Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 1 november 2019 | week 45

Voorwoord

Onlangs vond het gesprek met de 6e ECS leverancier plaats en dat betekent dat we toe zijn aan de volgende stap. Eerder dit jaar hebben we namelijk in goed overleg met betrokkenen afgesproken dat we naast de pilot ook in gesprek gaan met de leveranciers die niet direct betrokken zijn bij de pilot. Dit heeft geresulteerd in een tweetal rondetafafel gesprekken met alle betrokkenen én een-op-een-gesprekken met de ECS leveranciers.

In die een-op-een-gesprekken hebben alle ECS leveranciers gepresenteerd wat hun visie is op de digitalisering van de duivensport, de mogelijkheden en verwachte ontwikkelingen die zij als ECS leverancier zien. Als NPO Bestuur gaan we nu om tafel met de ECS Commissie, de automatiseringscommissie en de programmamanager digitalisering duivensport om de rode draad uit alle visies te halen en te zien hoe deze visies aansluiten bij onze wensen en beelden. Vervolgens gaan we weer om tafel met alle partijen om te bepalen hoe we verder kunnen en wat de mogelijkheden en gevolgen zijn voor de sport bij de verschillende keuzes.

Om te moderniseren en bij te blijven is het noodzakelijk om te veranderen. Want "als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg". Wat in alle gevoerde gesprekken gelukkig duidelijk naar voren is gekomen is dat alle betrokkenen de duivensport goed kennen en een zeer warm hart toedragen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we na het derde gesprek met de zes ECS leveranciers weer een flinke stap voorwaarts kunnen zetten. En natuurlijk houden we jullie op de hoogte van de stappen die we maken.


Maurice van der Kruk, voorzitter
namens het bestuur

 

 
 
 

NATIONALE DAGEN 2019
Interesse in busvervoer?
 

We hebben enkele weken terug gepeild of er interesse in gezamenlijk busvervoer naar de Nationale Dagen. Dit hebben we opgepakt op verzoek van liefhebbers naar aanleiding van de Nationale Dagen in 2018. Op de eerste inventarisatie hebben we slechts een beperkt aantal reacties gehad. We zijn ondertussen wel gaan bekijken wat de mogelijkheden en kosten zijn om bij wijze van proef busvervoer te organiseren vanuit het (noord)oosten van het land.

Afhankelijk van een aantal factoren, denk aan aantal personen dat gebruik wil maken van gezamenlijk reizen, aantal opstapplaatsen, tijdstip terugreis, gaat het tarief uitkomen op een bedrag tussen de € 17,50 en € 40,00 per persoon. Een groot verschil. We willen graag een concreet aanbod doen en daarom vragen we nogmaals om ons te laten weten of je interesse hebt en welke voorkeur je hebt.

Vervolgens kunnen we dan een concrete offerte opvragen én een definitief aanbod aan jullie doen. We willen graag antwoord op de volgende vragen:

 1. hoeveel geld wilt u maximaal uitgeven aan een busretour?
 2. 11.00 uur aankomen in Nieuwegein is prettig
 3. vertrek uit Nieuwegein rond 16.30 (einde beursdag) of rond 22.30 (zodat u de feestavond en huldiging mee kunt maken)

Met uw input maken we dan de balans op of het daadwerkelijk mogelijk is een vervoerspilot te organiseren voor de Nationale Dagen 2019. U kunt uw reactie geven via onderstaande button.

Inventarisatie proef busvervoer naar Nationale Dagen
 
 

WEDSTRIJDEN
Robert van Soest wint Quievrain en Jelle en Pieter Atema keizergeneraal GIANT najaarsklassiekers
 

1.439 duiven werden ingekorfd voor de laatste vlucht van de GIANT najaarsklassiekers vanuit Quievrain met afstanden van 169 tot 396 kilometer. We mogen wel spreken van een semi-nationaal concours Quievrain, speciaal gesponsord door mastheralgemenerechtspraktijk.nl

De weersverwachting voor het laatste weekend was niet best. Op donderdag leek het een zondagvlucht te worden, op vrijdag was er mogelijk toch een kleine kans voor een vlucht op zaterdag. Op zaterdag zelf bleek het weer ontzettend mee te vallen, schijnbaar hadden de weergoden spijt van het vorige weekend. De duiven werden om 10.50 uur gelost met een matige zuiden wind. 

