 

Deze week scoof Marcel Buijsse aan tafel bij het praatprogramma Scheldemondig. Dit programma stond in het teken van passie. Marcel vertelt over zijn passie: de duivensport.

Marcel Buijsse aan tafel bij Scheldemondig
 


INSTITUUT WEDVLUCHTBEGLEIDING

Het weer voor komend weekend 
 

Vandaag, vrijdag, nog hoge temperaturen maar dit gaat verdwijnen. Het koufront ligt over Oost-Nederland en trekt heel langzaam naar het oosten. Aan het eind van de middag verlaat het front het zuidoosten van het land.

In de nacht opklaringen maar op de nadering van een N/Z geörienteerd (occlusie)front neemt de bewolking zaterdagochtend snel toe  De warmte is dan verdwenen en wordt het weer wisselvallig, met aan het einde van de ochtend en in de middag enkele buien. De wind gaat achter het koufront naar zuidwest. 

In het binnenland matig tot 4 Bft. en aan de kust tot vrij krachtig 5 Bft. Zaterdag later op de dag draait de wind naar west. Zondag ook wisselvallig weer net als zaterdag met zon, wolken en enkele buien.

Zondag ook wisselvallig weer met max. temp. van 19 graden. Het wordt 6/8 tot 7/8 bewolkt. Verder meer buien dan op zaterdag, mogelijk met onweer.  Moeilijk te voorspellen waar die gaan vallen maar in het noorden van het vlieggebied meer buien dan in het zuiden. In de ochtend nog vrijwel droog maar na 11.00 uur en naar de middag toe toenemend buiig. Wel gaat de vrij krachtige wind afnemen naar 3-4 Bft.


Bron: I.W.B. ( 21 augustus 2020 / 10.45 uur)

 

COVID-19 WERKGROEP
Actuele protocollen 


De covid-19 werkgroep heeft recent de protocollen versie 3.0 gepubliceerd. Deze protocollen zijn nog steeds van kracht. U vindt de protocollen hieronder: 
 

Protocol 3.0 'Inkorven, vervoeren, lossen en afslaan tijdens de Coronacrisis'
Technische toelichting op versie 3.0 van het protocol en 'vraag en antwoord'
Alle informatie met betrekking tot duivensport en corona op een rij
 

LADIES LEAGUE
Uitslagen Ladies League vluchten op een rij  

Uitslagen Ladies League
 

LADIES LEAGUE
Samenspel Zuid Hollandse Eilanden: terugblik op Chateauroux


door Sonja Hagens


Afgelopen zaterdag, 15 augustus, werd de laatste vlucht vervlogen voor de duiven van 2019 in de Ladies League competitie van het Samenspel. Er waren niet zo veel duiven voor deze dagfond vlucht vanuit Chateauroux. Zestien duiven werden er ingekorfd door vijf dames. De duiven werden zaterdagochtend om 08.00 uur gelost met zonnig weer.
 
Marlien van den Bos (Middelharnis) wint eerste prijs
Een afstand van 577 km. wist de duif van Marlien van den Bos uit Middelharnis te overbruggen in 7 uren en 29 minuten. De NL19-7001491 landde nl. om exact 15.29.50 uur op de klep, en Marlien wint hiermee de eerste prijs. De “491” hield een snelheid aan van 1283 m/m. Marlien komt uit een echte duivenfamilie, haar vader Dies Melissant had ook duiven en haar man Kees en zoon Richard doen het ook prima in de duivensport!

Marlien is zelf duivenmelkster sinds 2017 en ze zit ook in het comité van de Ladies League. Deze winnende duif is een vrouwtje die Marlien heeft gekweekt uit stamduiven van haar zoon Richard. Marlien wint prijs 1 en 4 in de Ladies League en de tweede en derde prijs waren voor Jozien Wijnties uit Oudenhoorn.
 
