Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 17 juli 2020 | week 29

Voorwoord


Deze week wil ik graag als eerste stilstaan bij Op (de) Hoogte: de nieuwsbrief waarmee we u als duivenliefhebber op de hoogte houden van actuele zaken en leuke weetjes. Of het nu over covid-19, wedvluchten, bijzondere prestaties of activiteiten gaat. Het is een goed instrument om mee te communiceren.

Als bestuur willen we graag weten hoe u als duivenliefhebber over bepaalde onderwerpen denkt. Daarom gaan we binnenkort starten met polls. In Op (de) Hoogte verschijnen wekelijks twee stellingen waar ieder lid dat Op (de) Hoogte ontvangt op kan reageren. De NPO telt ruim 15.000 leden. Ruim 8000 leden ontvangen wekelijks Op (de) Hoogte. Grof genomen is dat ruim de helft van alle leden. Een mooi aantal, maar hoe meer hoe beter. Wat mij betreft zijn er mogelijkheden om wekelijks nog meer leden te bereiken en dus ook om mee te denken over de ontwikkeling van onze sport en organisatie.

Ik besef me goed dat het hier schrijven geen extra abonnees gaat opleveren. De leden die nog niet hebben aangegeven om wekelijks Op (de) Hoogte gratis te ontvangen, bereik ik hier niet mee. Daarom heb ik jullie als abonnees ook als ambassadeurs nodig. Als iedereen één persoon attendeert op deze nieuwsbrief en hem of haar verzoekt om zich aan te melden, hebben wij een superresultaat. Wel realistisch blijven, Ben!

Een andere mogelijkheid is om het dit weekend onder de aandacht te brengen in je eigen vereniging. Uiteindelijk is het heel eenvoudig en je krijgt gratis informatie over jouw duivensport. Daarnaast geeft het in de nabije toekomst de mogelijkheid om jouw mening te geven over verschillende onderwerpen. Maar bijvoorbeeld ook wat jij graag wilt zien in Op (de) Hoogte. Het is net zoals bij de Tweede Kamerverkiezingen: iedere stem telt even zwaar mee. Dus op naar de 10.000 abonnees. Ik houd jullie op de hoogte over de aantallen.

Iets anders: wie had begin mei kunnen bedenken dat er op dit moment duiven vanuit St. Vincent onderweg naar huis zijn, ik niet. Fijn dat wij deskundigen in onze gelederen hebben waardoor er voldoende trainingskilometers gemaakt zijn door de duiven die nu strijden om de titel 'Winnaar Nationaal St. Vincent 2020'. Welke Marathon liefhebber wil deze titel niet op zijn/haar erelijst? Iedereen veel succes op deze klassieker. Wij hebben Falco Ebben met de camera al klaar staan om de winnaar de eer te geven die hem/haar toekomt. Natuurlijk zijn er veel meer mooie concoursen dit weekend. Ook daar veel succes en geniet van de thuiskomst van de duiven!

 

Ben Geerink, voorzitter

 

WEDSTRIJDEN
Saint-Vincent-de-Tyrosse: de opening van het Nationale Fond seizoen 2020 


Vanzelfsprekend staat deze klassieker, niet van weleer, nog steeds als eerste op het Nationale vluchtprogramma. De fondliefhebbers in de Noordelijke afdelingen konden vorige week hun hart al ophalen op de vlucht vanuit Limoges. Deze verliep goed en we hopen dat we ook dit weekend van een mooie en succesvolle vlucht kunnen spreken! We staan sinds donderdagmiddag met 12.152 duiven op een mooie losplaats in Saint- Vincent. Een kleine stijging t.o.v. 2019 toen we 12.072 duiven in de korven hadden. Een mooie losplaats op het terrein van een oude supermarkt.

In 2019 ging Andere van Houten uit ’s Gravenzande er met de winst vandoor! Wie volgt hem op? De weersvoorspellingen zijn vooralsnog goed te noemen. Welk van de ingekorfde duiven gaat zijn baas de eeuwige roem bezorgen? Dromen doen we allemaal…. Een vlotte en eerlijke vlucht met een mooie winnaar! Daar gaan we dan ook voor. Alle deelnemers en duiven veel succes namens bestuur NPO.

Sector 1 5.496 duiven van  907 deelnemers
Sector 2 2.923 duiven van  440 deelnemers
Sector 3 2.923 duiven van  540 deelnemers
Sector 4    870 duiven van   170 deelnemers.


