Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 2 augustus 2019

Voorwoord bestuur


De zomer is in volle gang. Gelukkig zijn de temperaturen terug naar normaal en dat betekent dat de duiven weer volop in koers zijn. Ondanks het zware seizoen 2019 zijn op de laatste twee Nationale wedvluchten - Bergerac en Vierzon - mooie aantallen ingekorfd. Deze week start ook het vervolg van het Jonge duiven programma en de Natoer.

Toch merken we ook dat het vakantieperiode is. En hoewel het hoogseizoen is, genieten ook liefhebbers met hun familie van een welverdiende vakantie. Dit betekent ook dat het interviewen en bezoeken van de winnaars van Nationale vluchten wat meer tijd vraagt. Wees echter gerust alle winnaars komen aan bod. We verwachten de tweede ODH Special binnenkort bij u te bezorgen.

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur

 

 
 
 

LADIES LEAGUE
Uitslag tweede wedstrijd afdeling 6, kring 3

 

Door Corrie Thiele

Hier ben ik weer met de tweede uitslag van onze Ladies League afdeling 6 kring 3:

  • 1e Helga Vellinga; zij wint een Rituals pakket met schoonheidsbehandeling t.w.v.150.00 euro
  • 2e Gina van de Paverd; zij wint een Riviera Maison bon t.w.v. 100.00 euro
  • 3e Audrey Lotterman; zij wint een High Tea bon voor 4 personen bij “Gewoon” in Wijk aan Zee

trotse liefhebber Helga Vellinga


Winnares aan het woord
"Hallo ik ben Helga Vellinga. Al ruim 50 jaar heeft mijn man Hans duiven maar nu de Ladies League in het leven is geroepen vind ik ook deze competitie wel heel erg leuk. De tweede wedvlucht van deze competitie kwam uit Lennik, ik vlieg op een afstand van 178 kilometer. De duiven werden gelost om 07.45 uur met mooi duivenweer en een westenwind.

Wij stonden te kijken in de tuin en om 09.49.21 zagen wij een duif richting ons hok komen met hoge snelheid en ja hoor ik zag het al in de lucht voor ze op de klep viel het was er één, een Lady met roze chipring. Mijn man werd in de vereniging al gebeld dat ik waarschijnlijk bij de winnaars zou horen en jawel hoor 's avonds was het zeker, mijn duif was als eerste over de finish gekomen. Dat ik daarbij ook nog Rituals pakket met schoonheidsbehandeling t.w.v. € 150,00 gewonnen heb, maakt het nog leuker. We hebben hier ‘s avonds een lekker wijntje op gedronken

Ik wens iedereen veel succes voor de laatste vlucht volgende week. Dat de beste maar mag winnen aan ons zal het niet liggen. Lekker poetsen ladies.

 

 
 

NPO BESTUUR
Gewijzigd programma Jonge Duiven
 

Het NPO Bestuur heeft afstemming gezocht met de Afdelingen over het vervolg van het Jonge Duiven Programma. De afstemming is gezocht vanwege de afgelaste wedvlucht van vorige week. Op basis van de ontvangen input vanuit de Afdelingen en na overleg met de sectie Jonge Duiven, is het programma aangepast. 

Het nieuwe programma ziet er als volgt uit: 

  • De afdelingen organiseren vanaf week 32 een wedvlucht voor jonge duiven met een minimale afstand van 300 km. 
  • De eerste sectorvlucht in week 33 vervalt als sectorvlucht; deze vlucht (min 350 km) gaat wel door als een vlucht voor het jonge duiven kampioenschap midfond.
  • De sectorvluchten F35 (min. 400 km)  en F37 (min 400km) gaan door als sectorvluchten.  

Dit betekent dat er voor het kampioenschap jonge duiven vitesse en midfond nu nog vier vluchten zijn, waarvan de drie beste resultaten behaald op deze vluchten, tellen voor deze kampioenschappen.

Wanneer er afdelingen zijn die een vlucht voor de jonge duiven willen organiseren, kan dit deze week plaats vinden. Deze vluchten tellen echter niet mee voor de jonge duiven kampioenschappen of jonge duiven kampioenschappn midfond.
 
NPO Bestuur, Afdelingen en Sectie Jongen Duiven hebben hiermee maximaal invulling gegeven aan de beantwoording van de afdelingen, de afspraken uit de Ledenraad  én de mogelijkheid tot een goede opbouw voor de jonge duiven gezien het verloop van het seizoen.