De ereprijzen van deze week:
Prijs  1: Marlien van den Bos - Middelharnis   Bon Hartje Holland, Ouddorp
Prijs  3: Jozien Wijnties – Oudenhoorn           Bon DA Hisschemoller, Middelharnis
 
Alle prijswinnaars, van harte gefeliciteerd!

Einduitslag Ladies League Kampioenschap oude duiven
 

LADIES LEAGUE
Verslag afdeling 10: Jonge duivenvlucht met mooie prestaties

door Marjolein Popken

Afgelopen zarerdag jonge duivenvlucht nummer drie. Na een week met zeer hoge temperaturen en daarna onweer in de lucht, was het even spannend of de jongen los konden, maar het kon doorgaan.

Het was een zware vlucht voor de jongen, maar in Gramsbergen viel er een duif, die wellicht zich goed voelt bij deze omstandigheden. Deze duif is de 20-7021868 van Lianne Slot. Om 15.09.21 viel 'ie op de klep, met een metersnelheid van ruim 1239 mpm. Later blijkt dat dit een ruime overwinning is, door met ruim 24 meter los te liggen! Een klasse prestatie, niet alleen van de duif, maar ook van Lianne. Haar tweede overwinning bij de jonge duiven dit seizoen, klasse! 

Op plek 2 én 3 ook zeer knap gedaan, Lijsje Veldman. Voor de 2e keer dit seizoen een 2e en 3e plek bij de jonge duiven. Ditmaal met de 20-7025238, die om 15.08.43 binnenkwam, met een metersnelheid van ruim 1215 mpm. Twee seconden later viel ook de tweede Ladies duif bij de familie Veldman, de 20-7025237, die het podium compleet maakt. De 20-7025238 van Lijsje, pakte op de eerste jonge duivenvlucht ook al een tweede plek, mooie prestatie.

Allen, gefeliciteerd!

Uitslag Ladies Leaguevlucht Tongen (J32)
 

LADIES LEAGUE
Kring 3: Derde Ladies Leaguelvucht gewonnen door Yolanda Thiele

door Linda Janssen

De 3e en laatste vlucht in deze competitie is afgerond. Wij gaan ons opmaken voor de eindstand met de generale kampioenen en de asduif. Volgende week volgen dus alle eindstanden! Iedereen is erg enthousiast, ook omdat er iedere vlucht weer andere winnaars waren. Van de 34 deelneemsters zijn er maar liefst 12 in de prijzen gevallen. Wij hopen dat wij, gezien de landelijke maatregelen, in november een prijsuitreiking kunnen organiseren. Dat wordt later bekeken. 

Afgelopen zaterdag 15 augustus 2020 was het dan zo ver. De derde en tevens laatste Ladies Leaguevlucht voor 2020 van Kring 3 afdeling Noord-Holland werd vervlogen vanuit Quiévrain België. De duiven werden gelost om 10.30 uur, de wind was variabel en de duiven hadden volgens de lossingfunctionarissen een goed vertrek.


Winnares Ladies Leaguevlucht Quiverain:Yolanda Thiele

De spanning was te snijden rond 13.00 uur, de tijd dat de duiven konden arriveren want wie zou de snelste lady duif op deze laatste vlucht constateren? En ja hoor, daar was er één, hoog uit de lucht vallend als een steen, even op de nok van het hok en direct naar binnen, in de val zei mijn vader al “dat is een vroege Lady”.

Even kijken op de klok of ze wel geconstateerd was en daar stond het 13.13.23 uur de Holl. 20-7025824 en dat was wat later bleek de winnende tijd voor de eerste lady prijs. De “5824 is een jong van moederskant inteelt “kleine Dirk” rechtstreeks Gerard Koopman en van vaderskant Miss Olympic Sperwer x Olympiade Boy lijn Kleine Dirk x Galantos van Gerard Koopman via
Leo Heremans.

