Op (de) Hoogte

NPO Nieuwsbrief, uitgave 7 augustus 2020 | week 32

Voorwoord


Jullie hebben in ons persbericht van gisteren kunnen lezen dat Jaap van Doormaal, Esther Noorderijk, Frederik Dekker en Willem van Breene hebben aangekondigd per direct hun bestuursfunctie neer te leggen. Helaas hebben zij deze conclusie getrokken om voor hen moverende redenen. Ik wil ze bedanken voor hun inzet voor de duivensport en ze plezier en succes wensen in onze sport.
 
Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen. Afgelopen woensdag hebben we overleg gehad met de bestuurders/vertegenwoordigers van de secties. Daarop terugkijkend mag ik constateren dat het een prettig en constructief overleg is geweest. Wat de beleidsnotitie betreft waren de belangrijkste conclusies:

 • De Secties zien voor zichzelf een toekomst en willen samen met het NPO Bestuur werken aan een goede invulling van die toekomst.
 • Voor een samenvoeging van Secties was geen meerderheid; men wil dus verder met de huidige secties.
 • De door het NPO Bestuur voorgestelde procedure voor het vaststellen van het vliegprogramma werd unaniem gesteund. Dus 15 oktober 2020 is het concept gereed.
 • Men heeft grote behoefte aan n vast aanspreekpunt of contactpersoon in het NPO Bestuur. Daar gaan wij invulling aan geven.

Wat betreft het meer betrekken van de leden bij de Secties waren de voornaamste conclusies:

 • Men heeft hoge verwachting van polling via O(d)H. Men staat te popelen om vanuit de Secties de leden om hun mening te vragen. Dit gaan wij zo spoedig mogelijk realiseren.
 • Online stemmen moet mogelijk gemaakt worden. Dit wordt opgepakt met de commissie Automatisering.
 • Per afdeling Sectie vertegenwoordigers benoemen werd als positief gezien. Dit gaan wij bespreken met de Afdelingen.
 • Een vertegenwoordiger van een vereniging laten stemmen namens de vereniging werd gezien als ongewenst.

Al met al een mooie opbrengst van de eerste meeting met de Secties. Ik wil de deelnemers van de Secties dan ook bedanken voor hun positieve bijdrage aan deze avond.
 
Het is al warm en het gaat nog warmer worden in het weekend, in het belang van het welzijn van onze duiven zijn er maar weinig wedvluchten. Het is niet anders. Rustig blijven, en zoek zo mogelijk een koel en fris plekje.


Ben Geerink, voorzitter

 

WEDSTRIJDEN
Let op! Vluchten oude duiven afgelastDe ervaringen na de lossing van de vlucht uit Bergerac hebben geleid tot het besluit om de vluchten met oude duiven van zaterdag 8 en zondag 9 augustus niet door te laten gaan.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE
Onderstaand bericht is op 7 augustus net voor 15.00 uur gepubliceerd op de NPO website:
Vandaag, vrijdag 7 augustus, zijn er duiven gelost van de afdeling 10 en 11 op een afstand van circa 250-300 km. Ondanks dat de vlucht vroeg is gelost is het verloop van die vluchten slecht.

Dit is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan atmosferische omstandigheden. Voor zaterdag en zondag worden soortgelijke omstandigheden verwacht. Als de condities al verbeteren, zal dat enige tijd duren waardoor we dan te maken krijgen met hitte.

Uit voorzorg en omdat het welzijn van onze duiven altijd op de eerste plaats komt, zijn alle nog geplande vluchten met oude duiven voor zaterdag 8 en zondag 9 augustus afgelast. De jonge duiven vluchten voor dit weekend waren al eerder afgelast.

In het hitteprotocol vindt u ook de instructies voor liefhebbers, vereniging en vervoerders in de vorm van handige kaarten.

http://www.wowd.nl/producten/hitteprotocol/
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit is bekend geworden nadat ODH was samengesteld. De artikelen die al waren opgenomen, zijn niet gewijzigd.

WEDSTRIJDEN
Wedvlucht Bergerac


Vandaag stond de Nationale wedvlucht DAX op het programma. Vanwege de verwachtte hitte in Frankrijk is deze vlucht ingekort tot Bergerac.

