Gebr. Saya pakken provinciale overwinning Marseille 2013 met hun “Geronimo”.

 

Vrijdagochtend 19 juli, Marseille 2013 staat op het programma. Het belooft weer een pittige te worden dit weekend want de warmte zal een belangrijke factor worden zoals ook tijdens eerdere vluchten dit seizoen. Om 07.00 uur valt het startschot, de wagens gaan open en 8.831 duiven banen zich een route op weg naar het Rhône-dal. Nationaal nemen er 2.916 duiven deel aan deze battle.

In Limburg strijden 329 duiven om de provinciale overwinning. Hieronder 7 duiven van de broers Ad en Max Saya uit Maastricht. In de loop van de avond komen de eerste meldingen binnen vanuit Frankrijk, maar ook vanuit België. De kans dat er dan met deze hitte in Nederland duiven door gaan komen wordt steeds kleiner. Om 22.07 uur mogen de Gebr. Saya dan toch hun eerste duif ontvangen.

Hun 1e getekende blauwe weduwnaar 10-1989581 verrast zijn baasjes met een 1e Nederlandse melding. Het wordt dan wachten wat er daarna gebeurd. Neutralisatietijd nadert, achtervlucht heeft dus nog voldoende tijd om morgenochtend vroeg te klokken om de “581” te verslaan.

In de uren daarna worden er toch nog de nodige duiven geconstateerd ondanks dat het goed donker is. In Mechelen constateert R. Botterweck 22 minuten later eveneens zijn 1e getekende, goed voor een 3e plek provinciaal. Net na 23 uur weet F. Savelberg uit Kerkrade eveneens zijn 1e getekende te pakken, maar net geen podiumplek. Om 02.22 uur pakt oud-collega Lei Martens uit Meers / Elsloo zijn 2e getekende. Door de neutralisatietijd pakt hij hierdoor het zilver.

Nationaal wordt het uiteindelijk een mooie bronzen plak voor de Gebr. Saya. ´s Ochtends zijn er 2 duiven in de achtervlucht die hun “581” voorbij stevenen. Chris en Jaap van der Velden constateren net voor 6 uur in de ochtend hun 1e getekende op ruim 100 kilometer verder. Zij pakken het goud in Nederland. Het zilver gaat naar Dick van Egmond uit Katwijk aan Zee. Zijn 2e getekende pakt op ruim 150 kilometer verder dan Maastricht om 07.27 uur het zilver, super knap!

Saillant detail is dat er bij de eerste 13 Nationale duiven enkel de 1e of 2e getekende geconstateerd zijn. Bij de eerste 40 duiven maar liefst 31x! Dit zegt iets over de zwaarte van het concours, de topduiven die er op de hokken zitten maar ook het fingerspitzengefühl van de liefhebbers.

Het duurt vervolgens tot de volgende ochtend half 10 eer de 2e duif zich meldt. Dit keer een jaarling duivin.

De overwinnaar huist achter in de tuin van Max. Daar wordt de hobby bedreven. Max verzorgt de administratie, zorgt voor wat vers bloed en Ad is de echte melker. Goh wat weet die man veel. Prestaties schudt hij zo uit z´n mouw en niet alleen van eigen resultaten maar ook van anderen. Een genot om naar te luisteren.

Maar even terug naar de winnaar, de “00-1989581”, nu luisterend naar de naam “Geronimo”.  Van Agen Internationaal vloog deze doffer ook al een 8e prijs tegen 846 duiven en 651e Nationaal tegen 12.987 duiven. Zijn vader is “Djéfa 05-1750607”. Hij vliegt in 2006 een 1e Nationaal Carcasonne 2006 tegen 3.167 duiven, maar ook een 70e van 4.000 duiven op Bordeaux. Dit is tevens goed voor een 265e Nationaal tegen 6.223 duiven. Ook deze doffer heeft het niet van een vreemde want hij komt uit een inteelt product van het “Montar Koppel” van Jan Roelofs, namelijk uit zoon x zus van dit befaamde koppel. De moeder van “Djéfa” is een dochter uit de “Bonte Marathon”. Zij is naast moeder van de 1e Nat. Carcasonne ook de moeder van “Eagle 1”, 2e Internationaal Narbonne 2007! Haar vader was de “Bonte Marathon” welke 7e en 9e Nationaal vloog op Barcelona ´96 en Perpignan ´94. Hij stond gekoppeld tegen “Tara” en vloog zelf een 8e Nationaal Barcelona in 1997 wat tevens goed was voor een 3e Internationaal duivinnen.

Aan moederszijde van “Geronimo”  een dochter van “Martha”. Een super kweekduif bij de heren Saya. Zij is een kleindochter van de “Blauwe Vanoppen”  van Harrie en Roger Wijnands. Grootmoeder “Martha” was goed voor een 1e Nationaal, Internationaal en Internationaal duivinnen Perpignan in het jaar 2000. Zij werd echter pas gespeeld nadat bekend werd dat Toon Deckers een topper had, een volle broer van de “Martha”. “Martha”  is weer een kleindochter van de beroemde “ Abor”. De vader van “Martha”  werd door Ad voor veel centjes gekocht op een verkoop. Hij kwam van wijlen Thei van de Riet uit Sevenum. Een zoon uit de 10e Nationaal Barcelona in 1993. Deze doffer was toen pas 2 jaar toen hij dit presteerde. “Dat was de reden om hem te kopen”, aldus Ad.

Ja het is wel duidelijk, goed x goed komt er uit. De mannen hebben gewoon kennis van zaken, geleerd door het doen, geleerd van fouten en een goed oog voor kwaliteit.

Ad, Max, bedankt voor deze geweldige avond en op naar het volgende resultaat.

 

Marc Gielen – Maasbree                                                                                          www.fondclub.net