Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 5 juli 2019

Voorwoord bestuur


Het is alweer juli. De eerste helft van het jaar zit er op. Dat betekent dat ook de eerste helft van het vliegseizoen 2019 erop zit. We zitten nog steeds in het hoogseizoen en hebben nog een aantal mooie vluchten te gaan. Dat vraagt veel van de duiven maar ook van de vrijwilligers. Na de hitte van de afgelopen week is het nu gelukkig een beetje afgekoeld. Dat is beter voor de duiven maar ook voor de liefhebbers. We pakken het Jonge Duiven seizoen weer op. Met een aantal aanpassingen en afspraken hopen we het Jonge Duiven seizoen de komende weken op goede wijze te vervolgen. 

Verder hoop ik dat de punten die besproken worden door liefhebbers ook vastgehouden worden richting het vergaderseizoen. Samenwerking, veerkrachtigheid en flexibiliteit zijn daar voor nodig. We werken samen aan een koers, het is niet de bedoeling om een eigen koers te varen. Dat doet namelijk afbreuk aan het algemene duivensportbelang en daarmee ook aan de noodzakelijke verbeteringen. Dank voor alle tips en tops die wij de afgelopen periode van jullie hebben gehad. Vanuit de dialoog die we samen hebben, kan het alleen maar beter worden. Mensen die alsnog tegen zaken ingaan, zullen we aanspreken op hun gedrag. Daar is de sport namelijk niet bij gebaat. Het is een prachtige sport, een mooi spel. Laten we daar vooral van genieten. Dat doen wij als bestuur ook door bijvoorbeeld de winnaars te bezoeken. Dat heeft u kunnen zien in de ODH Special die deze week verstuurd is. 


Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur

 

 
 

WEDSTRIJDEN
Actuele vluchtdata- en tijden 
Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.
 

Klik hier voor actuele los- en vluchttijden
 

WEDSTRIJDEN
Voorbeschouwing Agen en Cahors 

We zijn met de vluchten vanuit Agen en Cahors alweer halverwege het fondseizoen wat de NPO-vluchten betreft. Iedereen keek er reikhalzend naar uit om te starten en wanneer het bezig is, vliegt het ook weer zo voorbij.

Terwijl in het zuiden van het land de scholen sluiten en iedereen richting de zon trekt, komen onze duiven deze vrijdag weer teruggevlogen uit het zonnige zuiden. De vlucht vindt een week eerder plaats dan vorig jaar en zijn dus gewisseld met Dax. Toch kunnen we onderaan de streep zien dat er 600 duiven meer dan in 2018 zijn ingekorfd. Vergeet u niet dat de duiven in Cahors op een andere plaats worden gelost en dat de afstand dus afwijkt!

De voorspellingen beloven dat het een prachtige vlucht kan worden. Laten we het hopen en vooral genieten van de zon en onze duiven die elke keer opnieuw weer laten zien waartoe ze in staat zijn: topprestaties leveren! NPO Bestuur wenst iedereen heel veel succes!

Sector 1 en 2 Agen: 10.527 duiven
Sector 3 en 4 Cahors: 4.833 duiven


De duiven zijn vanmiddag gelost in Agen en Cahors. Klik hier voor een filmpje van de lossing in Agen. Daarnaast vindt u hieronder foto's van de lossingen: 

Lossing 5 juli 2019 in AgenLossing 5 juli 2019 in Cahors

 

 

WEDSTRIJDEN
Voorbeschouwing Sectorvluchten DagfondMorgen staat de tweede serie met sector Dagfond vluchten op het Nationale vluchtprogramma. We zien de aantallen per sector t.o.v. vorig jaar erg verschillen. In sector 1 en 4 is een groei te zien. Sector 2 een daling en sector 3 blijft stabiel. Alles bij elkaar zullen er morgen 33.382 duiven richting Nederland vertrekken. 

Sector 1 Argenton: 9.362 duiven
Sector 2 Argenton: 7.194 duiven
Sector 3 Chateauroux: 10.298 duiven
Sector 4 Lorris: 6.528 duiven

De vorige sector Dagfond vluchten waren Ďkrakersí waarop gewerkt moest worden met prachtige winnaars en winnende duiven in topvorm. Morgen zal het, gezien de verwachtingen, niet veel anders zijn en zullen onze duiven zich weer van hun beste kant laten zien. Wie ontvangen volgende week bloemen van het NPO Bestuur? Wout Spierings, Peter van de Merwe, Ruud Bakker en vader en zoon Bosma hadden de smaak van de overwinning te pakken. Gaan ze op herhaling? Zaterdagavond weten we het.

Iedereen veel duivenplezier en succes gewenst door het NPO Bestuur! 

 

GPS2021
ECS en de toekomst

Artikel Het Spoor #21 en #23

De proef om processen te testen loopt in Zeeland en de ECS leveranciers zitten met het NPO Bestuur om tafel. Reden voor Het Spoor om de klokleveranciers te vragen naar hun visie over de ontwikkelingen. De reacties van de leveranciers zijn verwerkt in een artikel dat 21 juni is verschenen in Het Spoor (#21).

Klik hier voor het artikel.

Op 19 juni vond er overleg plaats tussen de klokleveranciers en het NPO Bestuur. Klik hier voor het verslag van het overleg. Daarnaast is er een artikel op 5 juli gepubliceerd in Het Spoor (#23).

Klik hier voor het artikel. 

 

WEDSTRIJDEN
FCI Wereldkampioenschap ArgentiniŽ mei 2020
 

door Jo Vos

Beste liefhebbers,

Hier een berichtje voor liefhebbers betreffende het FCI Wereldkampioenschap te ArgentiniŽ Mei 2020. Er zijn 20 plaatsen gereserveerd voor het Nederlands team. Dit evenement vindt voor het eerst weer plaats na 20 jaar, omdat door allerlei veterinaire maatregelen transport niet mocht plaatsvinden van de betrokken overheden .

Praktische informatie

 • Duiven moeten begin september geleverd worden
 • Duiven gaan in BelgiŽ in quarantaine voor verscheping
 • Kosten voor de liefhebber bedragen Ä 120 per duif

Grijp uw kans om in het verre ArgentiniŽ uw duifjes uit te laten blinken. Opgave en meer informatie via jo-vos@hotmail.com

 

NPO BESTUUR
Verslag Extra Ledenraad 4 juni 2019
 

Redacteur Gerrit Knol was aanwezig bij de Extra Ledenraad die gehouden is op 4 juni jongstleden. Gerrit schreef een verslag dat al eerder in Het Spoor is gepubliceerd. Het verslag is ook terug te lezen op www.gps2021.nl en via onderstaande button.
 

Verslag Extra Ledenraad 4 juni 2019
 

WEDSTRIJDEN
Op het programma: ZLU vlucht St. Vincent
 

Volgende week staat de ZLU-vlucht St. Vincent op het programma. Op maandag 8 juli wordt er ingekorfd, lossing staat gepland voor vrijdag 12 juli. 

 
 
 

SECTIES & PLATFORMS
Oproep van de Sectie Jonge Duiven


Van Marc Palinckx (voorzitter Sectie Jonge Duiven) en Arie-Jan van Olderen  (secretaris Sectie Jonge Duiven)

Vanwege de moeizaam verlopen jonge duiven vluchten van afgelopen weekend willen we graag een Kerngroep samenstellen uit alle afdelingen. Deze kerngroep evalueert gezamenlijk de vluchten van afgelopen week en werkt de komende weken/maanden een plan van aanpak uit hoe we dit in de toekomst zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Daarnaast willen we met deze Kerngroep ook gezamenlijk de verdere plannen uitwerken met betrekking tot het jonge duivenspel dat we na het seizoen tijdens de nog te plannen sectie ledenraad aan alle leden willen voorleggen. 
 
Wie zoeken we?

 • Twee liefhebbers per afdeling die lid zijn van de sectie jonge duiven
 • Kernkwaliteiten: positief, opbouwend kritisch, objectief, kunnen luisteren

 
Wat verwachten we van je?

 • Binnen je afdeling te polsen wat er leeft onder de liefhebbers m.b.t. het jonge duivenspel.
 • Contact kunnen leggen / onderhouden met het Afdelingsbestuur als verlengstuk van de sectie jonge duiven.
 • Regelmatig overleg (zoveel mogelijk via app / mail / telefoon) met Kerngroep om zaken af te stemmen.
 • Eigen inbreng geven t.b.v. de toekomst van het jonge duiven spel.

 
Als je geÔnteresseerd bent of vragen hebt dan kun je een mail sturen naar: jongeduiven@duivensportbond.nl
Vermeld in de mail de volgende gegevens:

 • Naam
 • Woonplaats
 • Lidnummer
 • Leeftijd
 • Afdeling
 • Beweegreden om lid te worden van de Kerngroep
 

Klik op bovenstaande banner om het filmpje van de eerste Nationale winnaar van 2019 te bekijken. Ook dit jaar gaat PigeonPixels weer op bezoek bij de Nationale winnaars en maakt daar een prachtig filmpje van.

 

JEUGD
Kinderen ontdekken de duivensport tijdens Roefeldagen


Zaterdag 22 juni stond in de gemeente Oirschot in het teken van een traditionele Roefeldag. Kinderen nemen op die dag een kijkje achter de schermen van de grote mensenwereld. De duivensport mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Op de website van PIPA werd aandacht geschonken aan het bezoek van kinderen aan duivenliefhebber Henri Vennix.

Klik hier voor een verslag en sfeerimpressie..

 

WEDSTRIJDEN
Winnaars in het zonnetje


Gisteren is de eerste ODH special verschenen. In het seizoen van de Nationale marathonvluchten en de Nationale/sectorale Eendaagse fondvluchten brengen we een aantal speciale edities van ODH uit. In deze specials verslagen en foto's van de winnaars. We nemen even de tijd om in gesprek te gaan met de winnaars en foto's te maken en bundelen de verhalen. Deze week verscheen de eerste special met daarin aandacht voor de winnaars van St. Vincent, La Souterraine, Issoudun en Auxerre. 

ODH Special #1 - 4 juli 2019
 

 

 

NPO BUREAU
Niet thuis te brengen duiven


Wij zijn op zoek naar de eigenaren van de volgende duiven:

 • Duif met het ringnummer 2017-1496509
 • Duif met het ringnummer 2019-1006766
 • Duif met het ringnummer 2018-1230734
 • Duif met het ringnummer 2019-1254484

Bent u de eigenaar van (een van) deze duiven, neemt u dan contact op met het NPO Bureau. We brengen u dan in contact met de melder van de duif.

 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen in het land georganiseerd worden. In Op (de) Hoogte besteden we wekelijks aandacht aan de activiteiten en bijeenkomsten die gepland staan voor de komende week. Vanaf deze week staan op de site ook alle geplande vergaderingen van afdelingen, secties, platformen en commissies vermeld. 

Komende week staan onder meer op het programma: 

 • Woensdag 10 juli - Papendal - Bestuursvergadering NPO
 • Maandag 15 juli - Bestuursvergadering afdeling 9 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 4 juli 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 

Overzicht aangevraagde duplicaten