Yolanda Thiele won met deze derde vlucht een Rituals pakket. Winnares van de tweede prijs , een dinerbon t.w.v. € 100,00 was Corrie Thiele. En Ada van den Berge won de derde prijs: een chocolade verrassingsworkshop voor twee personen

Ladies gefeliciteerd met jullie prachtige prijzen.

Website Ladies League kring 3
 

WEDSTRIJDEN

Han Wildenborg wint en Herman ter Avest kan de pot op

door Thijs Boomkamp, secretaris De Vale Doffer Haaksbergen

 
Nadat vorige week de jonge duivenvlucht werd afgelast vanwege de hitte en het dierenwelzijn, konden de jonge duiven vrijdagavond 14 augustus weer worden ingemand voor een jonge duivenvlucht vanuit het Belgische Bierges.
 
Vol zelfvertrouwen togen de meeste liefhebbers dan ook naar het clublokaal om hun gevederde vrienden in te korven. Maar liefst 346 jonge duiven werden vrijdagavond ingezet door de elf leden van De Vale Doffer.
 
Deze vlucht had één van de sponsoren, Ben Scharenborg van Sanidrome, een speciale prijs beschikbaar gesteld, namelijk een spiksplinternieuwe toiletpot van Geberit t.w.v. ruim 150 euro. Wellicht hadden daarom de Haaksbergse duivenmelkers deze week extra vaak hun hok gekrabd of nog even het water ververst, want zo’n prijs win je natuurlijk niet elke vlucht.


Winnaar Han Wildenborg 

Nadat zaterdag 15 augustus de mist was opgetrokken, kregen de duiven om 11.15 uur het startsein. Het werd door de drukkende hitte en de opkomende bewolking een pittig vluchtje. Maar de man die zijn jonge duiven enorm kan motiveren deed het ook vandaag weer. Precies 3 uur na de lossing stormde een klein duivinnetje om 14.15 uur het hok in bij jonge  duivenspecialist Han Wildenborg. Ze had de 216 kilometer hemelsbreed in drie uur overbrugd en dat leverde Han de eerste prijs en dus een mooie bos bloemen op.

Herman ter Avest had voor deze vlucht 50 duiven ingekorfd en zag zijn duif om 14.31 uur weerkomen. Op plek zes van de uitslag won hij de zo felbegeerde toiletpot. Enkele leden boden al aan deze pot ter plekke even te testen op functionaliteit, maar daar werd door Herman geen toestemming voor gegeven. Rudolf Temmink won op plek tien van de uitslag een boodschappenpakket, beschikbaar gesteld door Plus Veldmaat.

Op naar volgende week waar de jonge duiven voor het eerst de Franse grens aan gaan tikken.

 

WEDSTRIJDEN
Mannen van de lange adem hebben goed zitvlak nodig

door Thijs Boomkamp, secretaris De Vale Doffer Haaksbergen

Deze week stonden de laatste twee vluchten voor de oude duiven op het programma. Een dagfondvlucht vanuit Chateaudun, hemelsbreed 594 kilometer gelegen vanaf Haaksbergen en een overnachtvlucht vanuit Bergerac, hemelsbreed 934 kilometer vanaf Haaksbergen.
 
De duivenmelkers van De Vale Doffer hadden in hun hokken gekeken welke duiven er nog enigszins in de veren zaten, want de rui begint bij vele vogels al in te treden en dan worden dit soort afstanden voor de te kale duiven een oneerlijke strijd. Op zaterdag 15 augustus om 8.10 uur kregen de 57 duiven van De Vale Doffer samen met 15.000 andere duiven uit Friesland, Drenthe, Utrecht, Gelderland de vrijheid in Chateaudun. Uitgaande van een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur werden de eerste duiven rond 16.30 uur verwacht. Het duurde echter wat langer, want vanwege de hitte en een gesloten wolkendek maakten de duiven niet de snelheid die van ze werd verwacht.

