Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 27 september 2019 | week 39

Voorwoord


De weken van liefhebbers zien er inmiddels echt anders uit dan een aantal weken terug en dat merken ook wij als NPO Bestuur en medewerkers op het NPO Bureau. Het vergaderseizoen is gestart, volop voorbereidingen dus voor de sectievergaderingen en voor de FCI-vergadering van oktober en het beantwoorden van vele vragen uit het land. Daarnaast vragen de Nationale Dagen onze aandacht. En er worden opnames gemaakt van onze sport én over de duivensport voor Holland van Boven.

Toch kunnen we het vliegseizoen niet loslaten, want na de vluchten is het tijd voor uitslagen en inzicht in de prestaties van dit seizoen. En helaas is het nog niet mogelijk om tussenstanden van de Nationale Kampioenschappen te geven. Nog steeds ontbreken er namelijk bestanden. Daarom vanuit hier de dringende oproep om na te gaan of u alle relevante bestanden hebt aangeleverd. En zo niet, doe dit dan alsnog met grote spoed. Dit in het belang van alle liefhebbers, tenslotte wil iedereen graag weten hoe er gepresteerd is afgelopen seizoen.

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur

 

 
 
 

NPO BUREAU
Storing online overschrijven opgelost
 

Afgelopen periode waren er - zoals u wellicht gemerkt heeft - problemen met het overschrijven van duiven via 'Mijn Duivensportbond.nl (de online leden- en ringenadminstratie). Het bestand om de overschrijving te accepteren kon niet gevonden worden bij 'mijn overschrijvingen'.

Probleem opgelost
Gelukkig is dit inmiddels probleem opgelost, waardoor online overschrijvingen weer mogelijk zijn via 'Mijn Duivensportbond.nl' en alles goed geregistreerd wordt.

Overschrijvingen opnieuw
Helaas kunnen de overschrijvingen die in de afgelopen week (tussen 19 en 27 september) gedaan zijn, niet teruggehaald worden. We vragen u daarom de overschrijvingen van afgelopen week opnieuw te doen via 'Mijn Duivensportbond.nl', zodat de registratie alsnog kan plaatsvinden.

We begrijpen dat dit extra werk met zich mee brengt. We zijn echter blij dat het probleem opgelost is en alles weer naar behoren werkt.
 

NATIONALE DAGEN
Inventarisatie hotel- en buscombi
 

Dank voor uw reacties op de inventarisatie voor interesse in een speciaal hotelarrangement tijdens de Nationale Dagen en bezoek aan de Nationale Dagen per bus op zaterdag. Naar aanleiding van alle reacties gaan we het volgende verder uitwerken:

 • Hotelarrangementen
  Met hotels in de directe omgeving gaan we in gesprek om afspraken te maken voor één- en tweepersoonskamers en zowel één als twee overnachtingen. 
 • Busvervoer
  We streven naar een test in 2019 met gezamenlijk vervoer op zaterdag vanuit Zwolle. We gaan in gesprek om mogelijkheden en kosten te bespreken.

Zodra er meer duidelijkheid is over mogelijkheden en kosten, hoort u daar meer over. De inventarisatie is gesloten. Mocht u toch nog vragen of suggesties hebben, stuur dan een bericht naar info@duivensportbond.nl onder vermelding van suggesties/vragen Nationale Dagen 2019.
 

 

NPO BUREAU
Op zoek naar...
 

Wij zijn op zoek naar de eigenaar van:

 • duif NL 2019-3926397. Dit ringnummer is uitgegeven aan vereniging 2026 PV De Reisduif – Waspik, maar deze vereniging is opgeheven
 • duif met ringnummer Thailand 2017 CHA

Ben jij de eigenaar van één van deze duiven of weet je waar deze duiven thuis horen? Neem contact op met het NPO Bureau.

