Heesakkers-Houwers uit Reuver eisen Provinciaal Agen 2013 voor zich op.

 Het is het jarig kras duivinnetje 12-1833906 van Jo en Jos dat alle Limburgse jaarlingen deze editie het nakijken geeft. Op een klein jong werd zij door het Reuverse duo ingemand. Voor beide heren enerzijds een totale verrassing maar anderzijds wel hoopvol van start gegaan dit seizoen.
De laatste jaren waren zeer, zeer pover geweest. Een nieuwe weg werd ingeslagen en vers bloed werd ingevoerd.

In 2004 sloegen beide heren de handen in elkaar en werd de combinatie Heesakkers-Houwers opgericht. Na vele jaren eendaagse vluchten stapte Jos in 1988 over op het grote werk. Jo deed dat 12 jaar later, het moment dat hij zijn huidige woning betrok met zijn gezin. De start van de combinatie was groots. Met enkele duiven uit een echt kweekkoppel werden zeer goede resultaten behaald, de basis was Jan Theelen, onder andere ook via Wiel Cramers uit Grevenbicht. Na 5 jaar ging het echter snel bergafwaarts.

Door de hulp van Roger Nijs uit Tegelen werd de weg naar succes weer ingeslagen. Roger stelde enkele kweekduiven ter beschikking om een hernieuwde start te maken. Hierin veel terug te vinden de lijnen van Rik Stevens. Samen met duivinnen uit het Jan Theelen koppel worden nu al de eerste verbeteringen zichtbaar. “Het is nu zaak om de komende jaren deze lijn voort te zetten zodat we ons kunnen gaan meten met bijvoorbeeld clubgenoot Rik Stevens”, geeft Jo aan. “Wij zijn hoopvol gestemd en hebben nog enkele duiven bij gehaald van Verwey-Castricum en duiven terug gehaald bij Wiel van Loenen uit Roermond. Hij bezit de oude succesvolle lijnen waar Jo en Jos jaren lang zo succesvol mee waren. Het duo heeft er alle vertrouwen in dat de weg omhoog weer gevonden is.

Gezien de altijd drukke werkzaamheden van Jo was het ook meer dan vanzelfsprekend dat de verzorging voornamelijk op de schouders van Jos terecht kwamen. De oud bouwvakker heeft het “vak” met de paplepel mee gekregen van zijn vader Houwers Sef, een begrip onder de oudere generatie der liefhebbers, en kan in alle rust de duiven verzorgen. Daarnaast is Jos ook de leermeester van Jo en dat heeft er voor gezorgd dat de kijk op duiven identiek is.

Omdat de combinatie het nestspel hanteert is het bijna de gehele dag vrijheid blijheid. “Geen verplichte training, geen vlag. Nee doen waar ze zelf zin in hebben en als ze willen trainen ze vanzelf wel”, aldus Jos. “Acht kweekkoppels zorgen samen met enkele vliegduiven voor zo’n 75 jongen. Deze worden bij voorkeur gespeeld op de 1e toer, maar door vele verliezen de afgelopen jaren sinds dit jaar gesplitst.

De winnares werd als jonge duif ook op de 1e toer gespeeld en in maart gekoppeld, ingespeeld en een jong groot gebracht. Daarna werd zij net als de overige duiven op stand gebracht. Voor Agen was dat een jong van 4 dagen, de daaropvolgende Narbonne gepikte eitjes. Ook toen behaalde zij prijs, 526e Nationaal. Zij komt uit een doffer van Roger Nijs en was één van de doffers die een jaar te gast was bij het duo en is een kleinzoon van de “Goede Diepe” welke 5e duifkampioen Noord Limburgse Unie werd in 1998. De moeder van deze doffer komt van clubgenoot Rik Stevens en is een kleindochter van “Jeroen”, 1e Nationaal Barcelona 1996. De moeder van de “11-906” is een duivin van duivenvriend Pé Schoeren uit Reuver. Pé bezit veel duiven van Jan Theelen. Grootvader is een broer van  de “00-636” welke in 5 jaar tijd 11 prijzen vloog op het grote werk. De grootmoeder is een zus van “02-667” en vloog in 4 jaar tijd ook 11 prijzen!

Qua verzorging eenvoud maar wel risico’s mijden zoals ook met inspelen. Voor aanvang van de rui in 2012 werd er controle uitgevoerd op ziektes. Bij de 1e broed in 2013 volgde een geelkuur en wordt de mest en keel enkele keren onderzocht door Martin Franke. Enkele weken voor de eerste grote vluchten een korte kuur tegen dikke koppen. Versele Laga, Beijers en Mariman zijn de mengelingen, aangevuld met P40 en Bordeaux maïs. Tenslotte paddy, echt herkenbaar product dat vroeger al altijd gegeven werd. “Ja en niet te vergeten pinda’s en snoepzaad”, vult Jo aan. Samen maken ze een 6 weken planning en daarna bekijken ze hoe verder met de volgende vluchten. Doel is om complete koppels te spelen, morgen en middaglossing van ZLU en NPO. Aan de afdelingsvluchten wordt niet meer deel genomen. Zodra de echte vluchten starten worden de duiven 1x per week zelf een stuk weg gebracht.

Het is niet zo maar dat dit duivinnetje Provinciaal Agen op haar naam schrijft. Met haar 5e Nationaal en nog eens een goede prijs op Narbonne is wel duidelijk dat zij de genen van haar grootouders over genomen heeft. Met dank aan de hulp van Roger Nijs en Pé Schoeren is het licht in de tunnel een mooi zonnetje geworden.

Jos en Jo zet hem op de komende jaren en wie weet wat voor moois er nog allemaal op jullie wacht!

 

Marc Gielen – Maasbree                                                                                           www.fondclub.net