Kurvers – De Weerd pakt provinciale overwinning op Pau 2013

De eerste klassieker van dit seizoen is weer achter de rug. 419 Limburgse duiven stonden er aan de aftrap van deze wedvlucht vanuit het Zuidfranse havenplaatsje. Vrijdag 14 juni om 06.45 klonk het startschot en kon de weg naar huis in gang gezet worden. Gezien de weersomstandigheden zou Limburg er niet aan te pas moeten komen maar je weet het maar nooit. Velen onder ons houden nauwgezet de eerste meldingen in de andere landen in de gaten om vervolgens zijn eigen plan te trekken met verwachte aankomsttijden. Om 16.57 volgt de 1e melding in Frankrijk op een afstand van bijna 740 km en een snelheid van ruim 72 km per uur. Om 19.43 uur volgde de 1e melding in Arnemuiden met een nog hogere snelheid dan de Franse collega.

In Limburg was de 1e melding om 20.55 uur ook direct goed voor de provinciale overwinning Pau 2013. In Hulsberg constateerde Lei Kurvers zijn 6e getekende donkerkras 11-1017403 en daarmee voegde hij voor zijn baasjes Lei, Jeanny en Henk wederom een fantastisch resultaat toe aan dat toch al indrukwekkende palmares. Nationaal kwam Limburg er inderdaad niet aan te pas en was plek 124 het hoogst haalbare. Maar niet getreurd deze overwinning is er toch ook eentje om trots op te zijn.
Het zilver werd behaald door niemand minder dan Rik Stevens uit Reuver die met 4 van de 5 duiven zijn status ook weer bewijst. Theo Daalmans uit Elsloo pakte het brons en staat dus wederom op het podium.

Ik nam contact op met Lei wanneer hij tijd had voor het afnemen van een reportage. Ik kende noch Lei noch Jeanny of Henk persoonlijk. Niet wetende wat Lei en Jeanny dagelijks nog zoal bezighoudt kreeg ik een leuk antwoord: “Ik ben rijksambtenaar en de koning betaalt mij iedere maand netjes. Maar om de tijd te doden help ik een goede vriend bijna dagelijks met sorteren van eitjes. Na een druk leven op de boerderij is hun tijd nu om meer te gaan genieten”. En als je daar dan uiteindelijk aankomt tref je een prachtige boerenwoning aan, geweldig mooi kan ik je zeggen.
Naast de 1e plek werd om 21.34 en 21.35 de 2e en 3e duif geconstateerd. Goed voor plek 12 en 13. Uiteindelijk weten 5 van de 10 doffers de uitslag te behalen en wordt dus een 50% score behaald.

Toch mogen we dit wel beschrijven als een geweldige comeback nadat in het voorjaar van 2011 alles verkocht werd. Kwekers, vliegduiven, jaarlingen, alles ging weg en tijdens de kerstdagen van 2010 werd van de beste duiven nog een winterjong gekweekt zodat daarmee een doorstart gemaakt kon worden. “Ja ik wilde niet dat de liefhebbers zouden roepen: kijk totaal verkopen en dan de jaarlingen weer achter houden. Zo steek ik niet in elkaar”, aldus Lei.
Omdat er na zo’n doorstart toch weer een nieuw team opgebouwd moet worden, wordt er tegenwoordig ook van de weduwnaars een jong gekweekt. Met de mogelijkheid om zo’n 200 broedbakken te vullen moet je dus veel kweken om die vol te krijgen en te houden. “Alle jonge doffers krijgen bij ons een kans om zich te bewijzen, er is immers meer dan voldoende plek om ze op de diverse hokken te plaatsen. Van selecteren heb ik geen verstand dus moet de mand het maar doen. Jaarlingen moeten dan ook vol aan de bak en krijgen normaliter Limoges, Bordeaux ZLU en Marseille voor de kiezen. Wat mij betreft mogen het pittige vluchten zijn zodat selectie grondig gevoerd kan worden”, geeft Lei aan.
De winnende duif is nog gekweekt voor dat de totale verkoop geschiedde in het vroege voorjaar van 2011. Hij vloog al een 44e Nationaal Bordeaux ZLU als jaarling tegen 4.226 duiven en 179e Int. tegen 10.620 duiven. Zijn vader is de “08-832” vloog als jaarling ook prijs van Bordeaux ZLU en het jaar erop van Perigueux en Narbonne. Zijn ouders waren een volle broer “Sensation 1” x “00-635” van Cor de Heijde. “Sensation 1” was een super vlieger met 6e Nat. Pau, 26e Nat. Perpignan, 52e Nat. Bordeaux ZLU, 62e Nat. Dax ZLU, 72e Nat. Dax ZLU, 140e Nat. Perpignan enz. De “00-635” was op haar beurt weer moeder van 10e Nat. Narbonne, 43e Nat. Bordeaux, 51e Nat. Narbonne enz.

