Wil Boonen wint de Marathon titel bij Fondclub Midden - Limburg

 

Vandaag zijn we in gesprek met niemand minder dan de 47-jarige Wil Boonen uit Buggenum. In 1966 zag hij het levenslicht in Neer waar hij tot 2004 woonachtig was. Sinds 1985 is hij lid van PDV Tot Ziens te Neer en speelde hij tot 2004 met vader Loet en broer Johan onder de combinatie L. Boonen & Zonen. Zij waren beslist geen onbekenden en verdienden veel respect. De meest aansprekende prestaties waren o.a. het 1e Generaal kampioenschap Afdeling Phoenix,  1e Generaal kampioen Fondclub Limburg, 1e Marathon Kampioen van Limburg, 2e Nationale Marathon Z.L.U. en de 3e Gouden Duif Barcelona. In deze periode werden ook 3 provinciale zeges aan het palmares toegevoegd, 1e Interprovinciaal Perpignan, 1e NPO Bergerac en 1e Provinciaal Argenton (Overnachting).

Vanaf 2006 speelt hij vanuit Buggenum onder de naam Wil Boonen nadat hij in 2004 van Neer naar Buggenum verhuisde. De duiven die daar z’n intrek deden kwamen enerzijds van het ouderlijke adres aangevuld met duiven van studiegenoot en goede vriend Rogier Nijs uit Tegelen. De eerste successen in Buggenum waren o.a. 49e nat. Bordeaux Z.L.U. (JL) ‘07, 15e NPO Bordeaux ’07, 11e nat. Marseille ’08 en 16e nat. Montauban ’08.

Toen broer Johan in 2009 ook naar Buggenum vertrok, ging hij hier ook op z’n eigen spelen. Dit met overgewende duiven vanuit Neer en natuurlijk jonge duiven van het ouderlijk adres. Al vrij snel behaalde hij enkele fraaie resultaten zoals: 7e nat. Bordeaux Z.L.U. (JL)’10. In 2011 had hij al een zeer goed seizoen met onder meer 1e Hokkampioen Grote Fond NLU, 1e Asduif Morgenlossing Fondvrienden Noord-Limburg, 2e Asduif Provincaal Criterium en  4e Marathonkampioen van Limburg. Onder andere de volgende topnoteringen zorgden hier voor: 14e nat. Tarbes, 24e nat. Bordeaux Z.L.U. (JL), 41e nat. Cahors, 44e nat. Perpignan en 54e nat. Tarbes Z.L.U.

Stamopbouw

Nadat vader Loet via een bon in contact kwam met Ton Vorselen uit Thorn, kwamen de eerste 6 duiven uit de duivinnenploeg van Barcelona naar Neer. Nadat Johan en Wil besloten hadden om samen een stam duiven te smeden voor het zwaardere werk, werd besloten om een complete ronde eieren uit de vliegers te gaan halen in Thorn. Deze verdwenen allemaal naar het kweekhok. Voor verdere versterking werd er aangeklopt bij de Combinatie Nouwen-Paesen uit het Belgische Peer. Hier werden een 20 tal jonge duiven uit de kwekers gehaald. De laatste aanwinsten komen uit het Zuid Limburgse Epen. Bij de bekende combinatie Janssens-Hausoul werd een aantal koppels eieren gehaald waaronder uit de gehele vliegploeg van Barcelona welke het jaar voordien de Cup van Wallonië wist te winnen. Deze duiven tezamen worden onderling gekruist en met het oude soort wat bestaat uit duiven van onder andere Rogier Nijs, Pé Schoeren uit Reuver en H. van Wegberg & Zoon uit Echt. Dat deze formule al snel succesvol blijkt
getuige de diverse topklasseringen in 2013 op de Provinciale Criteria van de Z.L.U.

Pau 5e Provinciaal bij Johan, Agen Jaarlingen 16e provinciaal bij Wil, Agen Oude duiven 3e provinciaal bij Wil, Agen oude duiven 5e provinciaal bij Johan, Barcelona 12e, 22e en 23e provinciaal bij Wil, St. Vincent 16e provinciaal bij Wil, St. Vincent 20e en 22e provinciaal bij Johan, Marseille 9e provinciaal bij Wil, Marseille 30e provinciaal bij Johan, Narbonne 39e provinciaal bij Johan en Perpignan 13e provinciaal bij Wil.

