Harrie en Roger Wijnands pakken Provinciale zege op Morgenlossing van St. Vincent 2013

 

Vorig jaar was ik voor het eerst te gast bij de combinatie vader en zoon uit Maastricht. Aan de Tongerseweg was het een pracht om de accommodatie te mogen bekijken. Geweldig mooi boerenpand waar je als mens maar ook als duivenliefhebber alleen maar kunt genieten.

Het duivenseizoen 2013 begon niet al te best voor de familie Wijnands. Pau was beslist een grote tegenvaller. Agen voor jaarlingen was dan ook een vlucht waarop Harrie en Roger geen hoop koesterden. Maar ze moeten van verbazing van hun zetel zijn gevallen toen de duiven als raketten thuis kwamen.  Provinciaal werd het plek 2, 3, 6, 7, 19, 21, 26, 39 en totaal 20 prijzen van 31 duiven tegen 621 duiven. Nationaal werd begonnen met prijs 7, 11, 19, 22 en 24 prijsduiven van de 31 duiven tegen maar liefst 4.386 duiven. Top, top, top! Internationaal wisten 21 van de 31 jaarlingen prijs te vliegen!

De door de Z.L.U georganiseerde wedvlucht St. Vincent wordt de 2e keer dat ik het genoegen heb om Harrie en Roger Wijnands in het zonnetje te zetten. Evenals zo veel andere wedvluchten wordt het wederom een zware proef voor de duiven. 398 Limburgse duiven gaan de strijd aan tussen 3.294 duiven in het nationale concours. De Nationale overwinnaar van A. Kuyt uit Katwijk aan Zee behaalt slechts 918,5 meter per minuut. Harrie en Roger klokken hun 2e getekende doffer 11-1044222 om 10.37 uur wat goed is voor bijna 825 meter per minuut en een 34e Nationaal. 825 meter is nog niets eens 50 km per uur! Wat een slijtageslag weer voor onze gevleugelde vrienden. Respect voor alle duiven die prijs vliegen en zelfs diegene die geen prijs vliegen maar toch thuis weten te komen.

Knap werk dus ook van deze 2-jarige weduwnaar die zijn afstamming weer eer aan doet. Een bloed aan toppers die door zijn aderen stroomt. Zijn vader is de 06-1437354 en is een zoon van Barca 727. Barca 727 presteerde zelf ook goed met onder andere een 76e,  88e en 183e Nationaal Barcelona + een 13e Nationaal Perpignan. De echte Wijnands kenners weten dan weer dat de Barca 727 een volle zoon is van de Blauwe Vanoppen. Moeder van de Barca 727 is een volle zus van Red Simpson. Zij komt uit de Vale 99 en hij is weer een volle zoon van de Blauwe Vanoppen. Moeder van Red Simpson is een dochter van de 1e Nationaal Barcelona 1997 van Willy Looijmans uit Someren. Toch echt wel top te noemen. Maar ook van moederszijde is het beslist de moeite waard. Moeder komt rechtstreeks uit Pozzato. Deze geweldenaar was in 2004 alles en iedereen te snel af met 1e Nationaal en 1e Internationaal Bordeaux voor jaarlingen. Maar ook over het hele concours de rapste van ruim 16.000 duiven. Aan de andere zijde zien we de beroemde Tafi en een zus van de Barca 727, dus weer de lijn van de Blauwe Vanoppen.

Toen ik vorig jaar de winnaar van Perpignan voorstelde kwamen daarin ook al de Blauwe Vanoppen naar voren, maar ook de Blauwe Brouwers van Brouwers-Kodama schuilt in beide duiven. Hierin het bloed van nog een absolute topper, n.l. Jan Theelen uit Buggenum.
De grootouders van “De Blauwe Brouwers” zijn de “Vale Marathon”x “De Beroemde 10”.

Zo zien we toch maar weer dat het oude soort blijft zegevieren bij deze fantastische combinatie maar dat kan met zo’n kwaliteit in de stam ook niet uitblijven. Daarnaast het fanatisme van Roger en de rust van vader Harrie een tandem die kan lezen en schrijven met elkaar zonder één woord te zeggen.

Marc Gielen Maasbree                                                                    www.fondclub.net