Aktie Bannertje voor
bonnetje weer geopend

 



 

Aktie Bannertje voor
bonnetje weer geopend


 


Terug naar startpagina


 

 

Oost Brabant  St Vincent met 2826 duiven;

Klinkende overwinning  voor Luut Terluin Boekel.

 In de afdeling stonden 2826 duiven in concours. En de winnende duif moest 1025km afleggen en om 6.49 uur  had ze die erop zitten en dat was genoeg om alles en iedereen te kloppen en haar baasje Luut tot een heel gelukkig man te maken. St Vincent in de afdeling Oost Brabant is een schitterende overwinning geworden voor Luut Terluin uit Boekel. Eigenlijk tot vandaag een vrij onbekend speler , maar die vandaag zijn deken af geworpen heeft en nu vol in de schijnwerper mag plaats nemen. Deze jonge man van 42 jaar is de trotse vader van een dochter Loes genaamd, Zijn winnende duif werd dan ook prompt de Loes genoemd.  en een zoontje dat twee jaar jonger is; thomas genaamd. Of er nog een duif thomas genoemd zal worden wachten we af. Feit is dat deze her-starter  nu al een zeer begerenswaardige overwinning heeft geboekt, en dat is nou precies Luut zijn drijfveer, mooie resultaten boeken op marathonvluchten en nooit voor een kampioenschap spelen. Als voorzitter van de  snelvliegers Boekel en een drukke baan heeft hij zijn handen vol, Vakantie met zijn gezin slaat hij niet over  en een slaaf van zijn duiven is hij al helemaal niet,. Wel heeft Luut beseft dat wil je in de duivensport iets betekenen dat je met duiven uit de beste lijnen moet beginnen, en in deze heeft hij geen half werk geleverd Hij is in het najaar van 2005 weer langzaam begonnen met laat jongen van met name S.J. Kuipers (speelde dit jaar alweer 3 x teletekst) en A. Heidstra (heeft in het verleden 2 x Nationaal St. Vincent S4 en 1 x NPO Brive gewonnen en speelde dit jaar +/- 12de St. Vincent S4). Dit soort is nog steeds aanwezig, met als rode draad de "68" die meerdere NPO en Nationale overwinnaars op de wereld gezet heeft. De eerste jaren was het zoeken naar een beter hokklimaat maar ik denk dat ik het, na vele aanpassingen, nu redelijk onder controle heb.  
De winnende duivin Deze duivin is als ei bij Jan Verstegen uit Nistelrode gehaald.  Jan Verstegen is ook de kweker van de overbekende Jander die    een eerste Nationaal Dax  won  bij Huub en Anneke Kivits ;en later naar de kweekren bij First Price Pigeons verhuisde.

Naar mijn weten is deze kras witpen duivin 'Loes' uit het beste soort van Jan Verstegen x het beste soort van Comb. Versteegde & Dommelen uit Boekel gekweekt (zie bijgevoegde stamboom). De andere soorten die op mijn hok aanwezig zijn: W. Michiels Boekel (soort: ZLU fenomeen Voestermans uit Roermond), P. Smits uit Odiliapeel (soort: de rode "23", speelde naast een 1ste Montauban (gediskwalificeerd omdat te laat doorgemeld) ook een 3de St. Vincent sector 1), S.J. Kuipers uit Oudega, A. Heidstra uit Rottevalle en First Prize Pigeons uit de Bilt.
De Winnares . 09-4141693 Kras bonte duivin.
Stamkaart onder tekst

Luut aan het woord;

Het was een duivin, ingekorfd op een jong van 4 dagen. Ze is sinds zaterdag vernoemd naar onze 4 jarige dochter Loes.
Ik speel alleen nestspel omdat je naar mijn idee hiermee de motivatie van een duif extra kunt beïnvloeden. Ik speel met relatief weinig duiven (in de winter maximaal 24 oude en in de zomer komen daar +/- 20 jonge duiven bij) en speel alleen maar marathonvluchten. Ik speel alleen voor het maken van enkele mooie uitslagen en niet voor een kampioenschap omdat ik een jong gezin heb die in de zomer ook graag op vakantie wil. De beschikbare ruimte, in een vrij nieuwe woonwijk, is minimaal (+/- 5,5 mtr bovenop de garage / bijkeuken). Toch heb ik veel plezier in de omgaan met de duiven.
   
De medische begeleiding is vrij simpel. Naast de verplichte paramixo enting doet  in de winter een 10-daagse paratyfus kuur en laat ze daar ook tegen enten. In het vliegseizoen geef ik ze +/- 2 weken voor de eerste overnachtvlucht een geelpil en halverwege het seizoen nogmaals. Verder geen poespas maar als er een duif ziek is wordt deze wel apart gezet en indien nodig behandeld. Doordat ik weinig ruimte heb kan / moet ik gelukkig vrij streng selecteren. 
 
Het voeren is opvoeren naar een vlucht met veel olie, biergist, vetvoer, pinda's, en dierlijke eiwitten. Tussen de vluchten door wordt er genoeg vliegvoer gegeven maar geen gerst. Gerst wordt overigens in de winter wel ruimschoots gegeven.
 
Ik ben 42 jaar en woon samen met mijn vriendin (Ivonne) en dochter (Loes) van 4 en zoon (Thomas) van 2 maanden oud. Ik heb een vrij drukke baan ('s morgens om +/- 7.15 uur van huis en 's avonds rond 18.30 uur weer thuis) als manager Bouwkunde / Winkelinrichting & Vastgoed bij de slijterijketen Mitra.
 
In onze vereniging PV de Snelvliegers vervul ik de bestuursfunctie als voorzitter en probeer de duivensport in het algemeen te moderniseren maar helaas gaat dit moeizaam en stuit ik vaak op weerstand!
 
Oorspronkelijk ben ik een Fries, maar woon al ruim 13 jaar in Boekel. In Friesland heb ik vanaf mijn 12de tot mijn 24ste ook duiven gehad maar wegens drukke werkzaamheden toen gestopt. In 2005 weer opnieuw begonnen nu in Boekel. Nogmaals Luut van harte gefeliciteerd en de concurrentie weet nu met wie ze rekening moeten houden, in de toekomst.

 Hans Schuttelaar Velden

 



 

 

Terug naar startpagina