Accommodatie

De weduwnaars en weduwduivinnen bevinden zich op een 18 meter lange zolder boven de schuur waar een tuinhok is geplaatst. Dit hok bestaat uit 6 afdelingen en biedt plaats aan 62 weduwnaars en een 80 tal weduwduivinnen. Beneden staat een hok van 8 meter wat uit 4 afdelingen bestaat en aan de voorzijde over de gehele lengte voorzien is van een open ren. Hier kunnen tussen de 150 en 200 jonge duiven worden ondergebracht. Verder staat achter in de tuin een riant kweekhok waarin 64 koppel kwekers gehuisvest kunnen worden. Let wel dat er vanaf hier jongen gekweekt worden voor zowel Wil als Johan.

Het Spel

Het seizoen 2013 werd aangevangen met 34 oude en een 60-tal jaarling weduwnaars plus 12 oude en een 70-tal jaarling duivinnen op weduwschap. Mede door het slechte voorseizoen en het niet of zeer weinig africhten van de jonge duiven in 2012, waren de verliezen zeer aanzienlijk op de eerste vluchten. Dit heeft er toe geleid dat de jonge duiven van 2013 zeer goed werden afgericht. De jonge duiven zijn wel 15 a 20 keer in de mand geweest alvorens ze 3 a 4 keer met de vereniging op de natoer zijn ingezet. Wel  worden de jonge duiven de eerste 2 a 3 keer 1 voor 1 losgelaten op een afstand van ongeveer 3 km. Daarna in groepjes van ongeveer 15 duiven. Dit uit voorzorg dat de duiven niet in een klad mee gaan vliegen.

Wat betreft de oude weduwnaars hebben deze een vaste duivin welke de dag na thuiskomst getoond wordt. Dan worden de thuisgebleven weduwnaars ook weggebracht en bij thuiskomst krijgen ook zij hun duivin. Voor inkorving van een wedvlucht wordt nooit een duivin getoond of een broedschaal omgekeerd. Dit om de duiven zo rustig mogelijk in te manden.

Voor Barcelona werd een ploeg duivinnen op een neststand van jongen van 3 à 4 dagen ingezet. De voorbereiding voor Barcelona was niet optimaal, daar Bourges werd afgelast. Daarom kregen de duivinnen die voor Barcelona geselecteerd waren 2 weken voor Barcelona nog een vlucht van 275 km te verwerken. Het resultaat van Barcelona was goed te noemen. Nationaal werd begonnen met de prijzen 44, 62, 193 en 283 tegen 2.181 duivinnen. De eerste getekende was een weduwnaar van 2007 welke zijn sporen al verdiend had op deze zware vluchten. “Het was mijn 2e duif en klasseerde zich nationaal als 154e”, aldus Wil. “Maar ja zoals dat gaat is deze doffer van Perpignan als eerste getekende helaas  nooit meer terug gezien. En daarnaast verspeelde ik in datzelfde weekend ook nog mijn 1e getekende van Dax”, vervolgt Wil.

De jaarling doffers hebben dit seizoen na diverse africhtingvluchten maar enkel Bergerac gehad. De jaarling duivinnen zijn nadat zij een viertal programma vluchten hadden afgewerkt, ingemand op Angerville te Hank. Vervolgens kregen ze Limoges (duiven kwamen terug tot Reims) en daarna Bordeaux of Bergerac. Alle duivinnen welke toen nog goed in het verenwerk zaten werden ingemand op Cahors van de Afdeling Limburg.

Voer en medische begeleiding

“Het voer wat bij ons wordt gevoerd is afkomstig van de Gebr. Simons & Zonen uit Ransdaal. We zijn zeer te spreken over de service en de kwaliteit van het voer. Veelal voeren we Simons Extra gecombineerd met Simons Rui en tijdens het vliegseizoen enkele zakken Beijers en Mariman”, geeft Wil aan.

De medische begeleiding ligt in handen van Norbert Peeters uit het Belgisch Limburgse Niel bij As. Het is een zeer kundige dierenarts welke bij diverse tophokken in zowel België, Duitsland alsook Nederland zijn visie geeft en zorg draagt voor een goed advies. Wanneer er zich tijdens het seizoen problemen zouden voordoen kun je je op elk moment laten adviseren zowel ‘s avonds als ook in het weekend.