Totale uitslag mastheralgemenerechtspraktijk.nl Quievrain
1.439 duiven waren er op vrijdagavond ingekord voor de alles beslissende vlucht. Het bleek achteraf ook een zeer eerlijke vlucht met vroege duiven in vier provincies. In de top tien waren liefhebbers vertegenwoordigd uit Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Groningen. Hoe mooi kan de duivensport dan zijn. Natuurlijk kan er maar één winnaar zijn en dat was Robert van Soest uit Koog aan den Zaan. Het was Robert zijn jonge duif de 246 die om 12.56 uur werd geconstateerd op een afstand van 241 kilometer. De 246 vloog maar liefst 114 kilometer gemiddeld per uur en vloog omgerekend zo’n 7 kilometer los vooruit. Robert kreeg zijn duiven uitstekend met 20 prijzen op 24 duiven en zo’n mooie semi-nationale overwinning is hem dan ook van harte gegund.

A. van Gelder uit Ridderkerk scoorde vorige week met zijn 19-171 een zesde op Bierges en nu wint de 171 een prima tweede prijs. Met regen en met een harde wind kop vliegen bewijst dat de 171 een echte topduif is. Feije Damstra uit Damwoude scoorde een knappe derde plek met zijn eerstgetekende 19-198. Jan en Joke Kaman uit Wormerveer zijn procentueel en met de meeste kopprijzen de grote uitblinkers in deze GIANT najaarsklassiekers. Jan en Joke waren met 24 op 26 weer geweldig op dreef en de kopprijzen vier, vijf en zeven waren hun deel. Jelle en Pieter Atema uit Noordbergum scoorden met hun tweede getekende 19-660 de zesde prijs. L.T Baar zit in Roodeschool op de verste afstand en scoorde 14 prijzen op 17 duiven. Geweldig natuurlijk als daar ook de kopprijzen acht, negen en tien bij horen. Clean Sweeps voor Tjalling H Kooistra uit Damwoude met 3 op 3 en Comb Liezenga met 2 op 2.

Uitblinkers verder Cees van Gelder met 16 op 20, Comb Moes met 9 op 10, John Rimmelzwaan met 14 op 17, Comb Ras-Post met 8 op 10, W Klaverstijn jr met 6 op 7, Comb Van Tol & Mol met 4 op 5 en I Postma-Liewes met 4 op 5. De hoofdprijzen waren voor Robert van Soest met de eerste jonge duif en voor A van Gelder met de eerste oude duif.

District 1 met 134 duiven
Robert van Soest uit Koog aan den Zaan was hier natuurlijk de grote man met de eerste en tiende prijs. Jan en Joke Kaman werden keurig twee, drie en vier. André en Gislaine Geutskens waren met vijf, zes en negen ook geweldig op dreef. Comb Moes met de eerstgetekende knap op plek zeven en Cees van Vliet netjes met een mooie achtste plek. De hoofdprijzen waren voor Comb Moes met de eerste oude duif en voor Jan en Joke Kaman met de eerste jonge duif.

District 2 met 249 duiven
A van Gelder uit Ridderkerk hier de grote matador met de eerste en derde prijs. Cees van Gelder ook knap met de tweede en vierde prijs. John Rimmelzwaan fantastisch met de kopprijzen vijf, zes, acht, negen en tien. W. J. Bos uit Alphen aan den Rijn keurig zevende. De hoofdprijzen waren voor John Rimmelzwaan met de eerste jonge duif en Burg & Waard met de eerste oude duif.