Fondmannen Ingo Sievers en compagnon Kenneth waren het die wederom de eerste prijs in de wacht sleepten door hun duif om 17.40 uur te klokken.

Ook de slagroomtaart kon weer mee naar huis. Kort daarop klokte Rudolf Temmink om 17.47 ook zijn duif en als derde en vierde eindigden 2 duiven van Herman ter Avest. Bart Goering kreeg op plek 7 een boodschappentas gesponsord door Sanidrome Ben Scharenborg en Rudolf Temmink idem dito met zijn duif op plek 10.
 
Op zaterdag om 13.00 uur kregen ook nog een veertigtal marathonduiven Van De Vale Doffer de vrijheid in het welbekende Bergerac. Een nationale lossing met duiven uit heel Nederland die de warmte en de storingen in de lucht moesten trotseren. Bij een zogenoemde overnachtvlucht is het niet de bedoeling dat de duiven ’s avonds het thuishonk bereiken. Dat lukte hier ook zeker niet, want de duivenmelkers van De Vale Doffer moesten tot zondag 16.03 uur geduld hebben toen een duif van Mannes Pijffers zijn weg naar Haaksbergen had teruggevonden. Ook plek twee was voor eerdergenoemde liefhebber en het podium werd gecompleteerd door de clubman Andre Siegerink die zijn duif klokte om 19.03 uur. De bloemen voor plek één werden in ontvangst genomen door een erg tevreden Mannes Pijffers.

 

 

 WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 
 

Wie lost waar
 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 19 augustus 2020


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 

Overzicht aangevraagde duplicaten
 

NPO BUREAU
Adverteren in Op (de) Hoogte 

Wekelijks verschijnt Op (de) Hoogte (ODH), de digitale nieuwsbrief van de NPO. Vrijdag einde dag wordt ODH verstuurd naar bijna 8.500 abonnees. Het is mogelijk om in ODH advertenties te plaatsen in de vorm van een banner. 

Een banner is een afbeedling met daarachter een hyperlink. Door op een banner te klikken, wordt een pagina geopend waar meer informatie over het geadverteerde te vinden is. Met een banner wordt de aandacht van de bezoeker getrokken. De banners in Op (de) Hoogte worden geplaatst tussen de artikelen in. Een banner in ODH is 800 pixels breed, de hoogte kan variëren van 190 tot 250 pixels.

Prijzen

 • 1 week: € 150,00
 • 3 weken: € 400,00
 • 6 weken: € 750,00

Interesse?
Stuur een kwalitatief goede (goed leesbare) afbeelding - die voldoet aan de eisen - per mail naar info@duivensportbond.nl. Geef aan:

 • welke link gekoppeld moet worden aan de banner
 • hoe vaak de banner geplaatst mag worden
 • op welke data de banner geplaatst moet worden 

Meer weten? Klik op onderstaande button.

Adverteren in Op (de) Hoogte
 

AGENDA

Activiteiten in het land


In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website vindt u geplande activiteiten en vergaderingen voor zover bekend. 

Geplande activiteiten en vergaderingen
   

Data om niet te vergeten
 

Augustus

 • Vóór 28 augustus 2020 ontvangt u informatie over bestuursvoorstellen of voorstellen die evnetueel al ingediend zijn door Afdelingen, Secties, Platforms of (minimaal twee) afgevaardigden NPO ten behoeve van de Ledenraad van 28 november.

Oktober

 • Tot 3 oktober 2020 kunnen Afdelingen, Secties, Platformen en afgevaardigden NPO voorstellen indienen voor de Ledenraad van 28 november.
 • Tot 18 oktober 2020 kunnen wijzigingsvoorstellen ingediend worden voor de Ledenraad van 28 november.
 • Uiterlijk 30 oktober 2020 volgen de definitieve agenda en bijbehorende stukken voor de Ledenraad van 28 november. 

November

 • 28 november: Ledenraad, Zaal Verploegen (Wychen), start 10.00 uur