Verder krijgen de duiven naast de verplichte enting voor paramyxo een kuur voor paratyfus tijdens de rui gevolgd door een enting. De jonge duiven worden ook nog geënt tegen de pokken. Voor aanvang van het seizoen worden de duiven gecontroleerd en meestal volgt hierna een geelkuur. Bij thuiskomst van de zware vluchten krijgen de duiven een tablet of capsule tegen het geel opgestoken. Voor de rest wordt het advies van Norbert Peeters opgevolgd indien er problemen zouden ontstaan tijdens het seizoen.

Wat het voeren betreft kunnen de duiven dagelijks eten wat ze op kunnen. Wel wordt de samenstelling naarmate de inkorfdag nadert aangepast en aangevuld met snoepzaad en pinda’s.

Het seizoen 2013

De aanvang van het seizoen was op zijn zachtst gezegd stroef te noemen. Op Pau waarop 8 duiven werden ingemand, werd geen enkele prijs behaald! Maar omdat alle duiven in een tijdsbestek van 3 uur thuis waren, en van St. Vincent hetzelfde weekend werd begonnen met de 43e en 64e provinciaal en 3 van de 5 in de prijzen, werd niet meteen in paniek geraakt. De resultaten van alle fondvluchten waren als volgt: St. Vincent 3 van de 5 beginnend met 423e nationaal, Bordeaux 4 van de 8 beginnend met 467e nationaal, Bergerac 12 van de 41 beginnend met 2e en 39e NPO, Tarbes 4 van de 6 beginnend met 166e nationaal, Cahors 7 van de 10 beginnend met 607e nationaal, Cahors 11 van de 24 beginnend met 50e NPO, Dax 4 van de 6 beginnend met 810e nationaal.
De Z.L.U.-vluchten waren als volgt: Pau 0 van de 8, Agen voor jaarlingen 12 van de 31 beginnend met 69e nationaal, Agen voor oude duiven 3 van de 3 beginnend met 28e nationaal, Barcelona 5 van de 12 beginnend met 95e nationaal, St. Vincent  2 van de 3 beginnend met 144e nationaal, Marseille 2 van de 5 beginnend met 28e nationaal, Narbonne 0 van de 3, Perpignan 2 van de 5 beginnend met 156e nationaal.

Kampioenschappen

Na zo’n jaar kan het niet uitblijven dat je dan ook diverse kampioenschappen binnenhaalt. Zo ook bij Wil, want hij heeft een fantastisch vliegjaar achter de rug en met zijn passie en energie bewezen dat hij maar ook Johan nog 2 relatief jonge knapen zijn waar in de toekomst nog meer rekening mee gehouden dient te worden. Afgelopen jaar werden er op diverse fronten de nodige kampioenschappen behaald. Hieronder een overzicht daarvan.

Bij de Fondclub Midden-Limburg werden de volgende kampioenschappen behaald: 1e Marathon kampioen en dat met vlag en wimpel!!, 1e Generaal Kampioen Morgenlossing, 2e Generaal Kampioen LBC (Limoges/Bergerac/Cahors), 2e Asduif Euregio, 3e Kampioen1e getekende Meerdaagse Fond.

Daarnaast werden ook nog enkele andere kampioenschappen behaald zoals: 1e en 3e Duifkampioen Grote Fond District 1, 1e Hokkampioen Grote Fond District 1, 2e Hokkampioen Grote Fond Noord-Limburgse Unie, 2e Hokkampioen Morgenlossing Fondvrienden Noord-Limburg, 2e Marathon Kampioen Fondvrienden Noord-Limburg, 3e Hokkampioen Grote Fond Afdeling Limburg, 4e Nationale Marathon Z.L.U., 5e  Duifkampioen Grote Fond Afdeling Limburg en 8e Beste Z.L.U. Duif WHZB.
Al met al een topjaar waar Wil heel trots op mag zijn!

De vaandeldragers

En zoals bij iedereen zijn er altijd een paar duiven die een groot aandeel hebben in het behalen van zoveel machtig mooie resultaten.
Wil bezit zo ook een aantal kanjers die we zeker even wat extra aandacht willen geven.

“De Trenn NL10-1943889”

“De Trenn” is een doffer welke is gekweekt uit een doffer van H. van Wegberg & Zn. uit Echt en een duivin van Pé Schoeren uit Reuver. Hierin is heel veel terug te vinden van dorpsgenoot Jan Theelen en ook een gedeelte van Cor de Heijde. Deze 3-jarige krasdoffer heeft in zijn nog jonge carrière al 3 nationale topprestaties neergezet, 17e nat. Bordeaux Z.L.U. (JL) 2011, 28e nationaal Agen 2013 en 29e nationaal Marseille. Hiermee werd hij 2e Asduif Euregio en 8e Z.L.U. duif WHZB 2013! Waar is hij nog meer toe in staat de komende jaren? We zullen het zien.