De duiven in Bergerac zijn gelost om 10:00. Het filmpje van de lossing is al te bekijken op de NPO website en via onderstaande button en afbeelding.

Lossing Bergerac
 

WEDSTRIJDEN
Wie wint ZLU wedvlucht Narbonne 2020?


WEDVLUCHT NARBONNE
Inmanden: maandag 10 augustus       
Los: vrijdag 14 augustus


Internationaal georganiseerd door: INDEPENDANTE DE LIEGE

De vrachtkosten bedragen 3,70 per duif.   Afdracht door inrichter aan de KBDB 0,10 per duif (verplicht); dit bedrag is niet opgenomen in de vrachtkosten. Internationale uitslag 8,00 en is niet verplicht. Alle duiven nemen zonder verdere kosten deel aan de internationale wedstrijd.

Als u een uitslag wenst van de oude duiven en jarige duiven dan dient u op de poulebrief bij uitslag een 2 aan te geven, zet u een kruisje dan ontvangt u de uitslag van de oude.

Deelname met jaarlingen toegestaan in het ZLU- concours. Internationale zijn twee aparte concoursen voor oude en jaarlingen. Indien u de jaarlingen niet wilt poelen dan kunt u internationaal volstaan met een poulebrief, oude en jarige

Wilt u op de jaarlingen wel poelen  dat moet u een aparte poulebrief internationaal invullen.

Dubbeling duivinnen: u dient een aparte poulebrief in te vullen. Oude en jarige duivinnen vliegen Internationaal in een concours. Internationaal: 0,25 per duif; uitslag in internationale uitslag.

Extra ereprijzen:

 • De eerste 25 duiven van de uitslag

De ZLU stelt twee horloges ter beschikking aan het meerjarig asduif kampioenschap over 3 en 4 jaar. Een liefhebber kan met de zelfde duif maar een horloge winnen.
Ereprijs voor de eerste prijswinnaar is beschikbaar gesteld door:
AFDELING LIMBURG

 

WEDSTRIJDEN
Liefhebber aan het woord: Marc Gielen


De 10 geboden, niet van Mozes maar van Marc Gielen uit Maasbree (Limburg).

1. Hoe is de voorbereiding seizoen 2020 verlopen?
Ja ondanks een vertraagde start heb ik daar weinig hinder van ondervonden. Onze afdeling Limburg heeft een prima programma neer gezet zodat de duiven toch voldoende vlieguren hebben kunnen maken ter voorbereiding. Eigenlijk ben ik er voorstander van om een maand later te beginnen maar dit voorjaar was de maand april een super voorjaar om duiven in te spelen maar helaas kwam er een addertje onder het gras vandaan. Omdat ik nestspel speel komen mijn duiven nooit voor het seizoen bij elkaar. Hun 1e grote krachtmeting is ook direct hun 1e nest van het jaar en tot die tijd worden ze gescheiden ingespeeld waarbij bij thuiskomst even de remmen los mogen. Qua pennenstand hebben de meeste duiven 2 pennen gewisseld. Het spelen op een plat jong dat na de vlucht weer opgepakt wordt is wel een voordeel.

2. Verzorgt U de duiven alleen of ?
Ja ik doe alles alleen waarbij een gedeelte op roosters zit, de vliegduiven erwtenstro in het hok krijgen als ze zich mogen koppelen. Ja mogen koppelen want vooral de jaarlingen laat ik vrije koppeling toepassen. De oudere duiven kan ik nog wel eens zelf samen zetten zoals bijvoorbeeld voor Barcelona. Soms kan mijn zoon of dochter wel eens een handje helpen maar dan gaat het vooral om wat kleinere hand- en spandiensten die toch even gedaan moeten worden. Voor mij is het ook een uitlaatklep om lekker tussen de duiven te zitten en er mee bezig te zijn dus echt geen straf.

3. Hoe groot is de vliegploeg die straks aan de ZLU vluchten gaat deelnemen?
Normaal gesproken wordt na Perpignan direct de selectie doorgevoerd en gaan de duiven die mogen blijven een weekje in een rust.  Daarna koppel ik de duiven en laat ik ze een jong groot brengen. Daarna meestal nog een 2e ronde dood broeden. Ze blijven dan zo lang mogelijk bij elkaar. Dan begint voor mij al een eerste concept planning zodat ik zicht krijg op wat ik naar welke vluchten zou willen spelen. Voor dit jaar zal dat een 40 stuks zijn die in eerste instantie naar de eerste ZLU vluchten verstuurd zullen worden.

