Terug naar startpagina


 

 

 

                                                Wim Geuyen uit Tungelroy , 8e Nationaal Marathon hok kampioen

Nationaal kampioen marathon op de 8e plaats, volgens de Ranking van het Spoor; dat is mijn reden van een bezoek aan Wim Geuyen en zijn vrouw Truus in het Limburgse Tungelroy; een plaats met een plattelands uitstraling waar ook de moderne tijd heeft toegeslagen want een supermarkt is nauwelijks te vinden en de bevolking is georiënteerd op Weert en Stramproy;

 In Tungelroy beoefende Wim jaren lang zijn ambachtelijke stiel als Bakker , dat betekende midden in de nacht opstaan, bakken en na de middag uitventen. Zijn vrouw hielp daar waar het kon en moest, maar later vooral de winkel, Van uit zijn ouderlijk huis waar vader Geuyen ook al het bakkers vak uitoefende , zaten op zolder Wim zijn eerste duiven, vader was daar niet blij mee, had helemaal niks met duiven en Wim verdween tijdens het werk nogal eens naar de bovenste verdieping. In de jaren 70 gingen Wim en zijn vrouw op hun huidige adres wonen en werd daar zakelijk alles in orde gemaakt. Natuurlijk kwamen er ook duiven hokken, en wel boven de bakkerij, Maar inmiddels was de verantwoording voor zaak en gezin zo groot dat de duivensport bijzaak werd, Wel werd er nog goed gespeeld en dat was tot de jaren 90 hoofdzakelijk programma vluchten met af en toe een fondvlucht zoals dat indertijd op veel plaatsen ging Rond 1995 stapte Wim helemaal over naar de fond, en werd hier en dar bij bevriende mensen wat fond materiaal aangeschaft, Hert schoot niet echt op , tot Wim in contact kwam met Tjeu Wetemans uit Kelpen Oler een man die weet wat koprijzen vliegen is op de Marathon vluchten en die twee jaar geleden op Cahors nog de Provinciale overwinning voor zich opeiste. en hij daar een zeer goede vriendschap mee opbouwde die tot heden nog steeds in stand is gebleven. De Prestaties werden steeds beter zeker vanaf het moment dat Wim, Tjeu ging geloven dat hij alles zo natuurlijk hield en de duiven die daar niet tegen konden opruimde. Dat de beste duiven uit zijn huidige bestand en supervliegers uit het merendeel uit Mathieu Wetemans duiven stammen zal U nu niet meer verwonderen. > Met de instelling een goede duif kun je niet kopen , en een duif is altijd te duur ging Wim aan de winkel en kocht ooit via Internet een duifje voor 35 euro van Arie van Luyck uit St Maartensdijk, en daar zitten de zuivere Ko van Dommelen duiven; Arie wordt niet voor niks het bijhuis van Ko van Dommelen genoemd. Helemaal per ongeluk want Wim die niet bedreven is op de PC wilde wel eens uitproberen hoe dat ging en op een gegeven moment had hij ingelogd en op dat duifje 5 euro bijgezet. Nog een andere ook, en nooit verwacht dat hij de koper zou worden, want er volgde nog een zaal verkoop. Uiteindelijk werd hij de koper en dat bleek een schot in de roos. Deze duif werd zijn beroemde Luyks doffer. Ook haalde hij bij vriend Nieëns uit Weert een doffer van 10 jaar, die bij Nieëns nog nooit iets goeds had gebracht, Wim wilde hem lenen, nee dat kon niet, maar gratis meenemen wel.

Heel speciaal is wel dat Wim heilig gelooft en overtuigd is van een duif met goede ogen, daarvoor is hij al vele malen met bewijzen gekomen dat hij het bij het rechte eind heeft,. In eerste instantie kwam hij bij een niet met name te noemen- mij wel verteld- beroemde kampioen. Deze bleek al jaren zijn kweekhok te bevolken met duiven die aan de zware eisen van de ogen theorie moeten voldoen. En deze man speelt nog steeds op het allerhoogste niveau mee.
. Ogen theorie wat houdt dat in!
Vele zien er niks in dit zijn meestal goed spelende liefhebbers die dan ook veel duiven kunnen verkopen, op de hand keuring en op afstamming voor wat het voorstelt.
Met de loupe kan het dan zwaar tegen vallen vandaar.
Veel goede spelers kijken op hun hok ook met de loupe maar praten daar niet over, enkele eerlijke goede spelers komen daar openlijk voor uit en staan hier ook achter.
Zij hebben wel goede duiven met die ogen die 95 % van de goede duiven ook hebben, ,voornamelijk voor de kweek zijn deze zeer noodzakelijk - het gaat niet zonder!!
Maar jammer genoeg wordt dit niet altijd vererfd, hoeveel goede komen er nl. uit goede,.. b.v.misschien 5% goede en 15% bruikbaar en 80% is voor de soep.
Vanaf 1996 mag ik mij “iriscopist ” noemen ik heb in al die jaren talrijke goede en slecht spelende hokken bezocht.
En wat dan opvalt, is dat de goede het hebben althans 95 v/d 100 en dit zeker in de kweek, bij vliegduiven kan er nog wel een het niet hebben en toch goed zijn, maar kweek er niet uit met een gelijkwaardig oog - het levert niks op!!
Kijk heden ten dagen naar goede duiven op foto's wat zie je erbij staan het oog en wat voor een oog. Een goede vliegduif met een slecht oog zie je bijna niet. Een goede kweekduif met een slecht oog bestaat bijna helemaal niet.
Vergelijk ouders broers en zussen met elkaar zowel bij mens en dier, en wat zie dan er is niet een het zelfde terwijl ze uit het zelfde nest komen.
bv. Jordy Cruijf kan een beetje voetballen Vader Johan Cruijf was een TOPPER en al had hij 7 zonen gehad, zou er een zoals vader Cruijf bij zijn geweest? De moeder doet ook mee!!
Ik heb duiven in handen gekregen waarvan ik op voorhand dacht wat is dit voor een apparaat, dan keek ik hem in de ogen en ik was toen genoodzaakt te zeggen, dit is een goede en dat was ook zo, in de hand niks, maar met een klasse oog, en een kampioen . Het tegenovergestelde komt veel vaker voor. Maar pas op die mooiogers zijn ook niet allemaal goede, maar de goede zitten hier wel onder dat kan niet missen.
Prima afstamming –slecht oog mooi in de hand maar slecht in de mand.
Er wordt mij wel eens een beetje ironisch gevraagd als jij het dan zo goed ziet, waarom speel je dan niet de pannen van het dak. Heel simpel.
A, de echte goede die ik tegenkom zijn niet te koop of niet te betalen daarbij kunnen ze deze niet missen.
B, jongen uit deze zijn wel te koop of te krijgen maar in welke ronde zit dan misschien weer een goede, is dat in de 1e, 2e en 3e ronde? wie het weet mag het zeggen, ik heb hier nog geen geluk mee gehad, daarbij komt dat echte goede zeldzaam zijn.
Elke duif kan als het meezit wel een paar prijzen vliegen die hebben wij allemaal wel maar daarom is het nog geen goede.
Een homogene vliegploeg begint in je kweek hok .Je kunt beter goede duiven kweken op ogen en afstamming dan slechte alleen op afstamming!!!

De duiven;
Op dit moment heeft hij in de winter ongeveer 60 duiven, dat was wel eens anders, hiervan zijn 11 koppels jaarlingen , 11 koppels oude duiven en een 40 tal jonge duiven die nog uitgeselecteerd moeten worden. de kweekduiven 10 koppels niet meegeteld.

De hokken bevinden zich boven de bakkerij, maar daar is verandering aan het komen. Hij heeft nu de beschikking over drie tuinhokken, en wil eigenlijk de duiven van de zolder af hebben.
Wim houdt van ruime hokken en weinig duiven. De tuinhokken zijn op advies van Martien van Zon qua verluchting aangepast;, daarvoor is hij speciaal naar Martien gereden om advies in te winnen, Voor hem blek het doossysteem het beste te zijn, En Terwijl hij dit verteld wordt hij nog enthousiast, Dat heeft werkelijk geholpen, Alles dicht en een ren voor zijn hokken waar ze dag en nacht in en uit kunnen,
De spelmethode is nestspel. Kan hij beide geslachten spelen, maar altijd maar een klein mandje naar de fondvluchten
Gekoppeld wordt er rond medio maart, en alle duiven brengen jongen groot, van de betere vliegers worden eieren omgelegd, en ook de vliegduiven brengen een tot twee jongen groot. Vanaf dag 14 gaan alle jonge duifjes op de vloer. En kruipt alles bij elkaar, Voordeel is dat alle duiven dan de jonge voeren en er nooit geen platte mest is, de jongen eten eerder zelf mee en zijn ook zelfstandiger.
Invliegen is op de tussen vluchten alvorens ze de eerste overnacht krijgen hebben ze ruim 1500km onder de vleugels. Jaarlingen krijgen een paar Midfond vluchten en als laatste een overnacht.
Enkel toppers zijn de 1456858/13; vloog o.a. provinciaal 3e-9e-21e-88e-281e; Nationaal29e 71e 280e 461e 523e Vloog in 2014 21e Dax Prov en 71e Nat, in 2015 9e Bergerac Prov en 280e Nat.
In 2016 Bordeaux 88e Prov. 461 Nat; Agen 3e Prov en 19e Nat; tarbes 281e prov en Nat 523.
De 13-1456818 vloog o.a. Prov 71e-84e 268e-647e. Nationaal 195e-452e-485e;
Dan de 09-1449466 Prov. 640-588-283-22-170-12-en 644-86-8e Nationaal 74-433-115-314-15e- laatste prijzen niet genoteerd maar vloog 9 op 12.
Trainen
Hier voor is niet echt een schema
De Oude duiven hebben dag en nacht open hok; dwz als Wim s.morgens op komt zijn de duiven meestal al uitgevlogen en zitten ze op de grond in het gras of kiezel te pikken. Dan worden ze binnen geroepen om gevoerd te worden, dan mogen de jonge duiven er uit en die blijven buiten tot ze in de namiddag binnen geroepen worden, . dan na het voeren gaan hier de kleppen dicht en bij de oude duiven na het voeren de kleppen open en die gaan de hele avond en nacht niet meer dicht. Ze kunnen dus s,avonds heel laat nog vliegen, maar ook in de morgen in alle vroegte

Kijkt u maar eens naar zijn behaalde resultaten die subliem genoemd mogen worden, petje af voor Wim..!!
2016
Op Bordeaux .1e beste hok prestatie
Agen sector 1 met 5 vd 5 .
oa Nat.452-461-526 Prov 84-88-105
-Tarbes 5 vd 5 Nat .oa nat 10 -485-523-572. .Prov 8-268-281-300.
-Barcelona 2 vd 3 prijs 258-382 nat
-Marseille 2vd 2 Prijs 538-806
-St Vincent 2 vd 5 prijs nat 82-314 Prov 15-86
-Agen 6 vd 11 wv 10 jarige . nat-19-566-710-838-888-1437.
Prov 3-268-329-373-385.
8e Beste hok kampioen Marathon Nationaal .
Nationale Marathon kampioen
Onaangewezen 13e
Aangewezen 15e
Limburg Totaal:
14e generaal Grote Fond Kampioen
15e Duifkampioen Grote Fond Middaglossingen
9e Hokkampioen Grote Fond Middaglossingen


Zoals al vaker gezegd en geschreven, aan de eerste vluchten nemen meer dan 10.000 duiven deel, als je dan bij de Duifkampioen en of Hokkampioenen kunt behoren heb je gewoon pure Toppers op je hok, dan mag je gerust met trots en fierheid deze klassementen uitprinten en in je prijzenkast een plek geven.
Ook bij Wim ging het dit jaar op een vlucht de mist in. Hij korfde zijn twee aangewezen duiven voor Barcelona in op Valence -ochtendlossing- Hij heeft ze nooit meer gezien. Volgend probleem wat nu naar Barcelona? Dan maar de duiven die voor Dax voorbestemd waren. Prima uitslag daar niet van, Maar toen kwam Perpignan, en had hij geen duiven meer , toch een paar bij elkaar gezocht want hij stond er zo goed voor. En U raad het al de onervaren duiven naar Perpignan was een brug te ver.
Kijk maar eens naar de grote namen die in zulke klassementen vertegenwoordigd zijn en … daar staat Wim Geuyen met steengoede uitslagen prachtig tussen.
Dat zijn klassementen die respect afdwingen waar we mogen stellen dat hij een serieuze liefhebber is die er alles aan doet om van zijn hobby te genieten.
Gewoon een keigoede Grote Fondspeler die door zeer hard te selecteren met zijn duiven een zeer hoog niveau heeft weten te halen, petje af..!!!
Overzicht duiven.
zijn hok is een mix van ;
First price pigeons lijn –strerke barc-jander-v/d slik.
Jac Hinzen lijn –oude donkere –gerda-j willems.
Wiel Beckers lijn –Monthy-rambo-spirit-pau-rode kweker.
Meuledijks x Fr bungeneers lijn –Queen tonny-parel v/d wegen
Klamper-stekete. Van Dommelen via Luijks.
P Havererkamp-soort L Kouters
Th Wetemans -uit duiven met 8 tot 16 prijzen.
We zijn er rotsvast van overtuigd dat in Tungelroy nog vele jaren op een zeer hoog niveau duivensport wordt bedreven, daar staat de kwaliteit van zijn duiven borg voor.


© hans Schuttelaar

 

 

Terug naar startpagina