 
Foto: lossing Saint-Vincent-de-Tyrosse 2020 en winnaar Saint-Vincent de Tyrosse 2019. Wie wordt de volgende Nationale winnaar Saint-Vincent?

 
Foto: lossing Saint-Vincent-de-Tyrosse 2020

  .     
Foto: lossing Saint-Vincent-de-Tyrosse 2020

 
Lossing Saint-Vincent-de-Tyrosse vrijdag 17 juli om 13.00 uur.
Klik op bovenstaande foto om het filmpje van de lossing te zien. 
 

Deze zomer verschijnt ODH op de volgende data:
 • week 30 - vrijdag 24 juli - aanleveren kopij voor 23 juli 17.00 uur
 • week 31 - maandag 3 augustus - aanleveren kopij voor 31 juli 17.00 uur
 • week 32 - vrijdag 7 augustus - aanleveren kopij voor 6 augustus 17.00 uur
 • week 33 - vrijdag 14 augustus - aanleveren kopij voor 13 augustus 17.00 uur
 • week 34 - vrijdag 21 augustus - aanleveren kopij voor 20 augustus 17.00 uur
Aanleveren kopij Op de Hoogte
 

IN DE MEDIA 
Duiventuin op til in Heikant 
 Bndestem.nl publiceerde op vrijdag 17 juli een leuk artikel over de plannen voor het realiseren van een 'duiventuin' aan de Heuvelstraat bij Heikant. Lees hieronder het hele artikel. 


Bron: Bndestem.nl. Foto: thinkstock 

Artikel 'Duiventuin op til in Heikant'
 

NPO BESTUUR
Inkorven in inkorflokaal van een andere afdeling op de Marathonvluchten


Op de laatste Ledenraad is op verzoek van de sectie Marathon het besluit genomen dat men niet meer hoeft in te korven in een inkorfcentrum van de eigen afdeling (Dit alleen als in de eigen vereniging geen inkorfcentrum is).

Op St. Vincent hebben een aantal deelnemers van dit besluit gebruik gemaakt. Dit heeft in een aantal gevallen tot problemen geleid bij het insturen van de bestanden bij Compuclub die voor sommigen tot op dit moment niet zijn opgelost (twee uur na de lossing St. Vincent.).

Om deze problemen bij de komende vluchten te voorkomen, adviseren wij iedereen dringend om in het vervolg alleen gebruik te maken van de inkorfcentra binnen de eigen afdeling. Doet men dat niet dan zijn er mogelijk risico's waaronder het niet opnemen in de uitslag. 


Bestuur NPO

 

NPO BESTUUR
Nationale Duivensportdagen: hopelijk weer in 2021


Helaas hebben we moeten besluiten om in 2020 geen Nationale Duivensportdagen te organiseren. Door het coronavirus is onduidelijk wat er eind 2020 mogelijk is en daardoor kunnen de voorbereidingen voor de Nationale Dagen niet gestart worden. Bovendien heeft de duivensport een grote groep liefhebbers die behoort tot de kwetsbare doelgroep. Daarom is gekozen om in 2020 geen Nationale Dagen te organiseren. Uiteraard bekijken we wel hoe we de prijsuitreiking van vliegseizoen 2020 kunnen organiseren. We houden u hierover op de hoogte. 
 

 

WEDSTRIJDEN
Richtlijnen Nationale en Sectorale concoursen 2020


Er zijn dit jaar 5 nationale/sectorale wedvluchten te weten:

A29                        17 juli                 St. Vincent 
A30                        24 juli                 Bordeaux sector 1 & 2 / Perigueux Sector 3 & 4
A31                        01 augustus       Issoudun ( Eendaagse fond)
A32                        07 augustus       Dax
A33                        14 augustus       Bergerac

Bijgaand vindt u de richtlijnen voor de nationale wedvluchten. Wij verzoeken u deze door te nemen en te volgen. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u telefonisch terecht bij een van de in de richtlijnen opgegeven telefoonnummers. Op de NPO website kunt u zien voor welke vluchten u als inkorflokaal bent aangewezen.

Op de andere vluchten mag u niet inkorven. Enkele aandachtspunten waar u bij voorbaat rekening mee moet houden.
1. Er moeten minimaal 7 leden inkorven. Haalt u dit aantal niet, dan kunt u niet inkorven en moet u het inkorflokaal afmelden op van de genoemde telefoonnummers. 
2. U moet het coronaprotocol volgen. 
3. Er komt geen papieren uitslag meer. De leden kunnen de uitslag digitaal ontvangen.

