Eddy Hoedemakers wint provinciaal Barcelona 2013Tja en daar zit je dan, helemaal alleen aan tafel met de winnaar van de lood en loodzware Barcelona 2013, de klassieker der klassiekers. En ja dan ook nog eens bij onze trotse voorzitter van de Zuid Limburgse Unie, niemand minder dan Eddy Hoedemakers. De oud werktuigbouwkundige die als project engineer implementaties verzorgde bij Volvo en daarnaast maar liefst 25 jaar mede-eigenaar was van een schoonmaakbedrijf in Geleen, is al weer 35 jaar verbonden als bestuurslid aan de Z.L.U. waarvan de laatste 8 jaar als voorzitter. Een helse klus waar veel tijd in gaat zitten, veel vrije tijd maar dat kan nu ook nu de verplichte dagelijkse werkzaamheden niet meer hoeven.
En met duiven spelen kan Eddy ook als geen ander. Hij behaalde zijn 1e echte grote triomf in 1981 door Nationaal München te winnen. Won de Nationale Fondspiegel Z.L.U. categorie in 2010 en zegevierde in 2011 van Nationaal en Internationaal Marseille. Dat we hier dus niet met een eendaags succes te maken hebben moge wel duidelijk zijn.
Barcelona 2013 werd er eentje om niet te vergeten. Het was heet vanaf de aftrap, een noordoosten wind en dan een 1100 km vliegen richting Geleen, over de Pyreneeën en door het Rhônedal. Het zou loodzwaar worden deze keer, vergelijkbaar met het jaar 2010 toen Eddy met zijn licht geschelpte Barcelona Asduif “214” de 10e prijs Nationaal en de 40e Internationaal Barcelona won. Deze “214” is nauw verwant aan de winnaar van deze Barcelona 2013.
Eddy heeft vanaf zijn 5e levensjaar duiven, wat heet duiven. Hij kreeg er eentje van de vader van een vriendje en Eddy’s broer bracht een witte duif mee. Jarenlang waren er wel duiven maar puur om thuis te hebben. In 1959 werd dan toch in combinatie met een zwager een definitieve start gemaakt op de standaard vluchten. Begin jaren tachtig werd er verhuisd naar de huidige locatie. De bedoeling was op de bovenverdieping van het huis te starten met duiven. Zo gezegd zo niet gedaan in dit verhaal. Na 3 jaar geen platte prijs werd er uit ellende maar een tuinhok geplaatst. Gelijktijdig kwam ook de ommekeer er werd omgeschakeld naar de Grote Fond.
Op Barcelona had Eddy 10 weduwnaars meegegeven waarvan er 6 prijs vlogen. De fans zaten al weer klaar om de duiven op te wachten. Als voorzitter van de Z.L.U. krijgt Eddy de vroegste meldingen van de Z.L.U. vluchten per telefoon door, maar er was ook nog de Nationale vlucht Tarbes. Zijn fans verzoeken hem om zo nu en dan even een kijkje op de site te nemen of er al duiven gearriveerd zijn. Eddy wil eigenlijk niet gaan kijken want het zal niet de eerste keer zijn dat hij dan verrast wordt met een duif. Toch laat Eddy zich overhalen en prompt gebeurt het scenario dat hij al geschetst had. Hij zit nog te loeren op de computer als Piet Heijkens ineens binnen langs hem staat met een duif in zijn handen. “Hoe kom jij aan die duif, hij heeft verdomme een groene gummi om”?, vroeg Eddy aan Piet. “Hij kwam net aanvliegen en ik heb hem toen gepakt in het hok”, aldus een verbouwereerde Piet. Eddy pakt de duif, snelt terug naar het hok en constateert de duif om 11.54. Het moet een vroege duif zijn want er was nog niets bekend in Nederland. Lange tijd staat Eddy bovenaan de meldingslijst maar uiteindelijk moet hij genoegen nemen met een 4e plek Nationaal tussen 6.903 duiven. Een prestatie van formaat voor Eddy en zijn blauwe weduwnaar 08-1914267. Met 904,49 meter per minuut wel Limburgs snelste duif van 800 duiven. Wellicht had er iets meer in gezeten want Eddy heeft geen elektronisch systeem en daarnaast nog het feit dat hij niet ter plekke was op het moment dat de duif kwam. Maar ja dat is het risico van even de regie uit handen geven.
De “267” werd op de tussenvluchten ingespeeld met vervolgens als afsluiter Pithiviers en voor en na de vlucht mag hij net zoals alle weduwnaars even lekker chillen met hun meisje. Dagelijks 2 trainingsmomenten.Speelt met name Z.L.U. en Nationale Middaglossing.
Eddy lacht, “Ik heb nog een leuk detail, nou ja leuk, het is maar hoe je er tegen aan kijkt. Zowel tijdens de 1e Nationaal München in 1981 als ook tijdens de 1e Nationaal Marseille 2011 was mijn vrouw met kinderen op vakantie. Ja echt waar ze zijn nu ook op vakantie”. Nou ja dan zou ik maar weer een reisje voor hun boeken Eddy. Kies de vlucht maar uit zou ik zeggen.
“Maar aan Marseille kleeft ook nog een verhaaltje want bijna had ik die ook verspeeld. Cahors kwam die dag ook en het concours daarvan was zo goed als afgelopen, dus ik dacht sluit zo dadelijk dat hok maar. Maar op het hok van de Marseille ploeg zaten nog alle thuisblijvers en deze wilde ik eerst in de mand doen, dus vergat ik op te letten. Plotseling was er onrust in het hok Cahors, ik dacht er zal een laatkomer thuis gekomen zijn. Maar het bleef onrustig waarop ik toch maar eens een kijkje ging nemen. Potverdorie daar zit er eentje van Marseille. Zodoende vloog de “Rhone Boy” alsnog een 1e van het Internationale concours.
De Barcelona-winnaar “08-267” komt uit een broer van Eddy’s stamdoffer “006”. De 92-1776006 vloog maar liefst 17 prijzen op 17 vluchten met 1e en 2e provinciaal en 8e en 14e Nationaal op St. Vincent en Soustons. Onder andere met deze prijzen werd hij beste fondduif van Nederland over 5 jaar. Later bleek ook dat hij een geweldige kweker zou zijn. Zijn bloed is voornamelijk Antoon en Lucie van der Wegen waarbij een gedeelte via “De tuinkabouter Crommentuyn” uit Velden. De moeder van de “08-267” is een duivin van Jan van de Veeke uit Westdorpe. Zij is mede stamduivin van het hok Hoedemakers en is een kleindochter van de “Blauwe Marathon” x “het Argentonneke” van Santens enerzijds en kleindochter “De Perpignan” x “De kweekduivin 91-458” van Ph. Steketee.
De duiven van Van der Wegen en Van de Veeke zijn de rode draad. Zij vererven allen goed en zijn vaak lang bruikbaar in de kweek. De vader van de “006” bevruchtte maar liefst 21 jaar, de “006” zelf 16 jaar. De mengelingen die gebruikt worden (Beyers, Mariman en Vanrobaeys) zullen hier geen invloed op hebben. De toevoegingen van aminozuren, olie en biergist ook niet. De duiven moeten van nature gezond en sterk zijn. Heeft Eddy zijn twijfel dan wordt advies ingewonnen bij dierenarts Vincent Schroeder.
Eddy bedankt voor je gastvrijheid, het was leuk je te mogen ontmoeten en ik wens je nog veel succes met de komende vluchten.


Marc Gielen,                                                                                   Maasbree www.fondclub.net