Heeft u verschillende ploegen gevormd, zo ja waarom?
Ja ik plan altijd in ploegen, meer ook omdat ik nestspel speel en duiven wel zo uiterst gemotiveerd wil spelen. Dit jaar een ploeg Pau, ploeg Agen en ploeg Barcelona gemaakt. Voor de eerste en laatste 5 duiven en de rest naar Agen. Dit doe ik vooral om er voor te zorgen dat er een ideale situatie voor iedere duif gecreerd wordt. Op die manier kan ik ook weer vooruit denken en plannen als de duiven van de eerste vlucht goed hersteld zijn of dat ze nog meer tijd nodig hebben

4. In welk lokaal gaat u inkorven, welke toppers ontmoet u daar?
Sinds de sluiting van het NIC Beesel met ingang van dit jaar ben ik nu voor het eerst naar Echt gereisd. Nieuwe omgeving, andere liefhebbers, althans deels. Dus ja ik ken niet alle liefhebbers dus wil voorkomen dat ik namen noem die wellicht niet meer spelende zijn of anderen te kort doe

5. Zoekt u een speciale vlucht uit om te "pieken"?
Ja mijn voorliefde gaat uit naar Marseille. Wijlen Thei Hermans uit Helden-Beringe had het altijd over deze befaamde vlucht. Naast dat het een gevaarlijk route is ook een gunstige ligging voor ons zuiderlingen aan de oostkant. Helaas dit jaar geen Marseille voor Nederland maar hopelijk komend jaar beter. Maar dat betekent dat we nu onze pijlen moet verleggen naar een andere vlucht en ik hoop dat de rui nog even op zich laat wachten zodat ik daar een mooi ploegje voor kan samenstellen. Maar ja ik kan nu ook niet maken om niets over Agen te vermelden na een superweekend met de 1e en 9e Nationaal Jaarlingen!

6. Is het aantal duiven per mand en het aantal manden per auto maatgevend voor de goede conditie waarmee de duiven thuiskomen na de vlucht?
Zeker, het verschil met de duiven die hutje mutje bij elkaar zitten worden onrustig, houden elkaar continue bezig waardoor rust niet mogelijk wordt. Ik vind de verzorging ten opzichte van de Nationale concoursen een wereld van verschil. Dus ja mooi zo houden zou ik zeggen.

7. Hoe volgt U de aankomsten van de duiven tijdens de vlucht?
PIPA wordt als 1e opgestart voor de ZLU vluchten. Daarna komt de online meldpost ZLU erbij en kunnen de remmen los. Vooral plezierig vind ik om een richtlijn te hebben wanneer de eerste duif zou moeten komen. Als ze een maal aan het komen zijn dan schakel ik PIPA uit en rest de ZLU meldingslijst.

De controle gegevens opgenomen door Roy de Bresser, bij Marc Gielen op Agen 2020.

8. Gaat uw voorkeur uit naar Internationaal of Nationaal spel?
Beiden, ik vind dat het een uitdaging is om de degens te kruizen met de andere landen. Als je mij de vraag had gesteld duivinnen concours Nationaal of Internationaal dan zou ik voor een duivinnen koers gaan.

9. Hoe ervaart u de huldiging op de ZLU Sterrenshow?
Precies nu is dat een vervelende vraag want net nu er geen feestelijke happening georganiseerd wordt mis ik toch wel het unieke gevoel om als overwinnaar van een der vluchten een mooie huldiging te verkrijgen. Verder vind ik het wel leuk om lekker met andere liefhebbers te buurten maar het duurt allemaal zo lang. Vooral de zondag is oersaai. Weg met die zaalverkoop, gewoon op internet en klaar is kees.

De gouden vleugel van de winnares Agen Jaarlingen 2020.

10. Meer of minder vluchten organiseren internationaal?
Wat mij betreft zijn 5 vluchten meer dan voldoende en zou de sport denk ik ook goed doen. Meer focus op minder vluchten, grotere concoursen en ook denk ik aansprekender voor de kleinere liefhebbers. En juist deze groep is nodig om de sport levende te houden. Kunnen kosten omlaag dat denk ik dat de ZLU spekkoper is voor de toekomst en dus wij als liefhebbers ook die voor deze klassiekers opveren en er volledig voor gaan om een goed eindresultaat neer te zetten. Aldus Marc.

Wedvluchtverslaggeving vluchten wordt mogelijk gemaakt door:  ZLU.
Uitvoerige reportage van de winnaar 2020 is te vinden in het duivensportblad De Duif, op de website ZLU en in Op de Hoogte (NPO).

Reportage wordt gemaakt door Marcel Grtzen, namens bestuur ZLU, Hub Wetzelaer, PR wedvluchten.

 

NPO BESTUUR
Persbericht Duivensportbond NPO
 

Door middel van een persbericht, een nieuwsbericht op www.duivensportbond.nl en een NPO Update hebben we op donderdag 6 augustus bekend gemaakt dat de heren van Doormaal, Dekker en van Breene en mevrouw Noorderijk hebben aangekondigd per direct hun NPO bestuursfunctie neer te leggen.

Wij betreuren dit besluit, willen ze bedanken voor hun inzet en wensen ze verder veel succes in de toekomst.

Het secretariaat wordt op ad interim basis ingevuld door dhr. Van de Aast.

Het NPO Bestuur hoopt op de komende najaarsledenraad van 28 november kandidaten te presenteren om te voorzien in de ontstane vacatures. Het is de intentie om het bestuur weer aan te vullen tot 9 personen.

www.duivensportbond.nl
 

WEDSTRIJDEN
Winnaars Issoudun, Blois en Fay aux Loges op een rij


Winnaar Issoudun Sector 1: Frans Rutten

 

Winnaar Blois Sector 2: Willem de Bruijn


Winnaar Fay aux Loges Sector 3: Combinatie Derksen van de Keuken


Winnaar Fay aux Loges Sector 4: Klaas Talen

 

WEDSTRIJDEN
Uitslagen Nationaal/Sectoraal

Uitslag Issoudun sector 1
Uitslag Blois sector 2 (gewijzigde uitslag)
Uitslag Fay aux Loges sector 3
Uitslag Fay aux Loges sector 4
 

Uitslagen Nationale en Sectorale vluchten niet ontvangen?


De uitslagen van Nationale en Sectorale vluchten worden met ingang van 2020 via mail, website en ODH bekend gemaakt. De uitslagen worden niet meer per post verstuurd.

Heeft u deelgenomen aan een vlucht en ontvangt u geen mail met de complete uitslag?
Controleert u eerst even de spambox. Doordat we de uitslagen versturen met behulp van Mailchimp, komt het voor dat berichten in de spambox geplaatst worden. U kunt dit voorkomen door het mailadres info@duivensportbond.nl toe te voegen aan de zogenaamde witte lijst (lijst met adressen die u vertrouwt).

Ook geen bericht in de spambox? Stuur dan een mail naar info@duivensportbond.nl. Mogelijk heeft u zich eerder afgemeld voor Op de Hoogte of we missen een juist mailadres van u. 
Uitslagen Nationaal en Sectoraal op website NPO
Uitslagen Ladies League op website NPO
 

Deze zomer verschijnt ODH op de volgende data:
 • week 33 - vrijdag 14 augustus - aanleveren kopij voor 13 augustus 17.00 uur
 • week 34 - vrijdag 21 augustus - aanleveren kopij voor 20 augustus 17.00 uur
 • week 35 - vrijdag 28 augustus - aanleveren kopij voor 27 augustus 17.00 uur
Aanleveren kopij Op de Hoogte
 

WEDSTRIJDEN
Richtlijnen Nationale en Sectorale concoursen 2020


Er zijn dit jaar 5 nationale/sectorale wedvluchten te weten:

A29                        17 juli                 St. Vincent (reeds plaatsgevonden)
A30                        24 juli                 Bordeaux sector 1 & 2 / Perigueux Sector 3 & 4
A31                        01 augustus       Issoudun (Eendaagse fond)
A32                        07 augustus       Dax
A33                        14 augustus       Bergerac

Bijgaand vindt u de richtlijnen voor de nationale wedvluchten. Wij verzoeken u deze door te nemen en te volgen. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u telefonisch terecht bij een van de in de richtlijnen opgegeven telefoonnummers. Op de NPO website kunt u zien voor welke vluchten u als inkorflokaal bent aangewezen.

Op de andere vluchten mag u niet inkorven. Enkele aandachtspunten waar u bij voorbaat rekening mee moet houden.
1. Er moeten minimaal 7 leden inkorven. Haalt u dit aantal niet, dan kunt u niet inkorven en moet u het inkorflokaal afmelden op van de genoemde telefoonnummers.
2. U moet het coronaprotocol volgen.
3. Er komt geen papieren uitslag meer. De leden kunnen de uitslag digitaal ontvangen.

De leden dienen vooraf te controleren of de e-mailadressen bij het lidnummer waarop men deelneemt correct zijn. Indien nodig kunnen zij deze wijzigen. De digitale uitslag wordt gratis verstrekt.


Wij wensen alle deelnemers veel succes.

Richtlijnen nationale en sectorale concoursen 2020
 

NPO BESTUUR
Toekomstbestendige duivensport


De manier waarop de samenleving de omgang met dieren beleeft en beoordeelt, is de laatste tientallen jaren steeds nadrukkelijker in de belangstelling komen te staan. Steeds meer mensen zijn van mening dat de mens naar de dieren toe een grote verantwoordelijkheid heeft om goed voor ze te zorgen en hun intrinsieke waarde te respecteren. Intrinsieke waarde wil zeggen dat het dier een eigen waarde heeft die los staat van het mogelijk nut voor de mens. Dit besef is uiteindelijk vertaald in beleid. In ons land is de intrinsieke waarde van het dier al in 1981 uitgangspunt van beleid geworden. Deze erkenning is ook opgenomen in de Wet dieren (2013).

De erkenning van de intrinsieke waarde betekent simpelweg dat deze uitdrukkelijk in de omgang met dieren moet worden betrokken: het belang van het dier wordt inzichtelijk gemaakt en wordt afgewogen tegen andere relevante belangen. Binnen het verband van de Europese Unie is het beleid gericht op de bevordering van het welzijn van dieren gekoppeld op vijf grondrechten voor dieren, te weten:

 • Vrij zijn van dorst, honger en ondervoeding;
 • Vrij zijn van fysiek en fysiologisch ongerief;
 • Vrij zijn van pijn, verwondingen en ziektes;
 • Vrij zijn om het normale gedrag te kunnen uitoefenen;
 • Vrij zijn van angst en chronische stress.

Het houden van duiven en het beoefenen van wedstrijden met duiven zal moeten passen binnen deze algemeen geldende maatschappelijke opvattingen. In toenemende mate zien we dat de regelgeving op dit gebied zich verder ontwikkelt en ook wordt aangescherpt.

Op zich is deze ontwikkeling een goede zaak, maar het geeft tegelijkertijd aan welke grote verantwoordelijkheid wij als duivenhouders hebben ten opzichte van de instandhouding van onze hobby. Meer dan in het verleden zullen we met respect en de nodige voorzichtigheid met onze duiven moeten omgaan.
De idee dat deze ontwikkeling wel aan ons voorbij zal gaan, is irrealistisch!

Binnen de Nederlandse politiek is dierenwelzijn een actueel en gevoelig thema. De stelling van de Partij voor de Dieren is daarbij het meest duidelijk. De partij vindt dat er gestreefd moet worden naar een samenleving waarin zo min mogelijk dieren worden gebruikt door de mens. Dieren verdienen een goede bescherming en een leven naar hun aard en behoeften. Dierenrechten moeten in de grondwet worden opgenomen.

Het NPO Bestuur is zich terdege bewust van deze maatschappelijke ontwikkelingen en koerst in het beleid en in de dagelijkse uitvoering hiervan aan op een zorgvuldige en verantwoorde omgang met onze duiven. Wedstrijden met duiven zijn leuk, maar nooit geheel zonder risico. Het bestuur ziet het evenwel als een belangrijke taak deze risicos tot een minimum te beperken. Zij laat zich hierbij ondersteunen door de WOWD. Uitgangspunt daarbij: het houden van postduiven en het beoefenen van de postduivensport kan alleen verantwoord en levensvatbaar zijn wanneer de liefde voor de duif en de eigenwaarde, het welbevinden en de gezondheid van de duif centraal staan.

In de afgelopen jaren is op basis van wetenschappelijk onderzoek een risicotabel lossingen ontwikkeld, als ook een hitteprotocol. Beide documenten zijn voor het bestuur belangrijke handvatten in de dagelijkse uitoefening voor het houden en spelen met duiven.
 
Ondanks grote maatschappelijke druk zitten wij als Nederlandse duivenhouders nog steeds in de situatie dat regels niet door de overheid aan ons worden opgelegd, maar dat door het treffen van de juiste voorzieningen en maatregelen  (zelfregulering) wij hiervan gevrijwaard blijven. Laten we er met zijn allen voor zorgen, dat dit zo blijft!

Dus niet alleen de NPO organisatie heeft een taak bij het verantwoord houden van en spelen met duiven. Ook de individuele duivenhouder heeft in deze een grote verantwoordelijkheid. Verantwoord duiven houden is niet alleen goed zorgen voor duiven en verantwoord spelen van de duiven, maar omvat ook zaken als het altijd ophalen van verdwaalde duiven als ook de duivensport op een positieve manier uitdragen. Aan deze laatste twee zaken schort het  nog wel eens. Als groep van duivenhouders zal ons steeds vaker de maat worden genomen door acties van individuen.  

In de komende jaren zal nader onderzoek naar het houden van en spelen met duiven door het bestuur worden gestimuleerd. Op die manier verwachten wij dat toekomstige duivensport levensvatbaar is, zonder dat er te veel beperkende maatregelen door de overheid worden opgelegd. Daarnaast kunnen we in de richting van de maatschappij blijven uitdragen dat het houden van en het spelen met duiven een hele leuke bezigheid is.

Duivensport in de toekomst blijft dan een hele fijne hobby!

 

NPO BESTUUR
Ledenraad: zaterdag 28 november 2020


Afgelopen woensdag hebben alle secretarissen en (reserve) afgevaardigden van Afdelingen, Secties en Platforms,een NPO Update ontvangen met de aankondiging van de voorgenomen Ledenraad op zaterdag 28 november 2020. Deze datum is gepland onder voorbehoud van eventueel dan geldende voorwaarden/ beperkingen met betrekking tot het Coronavirus. 

De Ledenraad vindt plaats in Zaal Verploegen (Wijchen) en begint om 10.00 uur.

Planning

 • Vr 28 augustus 2020 ontvangt u informatie over bestuursvoorstellen of voorstellen die evnetueel al ingediend zijn door Afdelingen, Secties, Platforms of (minimaal twee) afgevaardigden NPO.
 • Tot 3 oktober 2020 kunnen Afdelingen, Secties, Platformen en afgevaardigden NPO voorstellen indienen.
 • Tot 18 oktober 2020 kunnen wijzigingsvoorstellen ingediend worden.
 • Uiterlijk 30 oktober 2020 volgen de definitieve agenda en bijbehorende stukken.
  Informatie over eventuele voorwaarden om de Ledenraad fysiek bij te wonen volgt in een later stadium.
NPO Update
 


INSTITUUT WEDVLUCHTBEGLEIDING

Het weer voor vrijdag 7 en zaterdag 8 augustus
 

Een zuid tot zuidoostelijke stroming voert vrijdag aanhoudend tropische warme lucht aan, die vrijdag maar ook op zaterdag zeer droog is. Het hele vlieggebied is vrijdag zonnig. De lucht is ook zaterdag te droog voor wolkenvorming van betekenis. Op zaterdag draait de wind naar noordoostelijke richtingen. De zaterdag begint met 13 15 graden, maar loopt heel snel op. Tegen het middaguur wordt al 30 graden bereikt. Tegen 15.00 uur komen we uiteindelijk op 35 36 graden. In Centraal- Frankrijk komt hier nog wel 3 4 graden bij.

Door afkoeling ontstaan er scherpe grondinversies die pas worden opgeruimd bij 27 graden. Dat zal omstreeks 10.00 uur worden. Op zondag wel het zelfde weerbeeld, maar bij alle temperaturen kan hier dan nog wel een of twee graden bijkomen. Alleen in Zuid-Frankrijk mogelijk enige graden minder.