Aan moederszijde komen we terecht bij de “05-394” een volle dochter van “Perpignan King” x dochter van “Sensation 1” x “Rik 1” van Rik Stevens. “Perpignan King” staat eigenlijk wel voor de naam Kurvers – De Weerd. Hij is in de wereld van de duivensport toch wel de meest bekende duif die men zich kan herinneren. Hij was het die 3e Nat. Perpignan, 5e Int. Perpignan, 21e Nat. Pau, 30e Nat. Dax ZLU, 34e Nat. Perpignan, 65e Int. Perpignan, 78e Nat. Perpignan, 109e Nat. Perpignan, 120e Nat. Pau enz. bij elkaar vloog. “Perpignan King” werd gekweekt uit de “89-090”, een combinatie van Lei Kurvers eigen soort x een duivin van Gebr. Hanegraaf uit Vinkel en de moeder was een duivinnetje van Wim Bax uit Budel. Samen brachten zij nog veel meer topduiven op de wereld waaronder hun “91-524” welke een 8e Nat. Bordeaux, 16e Nat. Bordeaux, 17e Nat. Marseille, 37e Nat. Perpignan enz. speelde.

De 2 weduwnaars welke plek 12 en 13 opeisten op provinciaal Pau bezitten beiden ook de lijnen van “Perpignan King”. De 2e duif was “11-358” en bezit daarnaast ook de lijn van “Dax Gladiator”, kleinzoon Klamper Cor de Heijde en de “91-524”! “Ja deze laatste wordt en is eigenlijk te kort gedaan tegenover zijn broer “Perpignan King” want hij was net zo goed en misschien zelfs wel beter dan zijn broer”, voegt Lei er nog even aan toe. De 3e duif was de “10-715”, gekweekt in de winter van 2010-2011 uit de weduwnaars voor de verkoop plaats vond. Hij komt uit “Broer Bali King” x dochter van “Perpignan King”. Ik denk dat dit wel genoeg zegt over de inhoud van deze duif.
Sinds tachtiger jaren komt Henk de Weerd vaak over de vloer. Henk zwierf destijds veel door het land op zoek naar topduiven en vooral topliefhebbers. In Piet Meevissen uit Meerssen vond Henk iemand die zijn producten testte op de duiven, en met succes. Op een dag werd Lei met de vraag geconfronteerd of het klopte dat Lei alle duiven ging verkopen. Lei wist echter van niets en kreeg daarop het verzoek om samen de handen in elkaar te slaan. Zo geschiedde dat in 2000 de samenwerking bekrachtigd werd middels de nieuwe naam Kurvers – De Weerd. Voor die tijd maar ook nu nog steeds wordt het advies van Henk de Weerd opgevolgd. Lei is dan ook stellig van mening dat het zonder medische begeleiding onmogelijk is om topprestaties te blijven herhalen en te continueren, gewoon onmogelijk! Dit alles met voer van de firma Beyers.
Doet Lei verder alles alleen gezien de drukke werkzaamheden van Henk? Nee integendeel. Jeanny is het die de dagelijkse zorg over de jonge garde in handen heeft. Maar ook de kwekers worden door haar verzorgd. Ook het weg pakken van weduwduivinnen en andere voorkomende werkzaamheden worden door haar zonder blikken of blozen uitgevoerd. Zij heeft dus een belangrijk aandeel in de successen van deze prachtige combinatie.

Het was mooi weer eens bij een grootheid op bezoek te mogen gaan, iemand die ik alleen kende van uitslagen, reportages en foto’s. Gewone mensen, net als wij allen zijn. Lei, Jeanny en Henk nogmaals proficiat en op naar de volgende successen.
Marc Gielen, Maasbree

Marc Gielen Maasbree                                                     www.fondclub.net