 
 
 


SECTIES & PLATFORMS

Agenda sectie Marathon 5 oktober 2019


Vergadering Leden Marathon Sectie: 5-10-2019
Locatie: Papendal, Arnhem
Aanvang: 12:00 uur
 

 1. Opening
 2. Appel stemgerechtigde leden, aangemelde leden krijgen stemkaart in zaal uitgereikt.
 3. Evaluatie vliegseizoen 2019
 4. Evaluatie NPO vluchten
 5. Evaluatie ZLU vluchten
 6. Ingekomen stukken en voorstellen
 7. Opzet vliegprogramma 2020
 8. Voorstellen commissie Eerlijk Spel
 9. Bestuursmutatie, voorzitter aftredend
  kandidaten schriftelijk aanmelden voor 4 oktober via marathon@duivensportbond.nl
 10. Rondvraag
 11. Sluiting
Agenda vergadering sectie marathon 5 oktober 2019
 
 

WEDSTRIJDEN
Wijnand en Kaman uitblinkers eerste weekend GIANT najaarsklassiekers
 

Ruim 6.000 duiven werden het eerste weekend ingekorfd voor de GIANT najaarsklassiekers 2019. Afgelopen zaterdag werd voor de oostlijn gelost in Duiven en voor de westlijn in Roosendaal.

Totale uitslag Roosendaal
1.221 duiven werden voor de prijzen ingemand op Roosendaal. De duiven werden zaterdag om 09.30 uur gelost met een matige zuidoostenwind. De afstanden van de deelnemers varieerden van 36 kilometer (inderdaad veel te kort) tot 150 kilometer. Voor de deelnemers in Noord- en Zuid-Holland werd het een zeer vlotte vlucht met weinig verliezen. Voor de deelnemers uit de provincie Flevoland was het een lastige vlucht waar met name de minst ervaren jonge duiven moeite hadden om het thuishok weer te vinden. Jan en Joke Kaman uit Wormerveer met een afstand van 108 kilometer besloten deel te nemen met 58 duiven en dat hebben de overige deelnemers geweten. De duiven van Jan en Joke kwamen fantastisch en met 56 prijzen op 58 duiven werd begonnen met de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, achtste en negende prijs. Jan en Joke stuwen deze najaarsklassiekers naar een ongekend hoog niveau en we kunnen stellen dat dit het Champions League niveau van de GIANT najaarsklassiekers is. John Rimmelzwaan uit Alphen aan den Rijn deed het ook prima met de kopprijzen zes en acht. Marco Braspenning uit Wieringerwerf ook geweldig op dreef met 19 op 20 en een zeer fraaie tiende plek. Clean Sweeps voor Comb Geutskens met 44 op 44 en W Klaverstijn jr met 7 op 7. Verdere uitblinkers G.A. Tichelaar jr met 16 op 17, Comb Moes met 25 op 27, R.E. van Soest met 31 op 34, F & Q Verhoef met 19 op 21, C van Gelder met 25 op 29, E Renaud met 18 op 21, J van den Bosch met 9 op 11, en M Yafidi met 1 op 1. De hoofdprijzen waren voor Cees van Vliet met de eerste oude duif en Jan en Joke Kaman met de eerste jonge duif.

Totale uitslag Duiven
1.943 duiven werden voor de prijzen ingemand op Duiven. De duiven werden zaterdag om 09.20 uur gelost met een matige zuidoosten wind. De afstanden van de deelnemers varieerden van 57 kilometer (inderdaad aan de korte kant) en 170 kilometer. Het werd een mooie vlucht met een vlot verloop en weinig tot geen verliezen. De taartvluchtkampioen 2017 Maarten Wijnand uit Lemmer had 26 duiven ingemand en zijn 16-811 vloog bijna 75 meter los op twee hokgenoten. Maarten scoorde met de eerste, tweede, derde en zesde prijs fantastisch en gaf zijn concurrenten meteen een flinke draai om de oren. Oscar Martens uit Emmeloord vind deze najaarsklassiekers het mooiste onderdeel van de duivensport en bewees andermaal zijn vakmanschap met een zeer fraaie vierde, vijfde en tiende prijs. Yde Ypma uit Joure was ook geweldig op dreef met een zevende, achtste en negende prijs. Clean Sweeps van R Swart met 17 op 17, G Kooistra met 7 op 7, Tjalling van der Heide met 7 op 7 en J Huizenga met 4 op 4. Uitblinkers verder Comb. Tjitte & Lesley met 47 op 56, F Damstra met 10 op 11, R Visser met 28 op 31, Comb de Wit met 26 op 32, D en P Soepboer met 17 op 18, P Houwen met 15 op 18, R en J Smid met 8 op 9, H.J. Kalf met 9 op 11, W vd Velde met 18 op 21, G Spiekhout met 11 op 12, Bert Flik met 42 op 50, en L.T. Baar met 28 op 32. Hoofdprijzen hier voor Maarten Wijnand met de eerste oude duif en Yde Ypma met de eerste jonge duif.