 
 

IN HET NIEUWS
Hittewonder: moederduif verlaat nest, maar ei komt toch uit
 

De hitte levert voor veel dieren problemen op, maar een jonge duif in de Vogelopvang Utrecht heeft er zijn leven aan te danken. 

Als een nest eitjes door de moederduif in de steek wordt gelaten, worden de eitjes normaal gesproken te koud en overleven ze het niet. Maar een Utrechts echtpaar dat een verlaten nestje eieren uit de tuin naar binnen haalde, werd deze week verrast: uit één van de eitjes klonk ineens getik.

Klik hier voor het artikel van RTV Utrecht.

 

Foto: RTV Utrecht / Richard Grootbod
 
 

NPO BUREAU
Wie is de eigenaar? 


Ook deze week hebben we weer een duif waarvan we niet kunnen achterhalen wie de eigenaar is. Het gaat dit keer om duif 2010-1947487.

Bent u of kent u de eigenaar van deze duif? Neem dan tijdens openingstijden contact op met het NPO Bureau.

 

 
 

WEDSTRIJDEN
Voorbeschouwing Nationaal Bergerac: record aantal duiven


   
De laatste Nationale Marathonvlucht in de drieluik St. Vincent-Dax-Bergerac levert een record aantal aan duiven op! Op Saint-Vincent bleef het aantal ingekorfde duiven nagenoeg gelijk en op Dax zelfs een lichte daling. Van dat laatste is nu geen sprake. Er werden dinsdagavond maar liefst 23.734 duiven ingekorfd. Dat is een stijging van 7.398 duiven ten opzichte van vorig jaar toen er 16.336 duiven uit Bergerac vlogen. Om 13.30 uur zijn de duiven gelost. 

Terugblik 2018
In 2018 werd Nationaal Bergerac een hele snelle vlucht met aankomsten rond de klok van 5u op zondagmorgen. De winst ging toen naar de Gebr. Brugemann uit Assendelft.

Wie wint komend weekend?
Het weer voor dit weekend lijkt mee te gaan werken om er een prachtige afsluiting van te maken! Laten we hopen dat het zo is, om zo het zware marathonseizoen met een goed gevoel af te sluiten. Wie gaat deze klassieker winnen? Dat weten we zaterdagochtend! Voor nu: Heel veel succes en duivenplezier toegewenst!

 

Terugblik winnaar Nationaal Bergerac 2018: Gebr. Brugemann door PigeonPixels
 
 
 

IN DE MEDIA

Slimme duiven hebben vaak kleine pupillen

NRC besteedt regelmatig aandacht aan dieren en hun kenners, onder het motto 'Wie dagelijks met dieren werkt, leert ze écht kennen'. Onlangs publiceerde NRC.nl een artikel over duivenmelkers en de duif.

Liefhebber Gert Jan Beute komt uitgebreid aan het woord over zijn passie, de duiven. Klik hier voor het artikel.

 

 

WEDSTRIJDEN
Voorbeschouwing Vierzon: afsluiting Dagfondseizoen


Morgen maken 25.758 duiven kans op de eerste prijs Nationaal die te winnen is op de enige Nationale Dagfondvlucht die Nederland rijk is. Deze week is in goed overleg met België besloten om naar Vierzon te gaan in plaats van naar Bourges. Het verschil in afstand is klein en mag de voorpret van deze vlucht niet drukken.

De coördinaten voor Vierzon zijn:
Lat. 471318.0
Long.020404.0

Terugblik 2018
In 2018 schreven Martens en zoon uit Elsloo deze vlucht op hun naam door de plaatsen 1 én 2 te winnen.

Wie wint komend weekend?
Wie gaat de volgende gelukkige zijn en wordt dat ook een dubbele overwinning? We hopen op een mooie afsluiting van het Dagfondseizoen en een goede terugreis voor onze gevleugelde vrienden. Veel succes en plezier toegewenst namens het NPO bestuur en vergeet niet te genieten! 

 

 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen in het land georganiseerd worden.

Op dit moment zijn er bij ons geen activiteiten bekend. Sinds kort vindt op de website ook het overzicht van vergaderingen en bijeenkomsten die georganiseerd worden. In augustus staan de volgende bijeenkomsten/vergaderingen gepland: 

 

Maandag 5 aug 2019   Bestuursvergadering  Afdeling 11
Dinsdag 6 aug 2019   Bestuursvergadering Afdeling 10
Dinsdag 6 aug 2019   Bestuursvergadering  Afdeling 8 
Maandag 19 aug 2019   Bestuursvergadering Afdeling 9
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 31 juli 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 

Overzicht aangevraagde duplicaten