District 3 met 89 duiven
Rein Ras en Jan Post uit Urk waren weer echt super op dreef met de eerste en vijfde prijs. Piet en Simon Zeeman geweldig met de tweede, derde, vierde en tiende prijs. Zolta Varga opnieuw top met zijn jonge duiven en een knappe zesde prijs. Frank en Harm Kempers opnieuw in beeld met de zevende en achtste plek. Jeugdlid Joas van Zuiden zeer knap negende. De hoofdprijzen waren voor Rein Ras en Jan Post met de eerste oude duif en Zoltan Varga met de eerste jonge duif.

District 4 met 313 duiven
Yde Ypma uit Joure geweldig op dreef met een mooie eerste prijs. Edze Wielinga zeer knap tweede. Maarten Wijnand super met de derde, zesde, zevende en achtste plek. Coen Brugman top met de vierde, vijfde en negende plek. Durk Weidenaar maakte de top tien vol met een mooie tiende plek. De hoofdprijzen waren voor Maarten Wijnand met de eerste oude duif en Yde Ypma met de eerste jonge duif.

District 5 met 103 duiven
Feije Damstra uit Damwoude de grote blikvanger met de eerste en achtste prijs. Jelle en Pieter Atema super met de tweede, vijfde en negende prijs. Arie Hagedoorn geweldig op dreef met de derde, zesde en zevende plek. Harrie Meijners ook top met plek vier. A Dantuma werd keurig tien. De hoofdprijzen waren voor Arie Hagedoorn met de eerste oude duif en voor Feije Damstra met de eerste jonge duif. 

District 6 met 133 duiven
L.T. Baar uit Roodeschool was hier outstanding met de eerste, tweede, derde en vierde prijs. Comb Smallenbroek super met de vijfde en zesde prijs. M v/d Veen zeer knap zevende, R Postma netjes acht, W vd Velde mooi op plek negen en Gonzalez sluit de rij met een knappe tiende plek. De hoofdprijzen waren voor R Postma met de eerste oude duif en L.T. Baar met de eerste jonge duif. 

Duifkampioenen
Rein Ras en Jan Post uit Urk hebben de beste duif met hun duivin 15-4272731 en dat is naast de luxe visschotel ook zeker een felicitatie waard. Tweede John Rimmelzwaan met zijn 19-821, derde P Houwen met zijn 19-232, vierde Jan en Joke Kaman met hun 19-526 en vijfde Piet en Simon Zeeman met hun 16-645.

Aangewezen kampioenen
Buitengewoon knap als je op vier van de vijf totaal verschillende vluchten kampioen wordt met 1 van de 2 aangewezen duiven. John Rimmelzwaan uit Alphen aan den Rijn presteerde dat en dan ben je een zeer goede duivensporter. John wint een zeer luxe visschotel. Tweede A van Gelder, derde Edze Wielinga, vierde Piet en Simon Zeeman, vijfde Herman Kalf, zesde P Houwen, zevende Cees van Gelder, achtste Jan en Joke Kaman, negende Maarten Wijnand en tiende M v/d Veen.

Onaangewezen kampioenen
Cees van Gelder uit Ridderkerk werd de grote kampioen onaangewezen en dat is een mooie felicitatie en een IPad waard. Herman Kalf werd tweede, Rein Ras en Jan Post derde, Maarten Wijnand vierde, Edze Wielinga vijfde, A van Gelder zesde, Jan en Joke Kaman zevende, Piet en Simon Zeeman achtste, P Houwen negende en W v/d Velde tiende.

Keizergeneraal GIANT Najaarsklassiekers en winnaar Esperanza wisseltrofee
De gebroeders Atema uit Noordbergum werden met hun Super 753 wereldberoemd op de Olympiade 2007 in Oostende. Jelle en Pieter bewezen hun vakmanschap op deze GIANT Najaarsklassiekers door onaangewezen tweede te worden en aangewezen vierde. Door op de laatste vlucht meteen hun tweede getekende duif als eerste te constateren sloegen zij de beslissende slag. Pieter en Jelle Atema mogen zich Keizergeneraal GIANT Najaarsklassiekers noemen en zij winnen de Esperanza trofee en een formidabele GIANT fiets. Zij zullen op de feestavond natuurlijk op gepaste wijze gehuldigd worden

