Provinciaal Criterium Z.L.U. Marseille:
2de provinciale zege voor Jos Martens - Stein

 

Nauwelijks 3 weken na hun provinciale zege op Agen Jaarlingen, was het weer raak aan de Vaarstraat in Stein. Nu kon de vlag uit voor de zege op Marseille en niet alleen in het Provinciaal Criterium maar ook nationaal en zelfs internationaal was er niemand sneller dan de ‘André’ van Jos en Jacqueline Martens.  Met een snelheid van 1411 mpm legde ‘André’,  de afstand van 874 km af van  Marseille naar Stein. Het was overigens een close finish want de eerste 3 Limburgse duiven maakten een snelheid boven de 1400 mpm, nog nooit vertoond op Marseille. Nummer 2 werd naamgenoot Lei Martens (geen familie) uit Elsloo met 1407 mpm en als derde eindigde een duif van Frans Heijnen uit Susteren met 1405 mpm.

Speciaal

De duivenstam van Jos Martens is opgebouwd met duiven van Tjeu Cox uit Stein (de echte van Wanroy’s), Thei Daalmans uit Elsloo, de combinatie Busscher – Alberts uit Elsloo en van de super combinatie de Gebroeders Piet en André Kuijpers uit Neer. Bij de Gebroeders werden op het eind van de vorige eeuw reeds jongen gehaald. Deze duiven lopen nog altijd als een rode draad door de gehele kolonie en drukken een zwaar stempel op de prestaties die hier sinds jaar en dag worden neergezet.

Kort voor Marseille was André Kuijpers na een kort ziekbed overleden. Voor Jos en Jacqueline was het dan ook een emotioneel moment toen zij besloten de Marseille-winnaar de naam ‘André’ te geven. En dat gebeurde niet zo maar, nee hiervoor contact met Piet Kuijpers gelegd en toestemming gevraagd om hun winnaar de naam van diens overleden broer te geven. Piet stemde hiermee in en zo kreeg de winnaar de naam ‘André’.  Jos is nog zichtbaar ontroerd als hij dit enkele weken na de Marseille-zege vertelt. ‘De Kuijpers-duiven’ hebben iets speciaals dat moeilijk te beschrijven is. Het zijn duiven die super mooie gepigmenteerde ogen hebben, de vitaliteit lees je er zo vanaf. Super.’

De winnaar ‘André’ komt echter uit een andere superkoppeling het Steinse kweekhok en wel uit en zoon van de ‘Super 711’ van de Combinatie Busschers – Alberts uit Elsloo. Deze ‘Super 711’ was in zijn actieve carrière een uitstekend vlieger en een van de beste doffers die er in Nederland op de fond waren. Hij voort o.a. het bloed van de ‘Bordeaux-lijn’ van Lou Vroomen en van Hennie van Brienen uit Swalmen.

De moeder is een zus van de 1e internationaal Tarbes van Jos Martens zelf. De vader van deze duif was een super presterende doffer terwijl de moeder komt uit een kleinzoon van ‘Romario’ van John Steijns. Ook hier is ‘goed x goed’ aan elkaar gekoppeld en het resultaat is ‘super goed!’.

De Marseille-winnaar ‘André’  had als jaarling in 2014 al zijn visitekaartje afgegeven. Hij won toen een 301e nationaal Agen/Bordeaux tegen 12.152 duiven en een 37e provinciaal Cahors. En dat hij in het seizoen 2015 al vroeg in blakende vorm verkeerde, toonde hij 3 weken voor Marseille op Agen toen hij als 31e nationaal eindigde tegen 6.638 duiven. Over klasse gesproken!

Team

Jos en Jacqueline vormen een hecht team als het op de verzorging van de duiven aankomt of beter gezegd zij vullen elkaar aan. Daar waar Jos zich bezighoudt met de duiven is het Jacqueline die vaak in de auto stapt voor een extra laptour van de weduwnaars of jonge duiven. Kort voor het inkorven voor Marseille was Jacqueline nog op pad met de weduwnaars die de resterende vluchten van het seizoen nog moesten afwerken. ‘Ja’, zegt ze, ‘even heen en weer richting Luxemburg. ’s-Morgens vroeg al weg, en als het weer onderweg dan goed is, wordt in overleg met Jos gelost. Wie weet heeft dit wel mee geholpen aan de geweldige prestaties dit seizoen’, zegt ze lachend. Dat zou zo maar kunnen, dat zal niemand ooit kunnen bewijzen, maar het gebeurt toch vaker dat fondspelers voor inkorvingen de duiven nog een extra laptour geven.

Extra’s

Het is toch al weer een hele tijd dat liefhebbers vanaf de langste dag van het jaar bijlichten van 5 tot 22 uur) om zodoende op de laatste vluchten van het seizoen goede prestaties te blijven behalen. Bijkomend succes hiervan is dat de rui stopt en je dus de veren kunt vasthouden. Dat is heel belangrijk. Zo rond Marseille was het op de hokken van Jos Martens te zien dat de rui zijn intrede deed en er ’s-morgens kleine veertjes op de vloer te vinden waren. ‘Ik dacht nu moet je iets doen, anders kun je Perpignan wel vergeten’,  mijmerde Jos. En dus werd besloten om de ie laatste 2 weken voor het inkorven van Perpignan bij te lichten. ‘Dat dit toch van waarde is bleek al heel snel, de rui stopte, ik vond geen kleine veertjes meer. De inzet van de rui stopte gelukkig en ik kan dat toch nergens anders aan toeschrijven dan dat komt door het bijlichten. Voor de rest is de verzorging gelijk gebleven’.

Diversen

Zoals ik in de reportage over Jos en Jacqueline bij overwinning op Agen schreef, houden zij de duivensport  het liefst zo eenvoudig mogelijk. ‘Je kunt natuurlijk niet zonder een goede medische begeleiding, maar wel verantwoord. Die medische begeleiding is hier in handen van Norbert Peeters.
De totale verzorging gebeurt hier op uur en tijd. Regelmaat is heel belangrijk en volg ook een vast systeem, niet vandaag dit en de volgende dag weer iets anders. Het is niet makkelijk een systeem uit te dokteren, maar als je eenmaal een systeem hebt dat bij je past, volhouden!’

Over het Provinciaal Criterium Z.L.U. wil hij ook nog iets kwijt en wel: ’Het is een heel mooi spel dat toch een grote deelname kent, geen verplichting om deel te nemen, alles op vrijwillige basis. Het is een mooie tegenhanger van het nationale spel. En dan de gratis kampioenschappen die er te winnen zijn. Heel mooi.’

Tot zover Jos Martens, de winnaar van het Provinciaal Criterium Z.L.U. Marseille, die niet alleen door deze overwinning op de hoogste trede tijdens de huldiging mag plaatsnemen. Jos en Jacqueline het is jullie van harte gegund, proficiat!

Hans Bodelier – Echt

Wedvlucht sponsor:

Zaal Mirage – Susteren

Stationsstraat 7 – 6114 GA Susteren

 

www.zaalmirage.nl/