“De Rogier NL10-1943367”
 

Deze kras doffer is een product uit nog eens een echt kweekkoppel. De vader is de 7-jarige doffer 06-1368888 en komt van goede vriend Rogier Nijs uit Tegelen met daarin veel van het oude soort van Huub en Rogier Nijs aangevuld met duiven van Huub Kivit uit Vinkel. Moeder 06-1357881 komt van Pé Schoeren uit Reuver en dan komen we weer het oude Jan Theelen ras tegen. “De Rogier” vloog in zijn prille loopbaan al een 2e NPO Bergerac 2013, 3e Regionaal Bourges 2012, 14e Regionaal Limoges 2011, 50e NPO Cahors 2013 en een 379e nationaal Bordeaux 2012. Door deze resultaten werd hij 1e Duifkampioen Grote Fond District 1 en 5e in de Afdeling Limburg.

Zijn ouders zijn niet zo maar een kweekkoppel want zij brachten naast de “De Rogier” niet 1, 2, 3 maar zelfs 6 topduiven voort!
 Hieronder even wat meer over deze 6 broers van “De Rogier”:

De gouden tweeling van 2007, de “07-5982” en “07-5983” samen goed voor meer dan 20 prijzen op de Meerdaagse Fondvluchten. De “07-5982” werd door vader Loet gespeeld en behaalde dit jaar nog 70e , 370e en 538e provinciaal op respectievelijk Tarbes, Dax en St. Vincent. De “07-5983” werd door Johan gespeeld en behaalde dit seizoen nog een 210e Provinciaal St.Vincent. Beide doffers zijn inmiddels verhuisd naar het kweekhok.

Van 2010 zijn er nog de broers “Litmanen 10-3920” welke als jaarling bij Johan al een 24e nationaal Bordeaux Z.L.U. (JL) 2011 wist te behalen en de “10-3332” of te wel “Milan” welke als jaarling op dezelfde vlucht bij Wil een 89e nationaal behaalde.
 

Van het jaar 2011 heeft alleen Wil twee doffers namelijk de “11-8150” die dit seizoen een 488e nationaal Bordeaux en een 854e nationaal Cahors wist te winnen. Zijn broer “Pé 11-8056” welke als jaarling al een 375e nationaal Bordeaux ZLU (JL) 2012 won presteerde dit jaar ook uitstekend met een 39e NPO Bergerac en een 156e NPO Cahors. Hiermee werd hij 3e Duifkampioen Grote Fond District 1 en 19e Duifkampioen Grote Fond van Afdeling Limburg.

Dus ja we mogen hier echt wel spreken van een bewezen kweekkoppel.

De Toekomst

Voor de toekomst wordt er naar gestreefd om duiven te kweken welke op de dag van lossing de thuishaven weten te bereiken. De laatste jaren blijkt steeds maar weer dat indien je ‘s avonds geen duif door krijgt je kansloos bent tegenover de melkers in de achtervlucht. “Wij hebben onder de naam www.boonenpigeons.com een eigen website opgezet waarop wij in 2014 de resultaten en bevindingen willen bijhouden zodat deze door ons zelf maar ook door anderen gevolgd kan worden”, aldus de gebroeders Boonen.

Wij kweken genoeg duiven, spelen veel duiven maar geven ook alle duiven een eerlijke kans. Daarnaast kweken wij ieder jaar na het seizoen uit onze beste vliegduiven enkele jongen die eerst een jaar de kans krijgen om uit te groeien en vervolgens op het kweekhok toegevoegd worden. Op deze manier proberen wij nog sterker te worden. Uiteraard betekent het spelen op 3 verschillende hokken dat wij zo eerder weten wat de duiven in hun mars hebben”.

Wil proficiat met deze ongelooflijk fantastische prestatie. Ik weet dat jullie duiven ademen en er weinig tot niets voor laten om succesvol te zijn of worden. Samen met Johan hebben jullie de laatste jaren een niet te missen visitekaartje afgegeven in fondminnend Nederland. Europa gaat nog veel van jullie horen. Suc6!

 Marc Gielen – Maasbree                                                                                                           www.fondclub.net