Bonnenverkoop
De bonnenverkoop staat op www.npoauction.com De organisatie is zeer blij met schenkingen van nationaal en regionaal bekende topliefhebbers. De opbrengst gaat zoals gewoonlijk naar het goede doel en dat is het Ronald McDonaldhuis in Beetsterzwaag. Donderdag eindigt de verkoop en op de feestavond wordt de cheque overhandigd aan het goede doel. Nog een uitgelezen kans voor iedereen om een topduif te bemachtigen.

Hartelijk dank voor …. 
Natuurlijk kunnen de GIANT Najaarsklassiekers niet zonder de vele vrijwilligers. Daarom veel dank voor de leiders en vrijwilligers in de Inkorfcentra in Ridderkerk, Alphen aan den Rijn, Zaandam, Urk, Damwoude, Noordwolde, Zuidhorn, Balk en Voorthuizen. Verder veel dank aan de vervoerders Joop Vlasman en Ruud den Dunnen, het IWB en de nationale lossingsdeskundige Jelle Kooistra, de NPO, Compuclub, de talrijke sponsors, de bonnenschenkers, de bonnenkopers. En de grootste dank gaat natuurlijk naar alle deelnemers die in zeer grote getale bleven deelnemen en samen met ons zeer veel plezier beleefd hebben aan deze GIANT Najaarsklassiekers. 

De feestavond
Vrijdag 25 oktober is de feestavond in het clubgebouw van PV Flevoland in Urk. Het clubgebouw gaat open om 19.30 uur en we beginnen natuurlijk met verse warm gebakken vis. Zeker 150 deelnemers en aanhang zullen deze feestavond bezoeken, het schijnt dat er in de verre omgeving geen hotelkamer meer te boeken is. Een luxe probleem van de organisatie is het uitreiken van de 350 gewonnen prijzen aan 121 verschillende deelnemers, maar dat doen we graag natuurlijk. 

En hoe nu verder …
Een veel gehoorde klacht in het zuiden was dat er daar geen inkorfcentra waren en de afstanden van de vluchten tekort waren. De organisatie is van plan om voor de westlijn (incl. Voorthuizen met een aantal aparte lossingen) voor 2020 vijf vluchten organiseren op Wolvertem, Bierges, Quievrain, Arras en Peronne. Voor de oostlijn denken we aan vijf vluchten op Duiven, Boxtel, Weert, Tongeren en Bierges. We willen inkorfcentra binnen een redelijke afstand, die iedereen in staat stellen om deel te nemen aan deze Najaarsklassiekers.

In het achterhoofd blijft nog wel het succes van de Semi Nationale vlucht zitten, dus het kan zijn dat we het programma zo aanpassen dat op de laatste vlucht Quievrain gevlogen kan worden. We gaan inventariseren wat de wensen zijn en voor 1 januari 2020 een besluit nemen. Door deze vluchten tijdig aan te melden bij de NPO en aan alle gestelde NPO regels te voldoen kunnen deze uitslagen ook meetellen voor de Olympiade. In 2021 is de Olympiade in Roemenië. De minimum eisen voor jonge duiven zijn drie prijzen in concoursen met minimaal 150 duiven op vluchten van minimaal 100 kilometer (350 kilometer in totaal). Nationale Najaarsklassiekers voor iedereen en een Olympische droom voor u …..

 

 
 
 

NATIONALE DAGEN
Mogelijkheden voor liefhebbers


Op de website www.nationaleduivensportdagen.nl is alle informatie te vinden met betrekking tot de Nationale Dagen. Daarnaast is er een praktisch overzicht met de mogelijkheden en tarieven. 

Op dit moment wordt er gewerkt aan specifieke uitnodigingen voor onder meer de Nationaal Kampioenen en Nationale en Sectorale winnaars, de goudenspelddragers, de jeugd en buitenlandse gasten.