De leden dienen vooraf te controleren of de e-mailadressen bij het lidnummer waarop men deelneemt correct zijn. Indien nodig kunnen zij deze wijzigen. De digitale uitslag wordt gratis verstrekt.

 

Wij wensen alle deelnemers veel succes.

Richtlijnen nationale en sectorale concoursen 2020
 

NPO BUREAU
Zilveren speld voor Henk Vissia 


Door Edwin Wiersma 

Tijdens het eerste gezellig samenzijn tijdens het afslaan van de klokken hadden we 2 dingen te vieren. Allereerst werd onze Barman Wim Engels , die na een lange periode van ziekte en revalidatie ook  voor het eerst weer in ons midden was benoemd tot Lid van Verdienste. Henk Vissia  neemt samen met 2 andere leden al een periode de bar waar een had netjes genoeg voor een hapje en een drankje. Hij keek erg verbaasd toen zijn vrouw binnen kwam lopen en dat Voorzitter Harald Kamerhuis Nog een bos bloemen voor de dag haalde en Henk naar voren riep. "Henk Vissia heeft zich op vele fronten ingezet voor de duivensport. van 1988 tot 1995 als voorzitter van onze vereniging daarna nog een jaar (waarnemend) secretaris en ook al weer vele jaren als bestuurslid. Tevens is Henk al meer dan 40 jaar actief met het vervoer van onze postduiven. Eerder als (hoofd)convoyeur van afdeling Twente later als convoyeur voor afdeling 9 en als lid van de  vervoerscommissie diverse jaren ingezet. Daarom heeft de NPO besloten Henk Vissia te onderscheiden met een Zilveren Speld.


 

 

COVID-19 WERKGROEP
Actuele protocollen 


De covid-19 werkgroep heeft recent de protocollen versie 3.0 gepubliceerd. Deze protocollen zijn nog steeds van kracht. U vindt de protocollen hieronder: 
 

Protocol 3.0 'Inkorven, vervoeren, lossen en afslaan tijdens de Coronacrisis'
Technische toelichting op versie 3.0 van het protocol en 'vraag en antwoord'
Alle informatie met betrekking tot duivensport en corona op een rij
 

NPO BESTUUR
Barcelona 2020


Er komen bij het NPO bestuur vragen over Barcelona 2020, welke binnen enkele weken zou plaatsvinden. Het NPO bestuur heeft onmiddellijk contact gezocht met de voorzitter van Cureghem Centre. De voorzitter heeft laten weten dat alle vergunningen met aanpassingen ivm Corona met de autoriteiten aldaar zijn afgestemd. 

Bestuur NPO

 

NPO BUREAU
Bart trekt champagne open

Door Thijs Boomkamp

Zaterdag 12 juli stond de derde midfondvlucht op het programma voor de leden van de Vale doffer. Na een regenachtige week trok menig duivenmelker deze morgen echter de gordijnen open, waarna een lach op hun gezicht tevoorschijn kwam. Een stralende blauwe lucht met her en der een wolkje zijn de ingrediënten voor een mooie  en eerlijke duivenvlucht.

Door de leden van De Vale Doffer waren 140 duiven ingekorfd en deze konden samen met 11500 andere duiven uit Overijssel en Gelderland om exact 8.00 uur aan hun terugreis beginnen. 

De laatste weken noemde Bart Goering zichzelf al Joep Zoetemelk, omdat hij vaak als tweede op het podium stond. Vandaag was het echter de 4 jaar oude doffer van Bart die ervoor zorgde dat Bart op de hoogste trede van het podium plaats kon nemen. Om 12.56 werd deze duif bij Bart geconstateerd. ’s Avonds bleek dit de snelste duif van de vereniging te zijn. De taart was eindelijk voor Bart. Plek 2 was voor Rudolf Temmink en Jan Breukers legde beslag op plek 3 t/m 6. Hiermee won hij ook een boodschappenpakket gesponsord door supermarkt Plus Veldmaat. Thijs Boomkamp won op plek 11 een waardebon die beschikbaar was gesteld door Geelink Ijzerwaren. Op naar de eerste vlucht voor jonge duiven vanuit Boxmeer volgende week.

 

WEDSTRIJDEN
Golden Classic Marathon 
 

Door Henk Verheij 


Beste sportvrienden, 

Volgende week is het zover! De eerste race van jullie Golden Classic Marathon duiven geboren in 2019. Ik hoop dat de duiven die jullie aangeschaft of gekweekt hebben op de verkoop nog aanwezig zijn op de vlieghokken en dat ze goed afgericht zijn om een kans te maken op de prijzenpot op het jaarlingen concours Agen ZLU van maar liefst € 5.800,-. 