District 1 met 403 duiven
Het district van Jan en Joke Kaman uit Wormerveer en dan weet je het wel. Eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde, zevende en tiende waren hier de kopprijzen voor Jan en Joke. Marco Braspenning uit Wieringerwerf werd acht en negen. Omdat iedere deelnemer maar 1 hoofdprijs kan winnen waren de winnaars van de hoofdprijzen met de eerste jonge duif Marco Braspenning en met de eerste oude duif G.A. Tichelaar.

District 2 met 445 duiven 
John Rimmelzwaan uit Alphen aan den Rijn was hier de grote uitblinker met de eerste, tweede, derde, vierde, zevende en negende prijs. C van Dijk & Co werden zeer fraai vijfde, F & Q Verhoef top met de zesde en achtste prijs en A van Gelder keurig tiende. De hoofdprijzen voor de eerste jonge duif voor John Rimmelzwaan en voor de eerste oude duif voor A van Gelder.

District 3 met 373 duiven
Piet en Simon Zeeman waren hier de grote winnaars met de eerste, tweede en tiende prijs. Rein Ras en Jan Post zeer goed met de derde, vierde, achtste en negende plek. Jan en Hessel Ras met een fraaie vijfde plek, Zoltan Varga goed voor een mooie zesde plek en Frank en Harm Kempers top met een goede zevende plek. De hoofdprijzen waren voor Piet en Simon Zeeman met de eerste oude duif en Zoltan Varga met de eerste jonge duif.
 
District 4 met 916 duiven
Het district van Maarten Wijnand uit Lemmer en die was super met de eerste, tweede, derde en zesde prijs. Oscar Martens met de zeer fraaie vierde, vijfde en tiende plek. Yde Ypma echt heel goed met de zevende, achtste en negende plek. Ook hier de regel dat een deelnemer maar 1 hoofdprijs kan winnen. Daarom waren de winnaars van de hoofdprijzen Oscar Martens met eerste oude duif en E Sikkes met de eerste jonge duif.

District 5 met 589 duiven
Willem en Bianca Wagteveld uit Heerenveen gaven hier duivenles met de eerste, tweede, derde, zesde en achtste prijs. A Dantuma super met de vierde, negende en tiende plek. De Comb Atema ook geweldig op dreef met vijfde en zevende plek. De hoofdprijzen voor Willem en Bianca Wagteveld met de eerste oude duif en A Dantuma met de eerste jonge duif.

District 6 met 438 duiven
P Houwen was hier formidabel met de eerste, tweede, vijfde, zesde, zevende, achtste en tiende prijs. H.J. Kalf top met een fraaie derde prijs, W vd Velde met een zeer goede vierde prijs en Mark Wieringa geweldig met de negende plek. De hoofdprijzen waren voor H.J. Kalf met de eerste oude duif en P Houwen met de eerste jonge duif.

En hoe nu verder
Het eerste weekend van de GIANT najaarsklassiekers is goed verlopen en nu al zijn er 62 prijswinnaars. Komend weekend compleet ander weer met een zuidwesten wind en wat regenbuien, maar zo te zien opnieuw goed duivenweer. Voor de oostlijn wordt gelost in Boxtel en de westlijn gaat naar Duffel en opnieuw zijn er 62 prijzen te winnen. Alle deelnemers heel veel succes.

 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen/afdelingen in het land georganiseerd worden.
 

Activiteiten

 • 4 oktober: Forumavond PV Airborne Renkum
 • 5 oktober: prijsuitreiking Dutch Golden Classic 2019
 • 5 oktober: verkoop 1e prijswinnaars 2019, PV Steeds Verder (Twello)
 • 5 oktober: Prijsuitreiking en huldiging Fond Union Twente, PV Het Luchtvermaak (Ressen)
 • 12 oktober: Habru Duivendag 
 • 19 oktober: prijsuitreiking NIC 1738
 • 2 november: prijsuitreiking Ladies League Samenspel Zuid Hollandse Eilanden 
 • 16 november: prijsuitreiking Ladies League 2019 Afdeling 6, kring 3
Vergaderingen 
 • 30 september: bestuursvergadering NPO
 • 5 oktober: Sectievergaderingen
Organiseert uw afdeling/vereniging een leuke activiteit of wilt u uw vergadering(en) en/of bijeenkomsten ook op de kalender terug zien? Dat kan! Mail tijdig informatie over de actviteit of bijeenkomst naar info@duivensportbond.nl. 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 26 september 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 

 
Overzicht aangevraagde duplicaten