 

 
 

NPO BUREAU
Eigenaar gezocht!


We zijn op zoek naar de eigenaar van duif met ringnummer 1175543. Deze duif is gevonden door Marc Overhein in Heinoo.

Bent u of kent u de eigenaar, neem dan contact op met het NPO Bureau.

 

 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen/afdelingen in het land georganiseerd worden.
  

Activiteiten

 • 2 november: prijsuitreiking Ladies League Samenspel Zuid Hollandse Eilanden
 • 2 en 3 november: Golden Ten - De Duif
 • 2 november: feestmiddag/avond en huldiging vlieggebied zuid-west Afdeling 8 (Heteren)
 • 5 tot en met 12 november: bonnenverkoop t.g.v. jubileum PV Wederzien (Bleijerheide-Kerkrade)
 • 7 en 8 november: Keizer van de Show (Boxmeer)
 • 8 november: Tentoonstelling PV Nijkerk (Nijkerk)
 • 8 en 9 november: Stayen-St. Truiden (BE) - Nationale dagen KBDB
 • 9 november: Kampioenenhuldiging Afdeling 5 (Zevenhuizen)
 • 9 november: Kampioenen Huldiging - Afdeling 4 (Beek Li)
 • 9 november: Kampioenen Huldiging - Afdeling 9 (Hengevelde)
 • 9 en 10 november: Tentoonstelling en bonnenverkoop PV Stormvogels (Volendam)
 • 10 november: Middagje BEP (Purmerend)
 • 16 november: prijsuitreiking Ladies League 2019 Afdeling 6, kring 3
 • 16 november: manifestatie Afdeling 6 (Heiloo)
 • 16 november: Kampioenenhuldiging Afdeling 10 (Grollo)
 • 16 november: Kampioenen Huldiging Afdeling 1 (Goes)
 • 29 en 30 november: Nationale Dagen 2019
   

Vergaderingen 

 • 2 november: Oost-Brabantmanifestatie - Afdeling 3
 • week 45: Regiobijeenkomst Noord Zeeland - Afdeling Zeeland
 • 4 november: Bestuursvergadering - Afdeling 9
 • 4 november: Bestuursvergadering - Afdeling 11
 • 4 november: Bestuursvergadering - Afdeling 10
 • 5 november: Bestuursvergadering - Afdeling 8
 • 6 november: Bestuursvergadering - Afdeling 2
 • 11 november: Bestuursvergadering NPO
 • 15 november: Algemene Ledenvergadering - Afdeling 11


Organiseert uw afdeling/vereniging een leuke activiteit of wilt u uw vergadering(en) en/of bijeenkomsten ook op de kalender terug zien? Dat kan! Mail tijdig informatie over de actviteit of bijeenkomst naar info@duivensportbond.nl.

Klik hier voor het overzicht aan activiteiten en bijeenkomsten
 

Een groot dank je wel namens Habru

 

De 11e Habru Duivendag was een groot succes. Een donatie van maar liefst € 22.500 is gerealiseerd voor Stichting Bergh in het Zadel.

Er is een speciale nieuwsbrief verstuurd om iedereen te bedanken voor zijn/haar bijdrage.

 

Nieuwsbrief Succesvolle 11e Habru Duivendag
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 31 oktober 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 

Overzicht aangevraagde duplicaten
 

NATIONALE DAGEN

Help jij een handje mee?


Om de Nationale Dagen goed te laten verlopen zetten elk jaar vele vrijwilligers zich in. Ook voor dit jaar zijn we op zoek naar vrijwilligers om er samen een onvergetelijke editie van te maken. We zoeken onder meer vrijwilligers voor:

 • kassa - vrijdag(avond) 29 en zaterdag 30 november
 • begeleiding jeugdactiviteiten - zaterdag 30 november
 • belevingsroute - vrijdag 29 en zaterdag 30 november
 • kaartcontrole Holland Duiven Huis - zaterdag 30 november
 • huldiging kampioenen - zaterdag 30 november