Maandag 20 juli inkorven Agen ZLU, lossing vrijdag 24 juli. 

De 1e prijs wint een bedrag van € 3.000,-, €1.500,- voor de kweker en €1.500,- voor de vlieger. 
De 2e prijs wint een bedrag van € 1.400,-, €700,- voor de kweker en €700,- voor de vlieger. 
De 3e prijswinnaar wint €700,-, €350,- voor de kweker en €350,- voor de vlieger. 
De 4e en 5e prijswinnaar winnen €350,-, €175,-, voor de kweker en €175,- voor de vlieger. 

@Kweker, heb je nog een tip voor de vlieger? Doe hem deze tip aan de hand, misschien winnen jullie samen een mooie prijs!
@Vlieger, zet hem op en laat de kweker zien dat hij zijn best gedaan heeft een prima duif te schenken om mee te doen met deze race!

Als je duif nog niet klaar is, geen nood er komt nog een vlucht vanuit Bergerac op 14 augustus. 

Allemaal veel succes en vooral plezier met uw GCM duiven.

O ja, graag even een berichtje als jouw duif in de prijzen valt, misschien wil je na aankomst van de duif alvast tijd, snelheid en ringnr. doorgeven.

Sportgroeten, 

Team Golden Classic Marathon, 
Gerard Simons, Arie Plooij, Cees Heester, Walter Verheij, Peter van Sint Maartensdijk, Ineke van der Rhee
Henk Verheij. E-mail: henk@famverheij.nl 

 

 

LADIES LEAGUE
NPO Benzing Ladies League 2020

 

Om in 2020 mee te spelen met de Ladies League met duiven met Ladies League ringen uit 2019 is het belangrijk om voor 20 juli aanstaande deze duiven aan te melden. Dit kan eenvoudig via onderstaande activatiebutton. 

Hoe werkt het?
Speel jij als zelfstandig spelende vrouw nog mee? Speelt je vrouw, buurmeisje, (klein)dochter, schoondochter, clubgenote of welke vrouw ook nog mee met de Ladies League? Activeer dan de nog meevliegende duiven uit 2019!

Je hoeft alleen een paar gegevens in te vullen en de ringnummers van de LL 2019 duiven waar nog mee gevlogen wordt. De Ladies League ringen 2020 zijn automatisch geactiveerd.

Uiteraard is het activeren van de Ladies League ringen geheel kosteloos .Wij proberen zo spoedig mogelijk een tussenstand te genereren die we uiteraard ook zullen publiceren. Activeren kan tot 20 juli 2020!
Activatieknop Ladies League
 

LADIES LEAGUE
De Ladies League competitie 2020 kring 3 gaat van start 


Door Linda Jansen

Op 25 juli start de eerste competitievlucht van kring 3. Kring 3 heeft dit seizoen vier nieuwe deelneemsters. Het totaal aantal deelnemers staat daarmee op 34, een mooi resultaat na een erg succesvol Ladies League seizoen 2019. De liefhebsters van kring 3 hebben een website gelanceerd waar alle informatie, vluchten, deelneemsters, achtergrondinformatie, uitslagen etc te vinden is:  https://www.kring3-afdeling6.nl/ladies-league/

Onderstaande informatiebrief die naar de deelneemsters is verstuurd is ter informatie bijgevoegd. 

LADIES LEAGUE
Samenspel Zuid Hollandse Eilanden: verslag vlucht Fontenay sur-Eure

Door Sonja Hagens


 

Uitslag Ladies League Samenspel Zuid Hollandse Eilanden
 


INSTITUUT WEDVLUCHTBEGELEIDING

Weersverwachting voor zaterdag 18 juli en zondag 19 juli 


Vrijdagochtend begint de dag boven de Zuid-Franse losplaatsen vrij bewolkt met een basis tussen 200 tot 500 meter. Zeker landinwaarts is de bewolking dik genoeg om hier enige neerslag te laten vallen. Na de middag komt de wolkenhoogte van 800 tot 1200 meter en komen er vanuit het westen opklaringen. Op de nadering van het warmtefront neemt de bewolking in de Benelux toe. Het front neemt in activiteit af en het restant ligt zaterdagochtend over de oostgrens. Zaterdag stapelwolken met opklaringen waarbij plaatselijk de wolken kunnen uitgroeien tot een bui. De wind is in Zuid-Frankrijk variabel. En meer naar het noorden tussen west en noord. Aandachtspunt is de mist die in de nacht van vrijdag op zaterdag kan ontstaan. Ook zondag rustig weer.