Bron: I.W.B. (7 augustus / 12.30 uur)

 

COVID-19 WERKGROEP
Actuele protocollen


De covid-19 werkgroep heeft recent de protocollen versie 3.0 gepubliceerd. Deze protocollen zijn nog steeds van kracht. U vindt de protocollen hieronder:
 

Protocol 3.0 'Inkorven, vervoeren, lossen en afslaan tijdens de Coronacrisis'
Technische toelichting op versie 3.0 van het protocol en 'vraag en antwoord'
Alle informatie met betrekking tot duivensport en corona op een rij
 

LADIES LEAGUE
Uitslagen Ladies League vluchten op een rij 

Uitslag Ladies League vlucht Peronne 25 juli 2020
Uitslag Ladies League vlucht Roije 1 augustus 2020
Uitslag Ladies League vlucht Duffel 25 juli 2020
 

LADIES LEAGUE
Kring 3: winst voor Willy Hasert-Melman

door Linda Janssen

De tweede Ladies League vlucht is gewonnen door Willy Haser-Melman. Willy is al meer dan 53 jaar getrouwd met Frits Hasert. Frits heeft al 68 jaar duiven en Willy is daarvan al meer dan 45 jaar betrokken bij de sport. Willy heeft zelfs in
2017 nog met jonge duiven gevlogen met een eigen hokje en onder haar eigen naam Willy Melman. In de vereniging De Snelvlieger in Haarlem heeft zij destijds ook nog een mooie kampioensprijs gewonnen.

Ze zijn nu samen 154 jaar en helaas niet zo mobiel meer als vroeger. Maar wie heeft het stel niet zwierend over de dansvloer zien gaan. Op elk feestje en kampioenenhuldiging was het stel te vinden. Vanaf 2011 vliegt Frits samen met Gerard Tervoort. De duif de 360 is een goed gebouwde blauwe doffer. Zijn
vader is een zoon uit de fameuze 7172 van Bas en Corrie Thiele x een rechtstreekse dochter van de Chateauroux van J. Schutte en Zn. Zijn moeder is een bewezen kweekduivin, uit een rechtstreeks Geerinckx-koppel en o.a. moeder van de 1e tegen 3056 duiven en o.a. gr.moeder van de 7e Nationaal
kampioen Vitesse bij George van de Paverd.

Willy van harte gefeliciteerd met deze mooie eerste prijs.

Website Ladies League kring 3
 

WEDSTRIJDEN

Herman ter Avest heeft het voor de bakker

door Thijs Boomkamp, secretaris De Vale Doffer Haaksbergen

Op zaterdag 1 augustus vond de derde dagfondvlucht plaat, dit keer vanuit de stad van Jeanne dArc, Orleans. De 64 duiven van leden van De Vale Doffer werden met zon 4.190 andere duiven uit Twente en de Achterhoek op donderdag ingekorfd om vervolgens per vrachtwagen naar Fay-Aux Loges (nabij Orleans) gebracht te worden. Dit ligt hemelsbreed op zon 576 kilometer vanaf Haaksbergen.

De duivenmelkers hoopten dat in verband met de warmte vroeg gelost zou worden. Toch klonk pas om 9 uur het startschot. Door de warmte bleek het lastig te voorspellen wanneer de duiven zouden arriveren. Drinken ze iets onderweg, vliegen ze non-stop door? Vol vertrouwen had Herman ter Avest donderdag tien duiven ingekorfd voor deze toch wel pittige vlucht. Om 16.54 uur werd het lange wachten beloond en zag Herman zijn tweedegetekende duif verschijnen boven het hok.

De slagroomtaart van Bakkerij ter Avest voor plek 1 kon door de maker zelf geproefd worden. Plek 2 en 3 waren voor de dagfondspecialist Ingo Sievers. Dezelfde Ingo won ook op plek 6 een autowasset twv 25,- gesponsord door autowasservice Hulshof en Thijs Boomkamp won op plek 12 een waardebon voor een zak voer gesponsord door Dierengilde Wielens. Op naar volgende week, waar o.a. de laatste midfondvlucht voor dit jaar op het programma staat.

 

WEDSTRIJDEN
Thijs Boomkamp wint Beek en Donk II

door Thijs Boomkamp, secretaris De Vale Doffer Haaksbergen

Zaterdag 1 augustus zouden de jonge duiven van Afdeling 9-Noord gelost worden te Nederweert. Echter, daar aankomen bleek dat het gras daar meer dan twee kontjes hoog stond. Dus daar lossen was niet mogelijk, omdat de duiven dan vanuit de wagen direct in het hoge gras terecht konden komen. Daarop werd besloten evenals vorige week te lossen in Beek en Donk.

Om 9 uur klonk het startsein, zodat de 294 jonge duiven van De Vale Doffer samen met zon 15.000 andere duiven aan hun terugreis konden beginnen.
De meeste liefhebbers van De Vale Doffer hebben een whatsappgroep en zo rond 10.05 uur volgden de piepjes zich hier in rap tempo op. Een teken dat er veel duiven gelijk vielen.

s Avonds bij het klok afslaan bleek het een kwestie van enkele seconden in aankomsten te zijn tussen plek 1, 2 en 3 op de uitslag. Echter, de computer rekent door middel van de formule afstand/minuten precies uit hoeveel elke duif gemiddeld vloog in meters per minuut.

De uitslag rolde als volgt uit de printer: Op plek 1 een duif van Thijs Boomkamp die met 1573 mpm de duiven van Han Wildenborg op plek 2 en 3 net te snel af was. De duif van Thijs die de bloemen meebracht was ook de 7e tegen 2274 duiven van CC5 (Beckum, Enschede, Glanerbrug, Losser).
Jan Breukers won op plek 5 een boodschappenpakket gesponsord door PLUS Leusink en op plek 10 won Andre Siegerink een waardebon twv 25,- geschonken door sponsor Slagerij Broekhuis. Mooi om wat barbecuevlees te halen tijdens deze zomerse temperaturen.

 WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.
 

Wie lost waar
 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 5 augustus 2020


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.
 

Overzicht aangevraagde duplicaten
 

NPO BUREAU
Adverteren in Op (de) Hoogte

Wekelijks verschijnt Op (de) Hoogte (ODH), de digitale nieuwsbrief van de NPO. Vrijdag einde dag wordt ODH verstuurd naar bijna 8.500 abonnees. Het is mogelijk om in ODH advertenties te plaatsen in de vorm van een banner.

Een banner is een afbeedling met daarachter een hyperlink. Door op een banner te klikken, wordt een pagina geopend waar meer informatie over het geadverteerde te vinden is. Met een banner wordt de aandacht van de bezoeker getrokken. De banners in Op (de) Hoogte worden geplaatst tussen de artikelen in. Een banner in ODH is 800 pixels breed, de hoogte kan variren van 190 tot 250 pixels.

Prijzen

 • 1 week: 150,00
 • 3 weken: 400,00
 • 6 weken: 750,00

Interesse?
Stuur een kwalitatief goede (goed leesbare) afbeelding - die voldoet aan de eisen - per mail naar mailto:info@duivensportbond.nl?subject=Banner%20in%20ODH. Geef aan:

 • welke link gekoppeld moet worden aan de banner
 • hoe vaak de banner geplaatst mag worden
 • op welke data de banner geplaatst moet worden

Meer weten? Klik op onderstaande button.

Adverteren in Op (de) Hoogte
 

AGENDA

Activiteiten in het land


In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. 

Data om niet te vergeten
 

Augustus

 • Vr 28 augustus 2020 ontvangt u informatie over bestuursvoorstellen of voorstellen die evnetueel al ingediend zijn door Afdelingen, Secties, Platforms of (minimaal twee) afgevaardigden NPO ten behoeve van de Ledenraad van 28 november.

Oktober

 • Tot 3 oktober 2020 kunnen Afdelingen, Secties, Platformen en afgevaardigden NPO voorstellen indienen voor de Ledenraad van 28 november.
 • Tot 18 oktober 2020 kunnen wijzigingsvoorstellen ingediend worden voor de Ledenraad van 28 november.
 • Uiterlijk 30 oktober 2020 volgen de definitieve agenda en bijbehorende stukken voor de Ledenraad van 28 november.

November

 • 28 november: Ledenraad, Zaal Verploegen (Wychen), start 10.00 uur
 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150

info@duivensportbond.nl
Facebook
Twitter
Website
 
Copyright 2020 Duivensportbond, All rights reserved.
You are receiving this email because you opted in via our website.

Ons mailing adres:
 
Duivensportbond
Papendallaan 60

Arnhem, 6816 VD

Netherlands