Bron: I.W.B. (17 juli/11.30 uur)

 WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 
 

Wie lost waar
 
 

NPO BESTUUR
NPO doet aangifte van fraude bij ISR

Op 11 juli jl. is naar aanleiding van een verdenking onderzoek gedaan naar vermeende fraude op de wedvlucht Sezanne. Dit leidde ertoe dat de duiven van de comb. van M. te A. uit het concours gehaald zijn en dat het Bestuur NPO aangifte van fraude doet bij het Instituut Sportrechtspraak. We wachten de uitkomsten hiervan af. Als ordemaatregel is de comb. van M. voorlopig geschorst door de Aanklager NPO.

 Jaarlijks evenement in Frankrijk: duiven opwachten bij iedere liefhebber

Door Willem van Breene 

Het verhaal bij de foto (genomen met een Drone) doet denken aan een groot tuinfeest. Dat is het ook. Maar dan in de context de duivensport te promoten. Dit evenement wordt in Frankrijk inmiddels op veel plaatsen in de maanden juli en augustus gehouden. Maanden vooraf wordt deze dag in regionale kranten en folders in dierenwinkels en cafés aangekondigd. En houdt in dat buren en belangstellenden uit de omgeving op bezoek kunnen gaan voor het opwachten van de thuiskomst van duiven. Het is aan de duivenliefhebber/houder de taak de sport uit te dragen. Dat dit feestelijk wordt gevierd, is een aangename bijkomstigheid. De boodschap is: op deze wijze kunnen we allen onze bijdrage leveren om duivensport bekendheid te geven en de hoop te hebben dat mensen geïnteresseerd raken in onze mooie sport. 

Dit initiatief is ontstaan in een dorpje gelegen in het district Manche (een departement in Normandië) en op dit moment wordt dit op veel plaatsen in Frankrijk georganiseerd. Deze wijze van promoten heeft al geleid tot in Duitsland alwaar de Duitse bond de invoering heeft gedaan van een ‘landelijke’ duivendag. De vraag rest, wat doet u aan promotie van onze mooie sport? Ik zou zeggen; geef gevolg aan dit initiatief!

 

IN DE MEDIA

Vier jaar verder en duiven volop in de prijzen 


Op 13 juli plaatste sa24.nl een leuk artikel over Joran Engberts en zijn vader Jort en stiefmoeder Anneke. Vier jaar geleden had hij op negenjarige leeftijd net zijn eerste officiele wedstrijdvlucht achter de rug. Nu, vier jaar later, hebben Joran, Jort en Anneke zich ontpopt tot ervaren en succesvolle wedstrijdvliegers. 


Bron: sa24.nl. 

Artikel 'vier jaar verder en duiven volop in de prijzen'
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 15 juli 2020Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 

Overzicht aangevraagde duplicaten
 

NPO BUREAU
Adverteren in Op (de) Hoogte 

Wekelijks verschijnt Op (de) Hoogte (ODH), de digitale nieuwsbrief van de NPO. Vrijdag einde dag wordt ODH verstuurd naar bijna 8.500 abonnees. Het is mogelijk om in ODH advertenties te plaatsen in de vorm van een banner. 

Een banner is een afbeedling met daarachter een hyperlink. Door op een banner te klikken, wordt een pagina geopend waar meer informatie over het geadverteerde te vinden is. Met een banner wordt de aandacht van de bezoeker getrokken. De banners in Op (de) Hoogte worden geplaatst tussen de artikelen in. Een banner in ODH is 800 pixels breed, de hoogte kan variëren van 190 tot 250 pixels.

Prijzen

 • 1 week: € 150,00
 • 3 weken: € 400,00
 • 6 weken: € 750,00

Interesse?
Stuur een kwalitatief goede (goed leesbare) afbeelding - die voldoet aan de eisen - per mail naar info@duivensportbond.nl. Geef aan:

 • welke link gekoppeld moet worden aan de banner
 • hoe vaak de banner geplaatst mag worden
 • op welke data de banner geplaatst moet worden 

Meer weten? Klik op onderstaande button.

Adverteren in Op (de) Hoogte
 

AGENDA

Activiteiten in het land


In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen.